004.cz

Virem HIV se nakazilo přes tisíc Čechů a miliony lidí ve světě

Praha 6. října (ČTK) - Virus HIV nakazil od 80. let přes tisícovku Čechů, nemoc AIDS propukla u více než 250 z nich. Mnoho lidí ale o své nákaze neví, nakažených může být až desetkrát tolik, řekl ČTK Miroslav Hlavatý z České společnosti AIDS pomoc. Existence viru HIV byla prokázána v roce 1983. Za izolaci viru získala letos Nobelu cenu za lékařství dvojice francouzských vědců Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier. Ve Stockholmu to dnes oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny.

S virem HIV žilo loni ve světě 33,2 milionů lidí, nejvíc nakažených je v subsaharské Africe.

Na začátku 80. letech si někteří lékaři ve Spojených státech všimli, že přibývá úmrtí mladých lidí na nemoci, na které se již v té době neumíralo. Do ordinací přicházeli čím dál častěji například mladí muži s pokročilým stadiem takzvaného Kaposiho sarkomu. Na těle a obličeji se mužům objevovaly nepříjemné vyrážky způsobené herpesvirem. Za normálních okolností si s nemocí poradí imunitní systém, u těchto mladých mužů se ale přišlo na to, že imunita selhala.

Před rokem 1983 si dávali lékaři dohromady jednotlivé střípky znalostí. Například si všimli toho, že s podobnými nevysvětlitelnými příznaky neznámé choroby přicházejí homosexuálové. V odborných článcích se proto začalo mluvit o "nemoci gayů". Pak se ale podobné znaky vyskytly také u imigrantů z Haiti, a to i u žen. Haiti bylo v té době vyhlášeným místem sexuální turistiky. Postupně se ale okruh napadených rozšiřoval.

"Pak se tedy mluvilo o nemoci pěti há, kdy mezi nakaženými byli homosexuálové, Haiťané, hemofilici, heroinisté a nakonec i heterosexuálové," řekl Hlavatý. Až v roce 1983 izoloval vědecký tým z Francie a ve skoro stejnou dobu i americký tým virus pojmenovaný HIV (Human Immunodeficiency Virus). Virus způsobuje selhání imunity, nemoc AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

Díky tomu, že se Barréové-Sinoussiové (61) a Montagnierovi (76) podařilo izolovat virus HIV, se mohlo přistoupit k výzkumu, jak nemoc léčit. Podle výboru pro udělování Nobelovy ceny se jejich čin stal základním předpokladem pro současné poznatky, které vědci o AIDS mají. Například pro antiretrovirální léčbu, která nevyhnutelně smrtelnou nemoc změnila v chronické onemocnění, s nímž se dá žít další léta.

Díky tomuto objevu se také podařilo klonovat genom viru HIV-1, což podle výboru napomohlo k rozeznání důležitých detailů v replikačním cyklu viru a přispělo k poznání, jak virus na sebe vzájemně působí s hostitelem.

Virem HIV se nakazilo přes tisíc Čechů a miliony lidí ve světě - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |