Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Čeští "Gay Oskaři" - Ceny bePROUD za…


Čeští "Gay Oskaři" - Ceny bePROUD za… (Zveřejněno: 17.05.2014)

(iBoys.cz) Oceněni poslanci za předložení novely zákona o registrovaném partnerství, lékařka Dana Křížková a farář Jiří Štorek, mediální cenu získal herec Igor Chmela a anticenu si vysloužil psycholog Klimeš.



V pátek 16. května hostil pražský klub Mecca slavnostní večer bePROUD - předávání ocenění za přínos LGBT komunitě. Termín to je pro tuto akci již tradiční, v předvečer Mezinárodního dne boje proti homofobii a transfobii. Letos se jednalo již o třetí ročník cen bePROUD, které navazují na Ceny Colourplanet založené Janisem Sidovským v roce 2008. Večerem velmi zábavně provázeli moderátoři akce Jakub Žáček a Ester Kočičková, vystoupila zpěvačka Klára Vytisková se svojí sestrou a také Tereza Černochová.

 

Prvním udělovaným oceněním měla být cena bePROUD Zaměstnavatel roku, avšak vzhledem k žádným nominacím na tuto cenu nebyla letos udělena.
Moderátoři tedy hned přešli na druhou cenu - bePROUD Počin roku. Zde byly nominovány tyto počiny:

- Odborná kniha „Miluji tvory svého pohlaví“  mapující oblasti v dějinách a současnosti homosexuality u nás
- Loňské předložením novely Zákona o registrovaném partnerství skupinou dvaceti poslanců a poslankyň
- Vystoupení gay páru v reality show Výměna manželek
- Duhové nasvícení americké ambasády během festivalu Prague Pride
- Regionální událost oslavující heterosexuální hodnoty párového společenského tance „Queer Ball“ v Brně

Odborná porota z nominací vybrala jako bePROUD Počin roku 2013 loňské předložením novely Zákona o registrovaném partnerství skupinou dvaceti poslanců a poslankyň. Ocenění převzal za tuto skupinu dnes již exposlanců Viktor Paggio.

 

 

Dalším předáváným oceněním byla Mediální cena bePROUD 2013, kterou za loňský rok získal herec Igor Chmela za jeho výkon v roli policisty v seriálu Cesty domů II televize Prima. "Porota ocenila jeho nestereotypní zobrazení homosexuality, které navíc tematizuje to, že i policisté a muži po čtyřicítce mohou být gayové a že se nejedná o nic zavrženíhodného," uvedla k tomu Františka Kernová z pořádající organizace PROUD.

 

PROUD se pro letošní rok rozhodl zařadit mezi ocenění i tzv. "anticenu", kterou příznačně nazval Duhová anticena protiPROUD 2013. Zde se sešly 2 nominace, jednak aktivity představitelů iniciativy D.O.S.T. a také homofobní postoje a výroky psychologa Jeronýma Klimeše. Vítězem se stal právě druhý jmenovaný, který cenu získal za jeho dlouhodobě hlásané odborně nepodložené homofobní výroky, rozšiřují negativní stereotypy. "Doufáme, že touto cestou najde cestu k dialogu a přehodnocení svých názorů, a věříme, že mu duhová cena prohřeje náruč i rozzáří obydlí," dodala Kernová. Cenu si samozřejmě převzít nepřišel :-).

 

Poslední předávanou cenou a zároveň tou hlavní byla cena bePROUD za celoživotní přínos LGBT komunitě. Touto cenou byly letos oceněny hned dvě osoby. První z nich je lékařka, psychoterapeutka a bývalá řeholnice Dagmar Křížková, která spoluzakládala organizaci pro věřící gaye a lesby Logos. Posmrtně pořadatelé ocenili také faráře Jiřího Štoreka. "Jako jeden z mála duchovních již od 90. let otevřel dveře farnosti skupině věřících gayů a lesbických žen," uvedla Františka Kernová z PROUD. Hlavní cenu předávala veřejná ochránkyně lidských práv (ombudsman) Anna Šabatová.

 

Více info o ceních bePROUD na www.bePROUD.cz a o aktivitách PROUD na www.proudem.cz




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
17.05.2014 16:27  
iboys
Chyby snad opraveny, omlouváme se. Bohužel organizátoři žádnou tiskovou zprávu nevydali (zatím) a v materiálu vydaném ČTK jsou chyby. Nicméně naše chyba, přiznáváme. iBoys.cz
17.05.2014 12:59  
bareback
a jiří štork je (byl) ve skutečnosti štorek. je to neuvěřitelný, že většina jmen je takto zkomolených
17.05.2014 12:05  
jarsek
A Dagmar Křížová je správně Dagmar Křížková.
17.05.2014 11:35  
lz90
Igor se jmenuje Chmela, ne Chmel.