Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Atraktivní hosté Mezipater i letos!


Atraktivní hosté Mezipater i letos! (Zveřejněno: 06.11.2013)

Na Mezipatra přijede kubánsko-americká režisérka drzé komedie i spolupracovník Marilyna Mansona.



Neúnavná a nesmlouvavá dokumentaristka života LGBT lidí napříč velkoměsty, ve které se mísí kubánská i americká krev. I tak by se dala představit filmařka a novinářka Anna Margarita Albelo, která bude jedním z hostů 14. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra (od 7. do 15. listopadu v Praze a od 13. do 20. listopadu v Brně). Albelo přijede do Česka představit svůj celovečerní hraný debut Kdo se bojí Vagíny Wolfový? o lesbické čtyřicátnici, která už deset let neměla holku, teď však potkává tajemnou herečku Katju s ambicí všechno změnit. Anna Margarita Albelo ve své drzé nezávislé americké komedii ztvárnila i roli zmíněné depresivní čtyřicátnice, do které vtiskla své vlastní vztahové zážitky a peripetie. Albelo v současnosti žije a tvoří v Los Angeles. Její dokumentární a experimentální filmy se promítaly na více než 40 festivalech, její krátký film The Turkey byl v roce 2008 vybrán do Týdne kritiky canneského filmového festivalu. Albelo dokumentárně mapovala gay a lesbickou kulturu na Kubě, v Palm Springs nebo v Los Angeles. Web IndieWire.com označil režisérku za jednu z filmařek, které se vyplatí do budoucna sledovat.

Projekce Kdo se bojí Vagíny Wolfový?
Praha: 9. listopadu 2013 v 18:00 / Kino Lucerna za účasti režisérky Anny Margarity Albelo
Brno: 18. listopadu 2013 ve 20:30 / Kino Scala

 

Dalším výjimečným hostem letošních Mezipater je 53letý německý publicista, dokumentarista a producent Tim Lienhard. Na festival dorazí se svým prvním nezávislým celovečerním filmem One Zero One, pestrobarevným portrétem dvou uměleckých partnerů - nejmenší drag queen na světě se svítícím okem a jejího nizozemského tutora s akademickým titulem. Ještě před touto vizuálně podmanivou oslavou kreativity, odvahy a jinakosti vytvořil Lienhard desítky dokumentárních filmů pro německé stanice ARD a ZDF. Reflektoval v nich umělecká a lifestylová témata včetně portrétů významných osobností evropského umění. Spolupracoval se světovými osobnostmi včetně zpěváků Marilyna Mansona a Toma Jonese nebo punkové hudebnice Patti Smith. Od roku 1999 je reportérem francouzsko-německého kulturního televizního programu Arte.

 

Projekce One Zero One
Praha: 14. listopadu 2013 v 18:00 / Kino Světozor za účasti režiséra Tima Lienharda
Brno: 18. listopadu 2013 ve 20:30 / Kino Art - velký sál

 

Dalším významným hostem Mezipater bude profesorka New York University Lisa Duggan, která se proslavila autorstvím pojmu homonormativita. Duggan navíc pojí dlouholetá spolupráce s Univerzitou Karlovou. Nejsprávnější definici termínu heteronormativita, přednášku na téma genderu i historie sexualit si mohou zájemci vyslechnout 11. listopadu od 15.45 hodin v malém sále kina Světozor.

 

14. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra uvede pod tématem Pravdivé lži desítky dokumentárních i hraných celovečerních a krátkých filmů.

 

Kompletní program včetně doprovodného a také termíny všech diskusí, přednášek a večírků naleznete na www.mezipatra.cz.




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky