Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Podpoří nový primátor Prague Pride?


Podpoří nový primátor Prague Pride? (Zveřejněno: 15.09.2014)

(PraguePride) S výjimkou jednoho by festivalu svou záštitu udělili všichni kandidáti.



Většina kandidátů na post pražského primátora v blížících se komunálních volbách je připravena otevřeně se přihlásit k podpoře rovnoprávnosti LGBT komunity. Zbyněk Passer z hnutí Pro Prahu sice v případě svého volebního vítězství odmítá záštitu Prague Pride udělit, ale duhovou vlajku by na budově magistrátu vyvěsil. Domnívá se však, že „LGBT komunita žije v Praze důstojně a její práva nejsou pošlapávána“. Uchazeči z řad ODS a ČSSD na otázky Prague Pride v předvolební anketě neodpověděli.


Na otázku, zda by veřejně podpořili snahu o umožnění sňatků párům stejného pohlaví, odpověděla většina dotazovaných kladně. Tomáš Hudeček za Top 09 naznačil, že priority primátora leží jinde. „Na žebříčku mých priorit se toto téma nachází až za otázkami daleko urgentnějšími a z pozice pražského primátora kompetenčně příslušnějšími,“ řekl. Zbyněk Passer je spokojen se současným stavem registrovaného partnerství a chce se soustředit hlavně na komunální záležitosti. „Na každý pád je třeba přesvědčovat hlavně naše senátory a poslance, primátor je v tomto případě jen přídavnou autoritou, hlasuje se v parlamentu,“ dodal Petr Štěpánek. Jan Kasl by se za adopce gay a lesbickými páry plně postavil.


Duhová vlajka by nad magistrátem zavlála téměř při jakémkoli výsledku volby primátora. Kandidátka za hnutí ANO Adriana Krnáčová řekla, že Prague Pride osobně podporuje, ale v případě zvolení vyhodnotí, co je přínosné pro hlavní město. Tomáš Hudeček naznačil, že se vlajka vyjímá lépe v průvodu. „Je třeba si uvědomit, že vyvěšení je rovněž signál pro zaměstnance, že je Praha nebude kádrovat podle sexuální orientace,“ řekl Jakub Michálek z České pirátské strany.


„Festival Prague Pride se od svého založení v roce 2011 stal výraznou událostí pražského léta. Jeho cílem je město oživit a otevřít. Každý rok festival navštíví desítky tisíc lidí, jen samotného sobotního průvodu se účastní 20tisícový dav. Festival navíc městu přináší přes 10 milionů korun. Proto si myslíme, že by s námi měla radnice spolupracovat. My o spolupráci stojíme,“ řekl Czeslaw Walek, předseda sdružení Prague Pride. „Domnívám se, že každý z nás, kdo na začátku října k volbám půjde, má právo vědět, jaký postoj zaujímá budoucí potenciální primátor k festivalu a k LGBT lidem obecně,“ vysvětlil Czeslaw Walek, proč Prague Pride předvolební anketu uskutečnila.

 

Kompletní odpovědi kandidátů naleznete na: http://www.praguepride.cz/cs/informace/aktuality/723-anketa-mezi-kandidaty-na-primatora.html

 

www.praguepride.cz