Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Loni rekordních 235 nových HIV+ osob,…


Loni rekordních 235 nových HIV+ osob,… (Zveřejněno: 16.03.2014)

(iBoys.cz) Loňský rok přinesl v ČR rekordních 235 nově diagnostikovaných HIV+ osob. Letošní leden kritickou situaci potvrzuje!



Předně se podívejme na statistiky roku 2013, který byl bohužel v historii testování na HIV v České republice tím nejhorším. Z hlediska měsíčních statistik testování v loňském roce největší počet nově diagnostikovaných přinesl srpen (30), následován květnem a červencem (v obou měsících 26). Nejméně bylo naopak zjištěno v červnu (11). Celkový počet HIV+ diagnostikovaných osob v České republice od roku 1986 tak stoupl k 31.12.2013 na 2122, z čehož u 399 osob došlo ke vzniku onemocnění AIDS a 199 osob této chorobě podlehlo. Kdybychom vzali v potaz jen loňský rok, tak AIDS onemocnění postihlo nově 33 osob a nemoc si vyžádala 12 obětí. Důležitým faktem je nárůst podílu MSM (mužů majících sex s muži) na statistikách HIV pozitivních osob. Překledné grafy vývoje problematiky HIV/AIDS naleznete níže pod článkem.

 

Letošní leden přinesl dalších 22 nově diagnostikovaných HIV+ osob, 20 mužů a 2 ženy. Z uvedených 20 mužů pak je 16 gayů/mužů majících sex s muži, 2 heterosexuálové a u 2 mužů se teprve způsob přenosu hledá. Pokud bychom porovnali letošní a loňský leden, je letošek výrazně horší. V lednu 2013 bylo diagnostikováno "jen" 13 případů. Leden 2014 dále přinesl 3 nové případy onemocnění AIDS a také 4 zemřelé na tuto chorobu.

 

Nyní krátké zamyšlení Miroslava Hlavatého, bývalého dlouholetého tajemníka České společnosti AIDS pomoc o.s. a ředitele domu světla:

 

Dovolte mi pár slov, takové mé osobní zamyšlení nad situací a stavem problematiky, ve které již šestnáctým rokem pracuji.
Co nás čeká v dalších letech, kolik nových případů HIV infekce, onemocnění a obětí AIDS přibude ve statistikách za letošní rok a kolik se ještě musí infikovat lidí v naší republice, aby se pozornost státu zaměřila na prevenci a boj proti AIDS? Nehledě na alarmující statistiky, není prevence a boj proti AIDS prioritou našeho státu. Chápu, že naše zdravotnictví má mnoho problému k řešení, ale nesmíme přes špatnou ekonomickou situaci zapomínat na prevenci a boj s čímkoli co ohrožuje zdraví a životy lidí žijících v této zemi.
Osobně svou velkou naději vkládám do nového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Snad na jeho popud konečně začne pracovat Koordinační skupina Národního programu HIV/AIDS pod vedením úřadujícího hlavního hygienika ČR, která byla jmenována ministrem Hegrem v dubnu 2013, ale která se ani jednou nesešla. Věřím, že Ministerstvo zdravotnictví ČR vyslyší volání expertů, lékařů a občanské společnosti a začne se naplno věnovat boji proti epidemii této zákeřné infekce, tak jak mu ukládá Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v ČR 2013-2017 (usnesení vlády ČR č.956/2012). Je mi smutno z toho, že sám jsem se podílel na vzniku tohoto národního plánu spolu s předními kapacitami pracujícími v této problematice a že jsme již jeden rok, rok 2013, propásli tichým mlčením a čekáním na zázrak.


Miroslav Hlavatý, Red Ribbon, o.s.

 

Grafy vývoje HIV/AIDS problematiky

 

Nové případy HIV+ v jednotlivých měsících roku 2013

 

Vývoj HIV/AIDS na území ČR (stav k 31.12.2013)

 

 HIV+ osoby dle regionů

 

 

Způsob přenosu HIV

 

 

Věk HIV+ osob v době první diagnózy

 

Zdroj: Red Ribbon, o.s.
Zdroj dat: Národní referenční laboratoř pro AIDS v SZÚ Praha




