Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Febiofest 2014 zahájí filmy Jarmusche a…


Febiofest 2014 zahájí filmy Jarmusche a… (Zveřejněno: 25.02.2014)

(Febiofest) MFF Praha – Febiofest se uskuteční už za necelý měsíc. Festival zdobí filmy se 13 oscarovými nominacemi a hosté jako Sylvain Chomet a Isaach de Bankolé.



Na 25. února festival připravil zdarma preview promítání jako lákadlo na hlavní program. Kompletní seznam filmů bude znám 5. března a předprodej vstupenek začne 12. března. Od 20. do 28. 3 se diváci můžou těšit na bohaté filmové menu, ze kterého už nyní přinášíme vybrané programové body:

Febiofest 2014 promítne působivé finské drama 8-ball předem a zdarma

Novinkou letošního ročníku MFF Praha – Febiofest je preview projekce, která proběhne už 25. února od 19:00 v Cinestaru Anděl. Diváci uvidí českou premiéru finského drogového dramatu 8-ball od režiséra Aku Louhimiese a navíc budou moct vyhrát v soutěži pozvánky na slavnostní zahájení festivalu.

Skvěle obsazené drama plné emocí natočil v r. 2013 Aku Louhimies, který svoji předcházející tvorbu představil v rámci pocty na loňském ročníku Febiofestu. Jeho snímek Odhalený přístav, mozaika příběhů ze současného Finska, se na podzim objevil i v české kinodistribuci.

Festival zahájí Jarmuschův film Přežili jen milenci a Wajdův Walesa, člověk naděje

Slavnostní zahájení festivalu proběhne 20. března v Cinestaru Anděl s následným večírkem v reprezentačních prostorech Obecního domu. Filmový program oficiálního zahájení tvoří dva odlišné snímky od klasiků americké a evropské kinematografie Jima Jarmusche a Andrzeje Wajdy.

Nový film Jima Jarmusche Přežili jen milenci je retro romance o tom, že upíři jsou taky jenom lidi. Výstřední, cyničtí, ale vlastně docela milí. Jarmusch směle pracuje s četnými klišé vampýrských filmů a spolehlivě pobaví publikum Febiofestu nejen na zahájení, ale také na následujících festivalových projekcích.

Druhým zahajovacím filmem bude Walesa: člověk naděje. Legendární polský režisér Andrzej Wajda natočil strhující životní příběh prvního polského demokratického prezidenta Lecha Walesy, symbolu pádu komunismu v Polsku. Klasicky vyprávěný, fascinující a silný životní příběh představuje Walesu jako politika, muže záviděníhodné odvahy, ale i jako otce. Film přijede osobně uvést hlavní představitel Robert Więckiewicz.


4 filmy, 13 nominací na Oscara. Ralph Fiennes představuje Vášeň mezi řádky, Alexander Payne černobílou komediální Nebrasku, Justin Chadwick Mandelu a Spike Jonze romantický film Ona.

V repertoáru letošního 21. ročníku Febiofestu v Praze uvidíte kromě spousty dalších zajímavých snímků 4 filmy, které již získaly 13 nominací na Oscara. Film Ona (r. Spike Jonze) vypráví příběh o osamělém muži Theodorovi, který se živí psaním osobních dopisů pro druhé. Po rozvodu se zajímá o nový operační systém, který je speciálně upravený podle potřeb zákazníka. Ze světa tohoto systému na něj začne mluvit ženský hlas, do kterého se postupně zamiluje... Film má pět nominací na Oscara. Nebraska od Alexandra Payna vypráví příběh o pomateném starém muži, který se vydá se synem do Nebrasky pro cenu, o níž si myslí, že ji vyhrál. Po cestě se shodou náhod na čas zastaví ve městě, kde otec vyrůstal. Vizuálně strhující počin získal hned 6 nominací v klíčových kategoriích.
Po jedné nominaci mají životopisný film Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě a režijní počin herce Ralpha Fiennese Vášeň mezi řádky (The Invisible Woman), love story ze života Charlese Dickense.

