Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

HIV na Slovensku - čísla ukazují…


HIV na Slovensku - čísla ukazují… (Zveřejněno: 04.07.2014)

(iBoys.cz) Loni nárůst o 82 HIV+ osob, celkem již diagnostikováno 639 HIV pozitivních. Statistiky na Slovensku vedou stejně jako v ČR gayové.



Statistiky vývoje HIV/AIDS v České republice přinášíme pravidelně každý měsíc, nyní se však podívejme, jak se situace vyvíjí na Slovensku. Čísla ze Slovenska jsou k dispozici k 31.12.2013 a naznačují podobný vývoj, jako v České republice.

 

Za rok 2013 bylo na Slovensku diagnostikováno 82 nových případů HIV pozitivních osob (pro srovnání, v ČR to bylo 235), což je nejen nejvíce v historii testování na Slovensku, ale také téměř dvojnásobek proti roku 2012. Slovensko tak zřejmě čeká podobný vývoj infekce HIV, jako Českou republiku - tedy strmý nárůst nově diagnostikovaných případů.

 

Celkem bylo na Slovensku od počátku testování v roce 1985 zjištěno již 639 případů HIV+ osob (z toho 127 cizinců), z toho cca polovina v posledních pěti letech. Při pohledu na graf vývoje je stoupající tendence naprosto zřejmá. U 71 osob došlo k propuknutí onemocnění AIDS a 41 osob chorobě AIDS již podlehlo.

 

Z hlediska lokality pobytu je největší výskyt HIV+ osob v Bratislavském kraji (cca 40 procent), z pohledu věku diagnostikovaných osob převládá věková skupina 20-34 let. Nejčastější cestou přenosu viru HIV je i na Slovensku pohlavní styk osob stejného pohlaví (cca 65 procent).

 

Zdroj: SZU