Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Průzkum k PrEP – dotazník


Průzkum k PrEP – dotazník (Zveřejněno: 12.08.2017)

(ČSAP) Vyplňte on-line dotazník o pre-expoziční profylaxi. Možná jste o PrEP už slyšeli. Možná jste si ho všimli v profilech na on-line seznamkách. Dost možná ale o PrEP čtete poprvé.



PrEP je zkratka pro pre-expoziční profylaxi, novou formu ochrany před HIV. Být na PrEP znamená užívat lék, díky kterému zůstanete negativní bez ohledu na to, s kým spíte. Strach z HIV se vás už týkat nemusí. PrEP se musí užívat pravidelně; v tom případě poskytuje vysokou míru ochrany před HIV.


ON-LINE DOTAZNÍK NALEZNETE ZDE

 

Pro koho je PrEP určená?

 

V Česku zejména pro nás, pro gaye. Nepoužíváme sice kondom méně než většinová populace, ale hrozí nám vyšší riziko nákazy. Při nechráněném análním sexu existuje až 20x větší nebezpečí přenosu HIV než při heterosexuálním, vaginálním styku. Výrazně vyšší je i pravděpodobnost, že skončíme v posteli s někým, komu sice test kdysi vyšel negativně, jen se od té doby stihl nakazit a neví to.

 

Nejvíc lidí dnes chytí HIV od těch, kteří o své pozitivitě ještě nevědí, neberou léky a jsou proto vysoce infekční. PrEP by měl zvážit každý, komu se nedaří při náhodném pohlavním styku vždy použít kondom.

 

Nákaza HIV hrozí v nejvyšší míře těm, kteří:

 

Pokud jsi HIV negativní a spadáš do jakékoli z těchto skupin, moc s nasazením PrEP neváhej.

 

Kde PrEP dostanu?

 

PrEP si zatím budeš muset zaplatit. Na rozdíl od některých vyspělejších zemí totiž v Česku ještě není hrazen z veřejných prostředků. PrEP je určen pro HIV negativní a je pouze na lékařský předpis.