Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Předsedou poroty Febiofestu 2014 bude…


Předsedou poroty Febiofestu 2014 bude… (Zveřejněno: 07.02.2014)

(iBoys.cz) Přijede i Kaurismäkiho herecká múza Kati Outinen.



Držitel Oscara, Césara i Českého lva, slavný kostýmní výtvarník a malíř Theodor Pištěk povede jako čestný předseda hlavní 33člennou porotu 21. ročníku MFF Praha – Febiofest. Na festival přijede také výrazná finská herečka Kati Outinen, zásadní představitelka filmů Akiho Kaurismäkiho, aktuálně nominovaná na Českého lva za roli ve filmu Klauni. Přiveze také svojí novinku Láska, soudruhu!

Theodor Pištěk (* 1932) je český malíř, kostýmní výtvarník řady filmů i divadelních představení. Je držitelem Oscara za kostýmy k Formanovu filmu Amadeus, za kostýmy filmu Valmont získal Césara a oscarovou nominaci. V roce 2003 obdržel Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu. Pištěk navíc v 70. letech reprezentoval tehdejší Československo v automobilových závodech – auta jsou také častým námětem jeho obrazů. Podílel se na více než 100 filmech, mj. Marketě Lazarové, Třech oříšcích pro Popelku nebo Upírovi z Feratu, a jeho dílo bylo vystaveno na několika desítkách výstav po celém světě. Navrhl například také uniformy pražské Hradní stráže. V loňském roce Theodor Pištěk oslavil 80 let, kulaté narozeniny veřejnosti připomněla mj. velká retrospektiva jeho díla ve Veletržním paláci.

„Porota Febiofestu už má svoji tradici a nezastupitelný význam, protože často napravuje některé diskutabilní výroky profesionálních kritiků. Být předsedou takové poroty je pro mne dobrodružství, na které se těším. Třicet tři porotců je reprezentativní sbor posuzovatelů a jejich verdikt pomůže divákům v orientaci ve filmové produkci. Za to jim patří uznání.“ říká Theodor Pištěk. Ten udělí Grand Prix vítězi na závěrečném večeru Febiofest 28. března 2014. V předcházejících letech byli čestnými předsedy poroty MFF Praha – Febiofest olympionička Věra Čáslavská, architekt Jan Kaplický, výtvarník David Černý, dirigent Libor Pešek, bývalá první dáma Dagmar Havlová a kameraman Miroslav Ondříček.

Hlavní 33členná porota Febiofestu, udělující Grand Prix, je otevřená komukoli, lidem od 15 do 100+ let, všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese i zájmů. Přihlášky festival přijímá do 28. února. Z došlých přihlášek pak festival vybere 33 šťastlivců, kteří shlédnou všechny filmy vybrané do soutěžního programu a pod vedením čestného předsedy rozhodnou o vítězi. Do poroty se jde stále přihlašovat zde: www.febiofest.cz/porota

 

Kati Outinen přijede do Prahy

 

Febiofest vzdá poctu charismatické finské herečce Kati Outinen. Ta svůj nezaměnitelný obličej propůjčila svérázným a často mlčenlivým hrdinkám především ve filmech Akiho Kaurismäkiho. Diváci se s touto hvězdou potkají na projekcích jejích starších filmů a i na premiéře novinky Láska, soudruhu!

Anna Katriina Outinen (*1961) začínala na divadle, ale ve filmu hraje od roku 1980. Svou kariéru odstartovala skvělým, v Česku málo známým filmem Živote, tady jsem! od režiséra Tapia Suominena. V něm ztvárnila Lissu, mladou rebelku, která společně se svým klukem plánuje útěk z domova. Dál Kati Outinen získávala slávu především s filmy Akiho Kaurismäkiho. Natočila s ním filmy jako Hamlet podniká, Děvče ze sirkárny, Drž si šátek, Tatjano! a řadi dalších. Za roli v jeho filmu Muž bez minulosti získala na festivalu v Cannes Cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Objevila se i v zatím nejnovějším Kaurismäkiho celovečerním filmu Le Havre (2011), ale také např. v hororu Sauna.

S českým filmem spojila Kati Outinen své jméno účinkováním ve filmu Klauni Viktora Tauše. Za svůj herecký výkon byla nominována na Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Na Febiofestu se představí kromě starších filmů také v hlavní roli nového česko-finského koprodukčního počinu Láska, soudruhu! (August Fools, 2014). Tato romantická komedie je zasazena do Helsinek roku 1962 a vypráví o znovuprobuzené lásce Elsy a českého jazzmana Jana (Miroslav Etzler), o kterém si Elsa dlouho myslela, že je mrtvý. Zatímco svět se zmítá ve studené válce, ve finské metropoli probíhá za nadšení levicově orientovaných obyvatel a za úšklebků těch ostatních světový festival mládeže a studentstva, který přijel z Moskvy pozdravit i sám Gagarin. Také Jan je soudruhy z Prahy vyslán za železnou oponu především propagovat socialistickou kulturu, ale spíš než socialismus miluje jazz a všechno, co k němu patří.

„Máme z účasti Kati Outinen na festivalu upřímnou radost! Pocta, v rámci které promítneme několik jejích filmů, krásně doplní sekci Světla severu,“ říká Hana Cielová, programová ředitelka Febiofestu. „Kaurismäkiho „pokerfaceový“ styl herectví dotáhla tato žena k naprosté dokonalosti.“ dodává Štefan Uhrík, programový ředitel Febiofestu.

MFF Praha – Febiofest, 20. – 28. 3 2014, Cinestar Anděl
www.febiofest.cz

 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky