Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Spolu out – gayové, lesby a jejich…


Spolu out – gayové, lesby a jejich… (Zveřejněno: 10.05.2014)

(iBoys.cz) Týden Spolu out přiblíží coming out pomocí autentických příběhů.



V Brně se od 14. do 18. května uskuteční série akcí u příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii (17. květen). Týden „Spolu out“ nabídne autorská čtení a českou premiéru jedinečného dokumentu o příbězích rodičů, kteří se vyrovnávají se sexuální orientací svých dětí.

 

Projekt Spolu out, který vznikl na půdě Masarykovy univerzity, se zabývá tématem přijetí sexuální orientace ze strany okolí. Snaží se upozornit na to, že rodiče, přátelé či další lidé, kterým se LGBT osoba svěří, procházejí podobným procesem přijetí sexuality svých blízkých jako lidé, kteří procházejí svým osobním coming outem. „Rodiče se mnohdy cítí podobně ztracení jako jejich děti – nemají dostatek informací, cítí se sami a nemají o tom s kým mluvit. A to bychom chtěli změnit,“ vysvětluje koordinátorka projektu Alžběta Možíšová.

 

To potvrzuje i zkušenost paní Věry, které se dcera nedávno svěřila, že je lesba. „Nejhorší je, že nevíte, jak o tom mluvit a komu to můžete říct. Nikdy mě nenapadlo dceru za to odsuzovat, pořád je to moje dítě a na tom se nic nezmění. Ale lidé, i v nejbližším okolí, mají pořád spoustu předsudků. Je potřeba o tom začít mluvit. Proto jsem ráda, že něco podobného tady vzniká.“

 

Projekt chce nabídnout lidem, kteří řeší coming out svůj nebo někoho blízkého, informace a představit téma pomocí autentických příběhů. „V rámci projektu plánujeme vydat publikaci určenou především příbuzným a přátelům LGBT osob, která jim poskytne informace, rady a podporu, jak se se sexuální orientací svých blízkých vyrovnat,“ doplňuje další z organizátorek Zuzana Zmeškalová. Projekt grantem podpořil Spolek absolventů a přátel Masarykovy univerzity a záštitu poskytl také rektor MU Mikuláš Bek.

 

Ve středu 14.5. se v rámci Týdne uskuteční autorské čtení, kde vystoupí jedna z nejvýraznějších autorek současné (queer) poezie Andrea Vatulíková. Básním bude patřit rovněž páteční večer, kde se představí hned tři začínající autorky.

 

Hlavní akcí Týdne bude česká premiéra dokumentu Lead With Love v sobotu 17. května. Snímek představuje autentické příběhy rodičů, kteří mluví o svých pocitech a zkušenostech s coming outem a nabízí informace, porozumění, útěchu a podporu pro všechny, kteří se vyrovnávají se sexuální orientací svých blízkých. Po promítání bude následovat diskuze se zástupkyněmi NoA, z.s., nově vzniklé neziskové organizace, která se zabývá tématem coming outu v rodině, o situaci v České republice.

 

Týden uzavře opakovaná projekce dokumentu v neděli 18.5. Všechny akce se konají od 18:00 v Café JAMU. Více informací najdete na webových stránkách projektu www.spoluout.cz.