Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Vatikán odsoudil apoštolského nuncia -…


Vatikán odsoudil apoštolského nuncia -… (Zveřejněno: 29.06.2014)

(iBoys.cz) Po letech mlčení, mlžení a zametání stop Vatikán obrací a začíná "střílet" do vlastních řad. Mimo ztráty církevní hodnosti navíc polák Wesolowski čelí ve Vatikánu trestnímu stíhání.



Polský arcibiskup Józef Wesolowski působil pět let v roli papežského vyslance v Dominikánské republice, odkud byl však loni odvolán papežem Františkem, právě z důvodu vyšetřování dominikánskými úřady ve věci zneužívání chlapců. Vatikánský tribunál ho nyní uznal vinným ze zneužívání chlapců v průběhu jeho mise v Dominikánské republice a zbavil ho kněžství. Józef Weselowski se může proti tomuto verdiktu do 2 měsíců odvolat.

 

V minulosti církev jakákoli podezření z podobných deliktů tvrdě odmítala, nicméně ke změně přístupu došlo za vlády papeže Benedikta XVI. Také současný papež František nemá pro hřešící církevní hodnostáře pochopení. Wesolowski je zatím nejvyšším církevním hodnostářem, který byl tribunálem odsouzen za pohlavní zneužívání chlapců.

 

Mimo řešení jeho "přestupku" církevním tribunálem bude také muset polák čelit i trestnímu stíhání a v případě uznání jeho viny může být odsouzen k vězení. O jeho vydání k trestnímu stíhání požádala i Dominikánská republika, což však Vatikán odmítl a trestním stíháním se zabývají vatikánské orgány.

 

Nejen Wesolowski se dostal do hledáčku dominikánských úřadů - také další kněz polského původu, Wesolowského přítel Wojciecha Gila, byl v květnu odvolán ze své farnosti v Juncalitu a je vyšetřován v souvislosti s obvinění místními obyvateli z obtěžování ministrantů.