Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Chorvati dle očekávání odmítli gay…


Chorvati dle očekávání odmítli gay… (Zveřejněno: 03.12.2013)

(iBoys.cz) Vzhledem k formulaci položené otázky referendum ani jinak dopadnout nemohlo. Upravený článek chorvatské ústavy vyloučí možnost zavedení gay svateb.



Překvapivě však poměrně slušná část voličů nesouhlasila s návrhem změny ústavy, která "jasně" definuje manželství jako "svazek mezi mužem a ženou". V nedělním referendu byla položena otázka: "Souhlasíte s tím, že manželství je svazek mezi mužem a ženou?" odpovědělo dle předběžných výsledků 65% zúčastněných voličů ANO a 34% NE.

 

Chorvatský premiér Zoran Milanovic řekl krátce po vhození svého volebního lístku, že referendum by nemělo být použito k rozhodnutí o "intimních otázkách v rámci každé rodiny" a dodal: "je to smutné a nesmyslné referendum a já doufám, že je to poslední referendum o otázkách, jako je tato". Právě jeho levicová vláda měla v programu snahu o rozšíření práv LGBT osob.

 

Také president Ivo Josipovic vyjádřil svoji nevoli nad referendem. K jeho výsledkům uvedl: "Nepotřebujeme takové referendum. Není věcí ústavy definování manželství na svazek muže a ženy. Úroveň národa je posuzována právě podle svého přístupu k menšinám. Jsem zklamán, avšak ne překvapen výsledkem. Výsledek referenda se nesmí stát důvodem pro nová dělení". Již dříve označil snahu aktivistů o toto referendum za snahu vrhnout Chorvatsko o několik století zpět.

 

O vyhlášení tohoto referenda se zasloužili "aktivisté za ochranu normální rodiny" - organizace s názvem "Ve jménu rodiny". Ti nasbírali více než 700.000 podpisů petice za jeho vypsání. V zemi je dle odhadů kolem 90% obyvatelstva římsko-katolického vyznání a právě církev se jednoznačně postavila za tuto změnu ústavy.




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
06.12.2013 07:49  
boederj
Hm, to nebude zřejmě národností. Byl jsem ve Španělsku a tam se vejménu církve svaté naháněli gayové. Prostě, kdo chce psa bíti, ten si klacek vždycky najde.
03.12.2013 16:17  
XXQ98
typickí slovania...