Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Homosexualita NE, mnohoženství ANO! To…


Homosexualita NE, mnohoženství ANO! To… (Zveřejněno: 21.03.2014)

(iBoys.cz) Ugandský prezident: "Polygamie je součástí afrického života, homosexualita není!"



Ugandský prezident Yoweri Museveni kritizuje západ za to, že na jednu stranu odmítá a kriminalizuje mnohoženství a na druhou stranu schvaluje homosexualitu. Jeho pohled na věc je zcela odlišný, dle jeho vyjádření je a vždy bylo v Africe mnohoženství naprostou samozřejmostí a běžnou součástí zdejšího života. A podle jeho názoru to tak je správně a "nikdo si nestěžuje". Naopak homosexualita je něco, co podle něj nemá v africké společnosti své místo.

 

Prezident Yoweri Museveni nedávno podepsal a tím uvedl v platnost zákon proti homosexualitě v Ugandě, který umožňuje trestat homosexuální chování až doživotním vězením. Celé schvalování tohoto zákona je v Ugandě spojeno se silnou anti-gay kampaní, která gradovala zveřejněním fotografií, jmen a adres nejznámějších gayů v novinách.

 

Ke schválení tohoto diskriminačního zákona došlo i přes hlasité protesty ze strany jak liskoprávních organizací, tak i politiků vyspělých zemí. Reakce na toto rozhodnutí na sebe nenechaly příliš dlouho čekat - některé státy včetně například Švédska, Norska, Dánska, Holandska, Irska či USA oznámily zastavení finanční podpory pro Ugandu a o sankcích vůči africkému státu již jedná i Evropská Unie.