Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Švýcarští Zelení "kopou" za sňatky osob…


Švýcarští Zelení "kopou" za sňatky osob… (Zveřejněno: 06.12.2013)

(iBoys.cz) Liberální strana zelených chce ve Švýcarsku prosadit svatby osob stejného pohlaví a rovnost před zákonem pro partnerství stejno i různopohlavní.



Za tímto účelem chystají Zelení předložit v úterý Spolkové radě parlamentní iniciativu, která bude obsahovat 2 návrhy. Prvním návrhem je zákaz rozdílného přístupu v zákonech k párům v registrovaném partnerství a manželským párům. Druhý návrh pak požaduje přístup lidí do všech typů komunitního života včetně manželství, a to nezávisle na jejich pohlavní příslušnosti či sexuální orientaci.

 

Tyto návrhy mají být protiváhou předkládaných návrhů Křesťanských demokratů. Ti sice navrhují zrovnoprávnění registrovaného partnerství a manželství v daňových otázkách, avšak zároveň požadují zanést do švýcarské ústavy definici manželství jako svazku muže a ženy. Tím chtějí zabránit možnosti uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví. Podobnost s chorvatských případem je čistě náhodná :-).

 

Návrh Křesťanských demokratů byl již napaden organizacemi hájícími LGBT práva ve Švýcarsku. Také Spolková rada konfederace doporučila zákonodárcům tento návrh vzít zpět a upustit od jeho prosazování. Zdá se tedy, že LGBT komunita v alpské zemi má šanci na "světlejší zítřky", než v nedalekém Chorvatsku.




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
09.12.2013 21:21  
Tomboy75
stygold: co tu blábolíš za kraviny? Adopce dětí homosexuálními páry jsou dnes běžné ve světě a i v ČR homopáry úspěšně vychovávají děti. A světe div se, nikde nebylo zaznamenáno týrání dětí či ohrožen jejich mravní vývoj. to se ale bohužel, nedá říct o nezodpovědných heterosexuálech, kteří si mnohdy dítě udělají na kuráž a zodpovědnost pak na nule. A vůbec. jak tu může prezentovat tak podlý a trapný názor jako ty a přitom je na gay seznamce. Si bohužel mimo mísu, ale já doufám, že tady jsi snad jediný zbloudilec.
08.12.2013 10:32  
staygold
ted se chtějí brát a za chvíli budou chtít i adoptovat děti ne?? nesouhlasím
07.12.2013 10:49  
PindikemSemTam
MacMac44 --- manželství a registrované partnerství je odlišné a ne jak tvrdíš ty, že je to stejné a že se jedná jen o název .... ono totiž jen v registraci nemáš plná práva jako v plném statutu manželství ...
07.12.2013 10:44  
Tomboy75
Sňatky homosexuálů byly v posledních letech houfně schváleny v celé ředě evropských zemích. Je ty dobře, že Švýcarsko jako jeden z nejvyspělejších států jde i po této stránce cestou sociálního pokroku lidství. Pseudokřesťanům, kteří by nejraději diskriminovali se musí postavit silná hráz! Černoprdelníci nesmí již dál páchat činy, vedoucí k potlačení lidské důstojnosti! Takže kluci a holky ve Švýcarsku-bojujte, bojujte, bojujte!
07.12.2013 07:17  
MacMac44
oni nech si uzakonia pojem "manzelstvo" len pre muza a zenu, a potom nech schvalia "registrovane partnerstvo" pre LGBT, v ktorom budu mat plne prava ;) Ved ide len o nazov, a ostane aj vlk cely aj koza najedena ci ako sa to...