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
19.03.2014 10:01  
hiv_plusacek
Problémetika hiv+/aids je jen v jedné jediné věci - a to v lidské blbosti. Tu tvoří: sobectví - nebudu se omezovat jedním partnerem. Rozežranost - nebudu používat kondom, protože to prostě není pak vono! Ješitnost - nikdy bych to nechytil, jsem přeci nějaká děvka. Naivita - já to přeci chytnout nemůžu. Ignorance - aids už léči, tak se nic neděje. Lenost - jen pro kondomy určitě nepůjdu. Důvěřivost - věřím ti, jsi můj první, určitě mě nenakazíš. Omezenost - co že? já jsem pozitivní? tak rychle se pomstít. Do které kolonky patříš ty?
19.03.2014 07:53  
cerv
@artex: Ony léky jsou, veda v tomhle uz udelala velký pokrok. Dnes uz AIDS v podstate nemusí znamenat ortel smrti. Ovsem kdyz... jako u vsech takovýhle potenciálne smrtelných nemocí: kdyz se prijde vcas a clovek se dúsledne lécí. A tady prozatím porád dúsledne znamená i dozivotne (tzn. s normálne bezným ocekáváním doby zivota). I kdyz se ten púvodne obrovský koktejl lékú smrsknul, ted nevím jestli na jedinou nebo maximálne 3 rúzné tablety, co musí clovek denne brát, je to otrava a stojí to peníze; podle úrovne pojistení v té které zemi spolecnost nebo i vlastní kapsu, o zemích, kde vládne proti nám nesmírná chudoba leckde jeste mystifikující teorie o téhle nemoci a AIDS je pocetne jeste mnohem vetsí problém nez u nás nemluve. Napr. ve Svýcarsku uz takový clovek múze být prohlásen za podmínene vyléceného, tj. má oficiálne dovolený nechránený sex, pokud jde jen o infekci HIV, kdyz mu hladina HI-viru v krvi delsí dobu poklesne na nezjistitelnou hodnotu. To je dúlezité predevsím v trvalých monogamne vedených partnerstvích. Ale práve, i tak se lék musí brát porád a porád t je damoklúv mec situace, jez múze nastat, ze ten lék nebude k dispozici.
19.03.2014 00:30  
GranadaHill
Říkám si co asi bude dál s místním osazenstvem. Pro mnoho mužů tady honba za jedním rychlým štouchem absolutně přehlušuje všechny instinkty a pudy sebezáchovy. Jednoho tady se ptám "A nevadí ti, že to mám rád bez gumy?" on na to "A jsi zdravej?" a já "Já myslím, že jo" a on "Tak nevadí". Přijde mi, že toto je za hranici normálního uvažování. To je jako "Hele, podrž mi tenhle drát.", "A není v něm elektřina?", "Já myslím, že né", "Tak jo, dej ho sem".. Takhle by se nikdo normální nezachoval. Tomu nevěřim.
18.03.2014 10:52  
Klasa
Obávám se toho, že tento nárůst má na svědomí jeden - dva lidé, kteří ho vědomě šíří. Vím o případu, kdy kamaráda nakazil vědomě HIV pozitivní kluk. A pokud někdo propadl takové depresi, že si říká... když to mám já ... musí to mít všichni... tak jediná obrana je ... nestřídat to jak ponožky a chránit se! Mít stále jeden test doma a v případě, že už se to zvrhne ... udělat alespoň tuto snadnou kontrolu... dá se koupit přes internet a za pár minut máš výsledek..
16.03.2014 22:39  
Fabiatik
artex: Ale takové testy přece existují, zřejmě nemáš dostatek informací (aidstest.cz). Nicméně z hlediska "ověření" zdraví potencionálního partnera jsou ti k ničemu, protože jejich výsledek vypovídá o jeho zdravotním stavu tak před 4-6 týdny (tzv. inkubační doba). A inkubační dobu peníze neovlivní :-D.
16.03.2014 22:02  
artex
exponencialni narust bez znamky saturace... to je velmi vazne, byt to nejaka chripka je uz davno vyhlasen stav nouze. A to ze se 30let hleda lek a nic, to je co?? Kdyby aspon byly k dispozici rychle prirucni testy co by clovek mohl hned pri jakekoliv prilezitosti aplikovat, ale to by asi tolik nevynaselo co???
16.03.2014 21:00  
neznamy.xyz
Za chvilku aby se člověk bál jen podívat na chlapa,aby něco nechytil.Poslední dobou jakoby se lidi tohohle onemocnění přestali bát a kašlou na jakoukoliv ochranu.Proč???
16.03.2014 20:20  
EberPositiv
Kde to asi berou? České cruising kluby jsou většinou prázdné, před krachem. Poslední dobou také rájem fetek, šlápot, čorek, zbloudilých cizinců a pár zvědavců s mobilem v ruce… Těch pár privátních akcí HIV statistiky taky moc neovlivní. Další většina se snaží ukájet jen doma bezpečně a hlavně online. Ale je jedna svatá pravda, pokud se česká bukvice dostane za západní hranice, je jak utržená z vodítka. Tahle bukvice ještě nepochopila, že tam platí jasné pravidlo: Každý odpovídá za vlastní chovaní, nikoli za chovaní jiných.