Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

MOV stahuje před Putinem kalhoty


MOV stahuje před Putinem kalhoty (Zveřejněno: 13.12.2013)

(iBoys.cz) Jinak ani nelze nazvat rozesílanou výzvu sportovcům, aby se při olympiádě v Soči zdrželi "propagace homosexuality".



Mezinárodní olympijský výbor připravil k rozeslání výzvu sportovcům - účastníkům zimních olympijských her v Soči, ve které je nabádá zdržet se jakýchkoli politických gest v průběhu her. Podnětem pro MOV k sepsání této výzvy je neustávající kritika stavu lidských práv v Rusku ze strany západního světa, mimo jiné také omezování práv LGBT osob, včetně "biče na ně" v podobě zákona zakazujícího "homosexuální propagandu".

 

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach (bývalý německý šermíř, zlatý na olympiádě v kanadském Montrealu v roce 1976) agentuře AP tuto aktivitu zdůvodňoval tím, že MOV tímto chce ochránit účastníky zimních olympijských her v Soči případným konfrontacím s politickými kontroverzemi. Dle jeho názoru totiž vyvstaly otázky, co se může stát sportovcům, kteří budou mít odznak, placku či duhovou vlajku na podporu práv gayů.

 

Ve své výzvě pak MOV zdůrazňuje článek 50 olympijské charty, který zakazuje projevy politické, náboženské a rasové propagandy v dějišti olympijských her. Za jeho porušení hrozí sportovcům ze strany MOV i vyloučení z olympijských her. Sám Thomas Bach se nedávno sešel v dějišti her přímo s ruským presidentem Vladimírem Putinem a prý se mu dostalo ujištění, že sportovci nebudou nijak ohrožení. K výzvě MOV Bach uvedl, že pouze lépe vysvětluje článek 50 olympijské charty sportovcům tak, aby byli lépe chráněni.

 

Reakce na tuto výzvu ze strany MOV na sebe nenechaly dlouho čekat. Slavná bývalá tenistka, osmnáctinásobná vítězka Grand Slamu, Martina Navrátilová ve svém úterním projevu na zasedání OSN doslova řekla: "The Olympic Committee is ‘putting their head in the sand’ on LGBT rights" (Olympijský výbor "strká hlavu do písku" před LGBT právy). Mimo této poznámky týkající se nadcházející olympiády v Soči ve svém proslovu zmínila další kontroverzní sportovní akci - fotbalové Mistrovství světa v Qataru: "In Qatar, for example, where the World Cup is going to be, homosexual activity is punishable by jail terms" (Například v Qataru, kde se chystá Mistrovství světa, jsou homosexuální aktivity trestány vězením). Dalším významným sportovcem, který na půdě OSN k tomuto tématu veřejně promluvil byl hráč nejvyšší basketbalové soutěže NBA Jason Collins: "I don’t know how much the IOC can do in pushing the Russian Government to end their gay propaganda laws, but they can definitely do more." (Nevím, jak moc může Mezinárodní olympijský výbor tlačit na ruskou vládu a její zákony o gay propagandě, ale zajisté mohou dělat více než nyní)




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
17.12.2013 08:55  
bumsanka
Souhlasím s M.Navrátilovou !!! Vždy měla koule !!!
16.12.2013 18:26  
miko62
Ježíši, platí žij a nech žít!!! SOUHLASÍM S POSTOJI VŠECH, KDO ZDE A NEJEN ZDE, VYJADŘUJÍ SVŮJ NÁZOR, ŽE JAKÁKOLIV ŠIKANA JE NEPŘÍPUSTNÁ!!!
15.12.2013 21:22  
neznamy.xyz
stingray:jen jsem napsal svůj názor.To v co se to v Rusku zvrhlo se mě taky nelíbí a dneska se za své názory začínám stydět.Ale nikdy jsem tady nikomu nenadával ,tak si ty hovada laskavě odpusť.
15.12.2013 18:36  
EC120KE
Taky souhlasím z chartou OH. Propaganda nepatří do her. Kdo se protestovat tak at si vybere jinou dobu a čas. Na OH se to nehodí.
14.12.2013 23:13  
stingray
11ROMAN70: Proč jen se v každé diskusi najde hovado, který chce prudit ostatní...co za tim stojí? Máš nějakej mindrák?
14.12.2013 05:26  
Tapka5
i gay ma taky pravo na lasku proc to odsuzujete styt tese zivot mame jen 1 jsou snad lepsi heteraci a oco
13.12.2013 22:22  
dvepa
11ROMAN70 já se naopak domnívám, že když člověk vede normální život, pracuje, platí daně jako ostatní, a třeba dělá i něco společnosti prospěšného... Když je člověk "normální" a jenom má "méně běžnou orientaci," je správné, aby chtěl stejná práva ve všem. Jinou orientaci jiného druhu mají třeba leváci, v minulosti byli v mnoha režimech podtlačovaní, dneska nám něco takového přijde absurdní. To je cíl, kam máme mířit.
13.12.2013 21:23  
plemenik
No jo, ale ruské buzny to nemají lehké. Mnoho z nich uteklo do zahraničí. Ето вцемирно известный заслуженый артист России - http://www.youtube.com/watch?v=bdayf8dVV8o
13.12.2013 17:29  
neznamy.xyz
Nejde o provokování.Ve středověku by nás za naši orientaci pověsili,za komančů zavřeli.Dnes se nemusíme ničeho takového obávat,tak proč chtít víc a víc?Jednou jsme menšina a tou i zůstaneme a nemůžem chtít se rovnat většině.
13.12.2013 17:19  
hiv_plusacek
musíme pochopit, že někteří byli v dětství málo chválení a chyběla jim pozornost, jako třeba u 11ROMAN70. proto dochází k potřeba provokovat a neustále na sebe upozorňovat... politováni hodné
13.12.2013 17:08  
neznamy.xyz
Putinovi fandím.Prostě nechce aby se v Rusku buzny roztahovali jako tady.Aby pochodovali po Moskvě a vykřikovali jak je to normální apod.A ještě snad chtěli vychovávat děti???
13.12.2013 17:04  
mike1
Fabiatik: máš pravdu. V Rusku nepotierajú len práva LGBT komunity, ale ľudské práva vo všeobecnosti! A nie je to len otázkou posledných rokov! V Rusku to nikdy inak ani nebolo!
13.12.2013 14:35  
Fabiatik
CAR: Ono by se úplně stejně ale dalo konstatovat, že něco takového jako je Olympiáda nepatří do zemí, kde jsou pošlapávána lidská práva. A teď nemyslím jen LGBT práva, ale všeobecně.
13.12.2013 13:54  
CAR
...souhlasím s olympijskou chartou, že na olympiadu a vůbec do sportu nepatří politika, náboženská a rasová propaganda!!!
13.12.2013 08:36  
BrnoPolicie
Navrhuji mezinarodni bojkut OH a to všech sportovců, ale to se bohužel nikdy nestane
13.12.2013 08:21  
simirCZ
ah ty prachy na jednu stranu to LGBT sportovce strašně sere ale na druhou stranu kdo je tam nutí pokud chtějí bojovat za prava ať tam prostě nejezdí ! osobně se domnívám že by tam nebylo s kým soutěžit a Olympiské hry by se staly pouhou fraškou