Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

OSN vyzývá Ugandu k ochraně LGBT osob


OSN vyzývá Ugandu k ochraně LGBT osob (Zveřejněno: 01.01.2014)

(iBoys.cz) Úřad pro lidská práva OSN vyzval presidenta Ugandy, aby upustil od podpisu zákona proti homosexualitě.



Ugandský parlament schválil před Vánoci zákon proti homosexualitě, podle kterého by mělo být homosexuální chování trestáno až doživotním vězením. Zákon nyní čeká na podpis ze strany presidenta země Yoweri Museveniho. Právě k němu jsou teď upírány pohledy a směřovány výzvy, aby zákon vetoval. On sám se k zákonu vyjádřil tak, že ho nepodepíše bez náležitého prostudování. A v případě, že s ním nebude souhlasit, vrátí ho zpět parlamentu. Zároveň přiznal, že ho již ohledně tohoto zákona kontaktovalo několik významných světových politiků, včetně premiérů Kanady a Spojeného Království.

 

Nyní se na něj s výzvou oficiálně obrátila i Organizace Spojených Národů. Úřad pro lidská práva OSN vyzval presidenta Ugandy, aby upustil od podpisu zákona proti homosexualitě a vyzval zemi, aby zajistila ochranu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů před násilím a diskriminací.

 

"LGBT osoby v Ugandě jsou zranitelné a marginalizované menšiny, které čelí násilí a diskriminaci. Podepíše-li president tento nový zákon, posílí předsudky a diskriminaci," řekla Ravina Shamdasani, mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR).

 

Stane-li se zákon schválený ugandským parlamentem dne 20. prosince platným, bude za vztah mezi osobami stejného pohlaví hrozit doživotní trest vězení, stejně tak za "podporu nebo propagaci" homosexuality.

 

"Vyzýváme prezidenta Ugandy k ochraně lidských práv, aby upustil od podpisu tohoto zákona," řekla paní Shamdasani.

"Uganda by měla také zrušit ustanovaní trestního zákoníku, které kriminalizuje sex mezi osobami stejného pohlaví. Musí být přijata naléhavá opatření s cílem zajistit účinnou ochranu LGBT osob před násilím a diskriminací."

 

OHCHR poznamenává, že zákon bude mít negativní dopad nejen na základní práva LGBT osob v ugandské společnosti, ale také na práci obránců lidských práv a také na úsilí o řešení problematiky HIV / AIDS v zemi.

Ustanovení návrhu zákona je v jasném rozporu s právem na svobodu, soukromí, nediskriminaci a svobodu projevu, pokojného shromažďování a sdružování, což je chráněno ústavou Ugandy, Všeobecnou deklarace lidských práv a Mezinárodním paktem o občanských a politických právech, který Uganda ratifikovala a také podle africké charty lidských práv a práv národů.

 

"Vláda má zákonnou povinnost, aby zabránila diskriminaci a nelze omezit základní práva menšinám jen proto, že většinová společnost si to přeje," uvedla paní Shamdasani. "Všichni lidé, včetně LGBT osob, mají stejná lidská práva a mají nárok na plnou ochranu ze strany státu."

 

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon apeluje na dekriminalizaci homosexuality celosvětově, jelikož stále v 76 zemích světa je homosexualita trestná. Zdůraznil, že lidská práva musí mít vždy přednost před kulturními či společenskými postoji.

 

Zdroj: OSN

 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
01.01.2014 13:04  
Tomboy75
Lidská práva musí dokonce předčít i ekonomické zájmy, neboť bychom tím popřeli seba sama. Lidství a kvalitní mezilidské vztahy a zájem o druhé dělá danou společnost vyspělou a kulturní, nikoliv ryze ekonomické zájmy. Uganda je vůbec jednou z nezaostalejší zemí Afriky a tamní prezident alespoň uvažuje, tak věřím, že jednotlivec dokáže zvrátit tento tristní stav a přiměje tamní parlament k sebereflexi!