Hosty festivalu budou francouzský vizuální kouzelník Sylvain Chomet i Jarmuschův oblíbenec Isaach de Bankolé

Předsedou poroty Febiofestu 2014 bude Theodor Pištěk. Přijede i Kaurismäkiho herecká múza Kati Outinen. Přihlašování do poroty se uzavře už za několik dní!

Hlavní 33členná porota Febiofestu, udělující Grand Prix, je otevřená komukoli, lidem od 15 do 100+ let, všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese i zájmů. Přihlášky festival přijímá už jen do 28. února. Z došlých přihlášek pak festival vybere 33 šťastlivců, kteří shlédnou všechny filmy vybrané do soutěžního programu a pod vedením čestného předsedy rozhodnou o vítězi. Do poroty se jde stále přihlašovat zde: www.febiofest.cz/porota

Sekci Zvláštní uvedení zdobí české koprodukce

Zvláštního uvedení se na MFF Praha – Febiofest 2014 dočká pět filmů, které vznikly jako společné dílo českých a zahraničních producentů. Už dříve ohlášené filmy Detektiv Down a Láska, soudruhu! doplní režijní debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři, česko-rumunský počin Velmi neklidné léto a Sametoví teroristé, film oceněný diváckou cenou na Berlinale. „I dnes ještě máme někdy pocit, že je český film poněkud izolován, že se konfrontaci i spolupráci se světem brání. Tohle můžou právě filmové festivaly změnit. Máme velkou radost, že se letos dostává na Febiofestu zvláštního uvedení hned čtyřem snímkům, na jejichž vzniku se podíleli také čeští producenti a jenž míří do domácí distribuce,“ říká programový ředitel festivalu Štefan Uhrík. Hana Cielová dodává: „Debut Jiřího Mádla, pátý film ve Zvláštním uvedení, je sice ryze českou produkcí a konfrontace se světem na něj ještě jen čeká – doufejme ale, že premiérové uvedení na Febiofestu ji úspěšně odstartuje.“

Pojedeme k moři Jiřího Mádla vypráví o desetiletém Tomášovi (Petr Šimčák), který k narozeninám dostane kameru a nezaměnitelně dětským způsobem zaznamená svou rodinu i okolní svět.


Emoce a vzpomínky čtyř postav se proplétají v současné Bukurešti ve filmu Anky Damian Velmi neklidné léto.. Adaptace povídky Philipa Ó Ceallaigha vznikla i za přispění Maur Filmu jako koproducenta z české strany.

Film Sametoví teroristé společně vytvořili režiséři Peter Kerekes, Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík. Příběh tří mužů, kteří odporovali komunistické moci, a to i se zbraní v ruce, tvoří páteř trojice povídek na hraně dokumentu a fikce. Na této slovensko-chorvatsko-české koprodukci se podílela společnost Hypermarket film známé režisérské dvojice Filip Remunda a Vít Klusák.


Febiofest Music Festival 2014 je nabitý novými kapelami a je opět zdarma

Pořadatelé Febiofestu i letos připravili bohatý hudební doprovodný program. Febiofest Music Festival proběhne jako každoročně v -3.podlaží multikina Cinestar Anděl, a to od pátku 21. do pátku 28. března 2014. Vstup je zdarma.

Každý večer budou k vidění dvě kapely a poté se do noci bude pokračovat v zábavě díky after-party s DJem. Žánrově pestrý program je plný nových jmen. Vystoupí hiphopoví Defuckto, česko-američtí rockeři Airfare, alternativně-exprimentální Vladivojna La Chia, elektroničtí The Soul Science a Animal Gigolo, reggae band Pub Animals, ostravský pop-rockový objev Fiha nebo netradičně hned ve třech večerech vycházející star Agnieszka Kapuscinska, která vystoupí se svým sólovým projektem Agu a poté jako zpěvačka při koncertech skupin The Science a Džezvica. Celý program ukončí v pátek 28. března disco-funkoví Megaphone.

V garážích naleznete také relaxační zónu, stánky s občerstvením a výbornou atmosféru, připravené pro diváky Febiofestu i pro ty, co přijdou přímo na hudbu. Vstup na celý doprovodný hudební program je zcela zdarma.

MFF Praha – Febiofest, 20. – 28. 3 2014, Cinestar Anděl
www.febiofest.cz
 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky