Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

REPORTÁŽ: HIV testy v domě světla - jak…


REPORTÁŽ: HIV testy v domě světla - jak… (Zveřejněno: 25.07.2009)

Vypravili jsme se do Domu světla v pražském Karlíně, abychom zjistili, jak probíhá bezplatné anonymní testování na HIV infekci a mohli se o tuto zkušenost podělit s ostatními. Setkali jsme se totiž mnohokrát s dotazy/nejistotou kluků, co je zde čeká, jak to probíhá, co po nich zde budou chtít, atd.



Na úvod je třeba podotknout, že v AIDS poradně Domu světla, kde testování na HIV infekci probíhá, pracují jen gayové, zdravotní sestry provádějící odběr nemají s homosexualitou návštěvníků žádný problém.

 

Dům světla, kde bezplatné anonymní testování na přítomnost viru HIV 2x týdně probíhá najdeš v pražském Karlíně, cca 5 minut pěšky od stanice metra Florenc v ulici Malého 3/282. Na test do Domu světla můžeš přijít každé pondělí od 16:00 do 19:00 nebo středu od 9:00 do 12:00. Na test není nutná žádná příprava (nemusíš chodit na lačno a podobně). Musíš však mít minimálně dva měsíce od rizika, kvůli kterému se necháváš testovat.

 

 

Po zazvonění ti přijde otevřít pracovník domu světla a dostaneš kartičku, na kterou později budou vyplněny informace z krátkého poradenského pohovoru. Na kartičku nic nevypisuj. Samozřejmě je vše anonymní, na tvé jméno ani na žádné další osobní údaje se tě nikdo ptát nebude.

 

 

S kartičkou projdeš krátkou chodbou a poté přes zahradu do pohodlné čekárny. Tady vyčkáš na vyzvání ke vstupu do ordinace. Pokud bys měl žízeň, je zde k dispozici automat na teplé a studené nápoje.

 

 

Před samotným odběrem krve pro účely testu probíhá krátké tzv. "předtestové poradenství", ve kterém budeš dotázán na několik informací týkajících se důvodu testování a rizikovosti tvého sexuálního chování. Vše je samozřejmě anonymní, bez uvedení jména nebo rodného čísla a adresy bydliště. Poté dostaneš lístek s číslem tvého testu na základě kterého ti bude sdělen výsledek testu.

 

 

Samotný odběr probíhá v odběrové místnosti, kde zdravotník provede odběr potřebného vzorku krve (5 ml). Tento vzorek je poté odeslán do Národní referenční laboratoře pro AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze na rozbor. Výsledky sdělujeme osobně každé následující pondělí (kromě státních svátků).

 

Potřebuješ-li certifikát (např. kvůli vízu do některých zemí), nejedná se již o bezplatnou službu, ale o službu placenou a na jméno (není anonymní). Za certifikát zaplatíš 600 Kč (platba jde na konto SZÚ). K vyzvednutí bude dle dohody.

 

Další informace o Domu světla a činnosti společnosti ČSAP (Česká společnost AIDS pomoc, o.s.) najdeš na www.aids-pomoc.cz. K dispozici je také bezplatná telefonní linka AIDS pomoci 800 800 980, na tvé dotazy budou odpovídat řádně proškolení a poučení pracovníci. Dotazy se musí týkat problematiky HIV/AIDS. Kromě řešení náhlých krizových situací ti mohou odpovědět na dotazy z následujících oblastí:

 

* testování na HIV (kde a kdy v ČR)
* cesty přenosu HIV
* klinické příznaky HIV a AIDS
* informace o AIDS centrech v ČR
* sociální a právní aspekty
* jak žít s HIV
* prevence a ochrana před HIV infekcí
* statistické údaje o HIV a AIDS