Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

ČVUT fandí toleranci sexuálních menšin…


ČVUT fandí toleranci sexuálních menšin… (Zveřejněno: 11.03.2009)

Minoritní studentský klub ČVUT s názvem Galibi úspěšně zorganizoval mezinárodní fotbalový turnaj – GalibiCup 2009. S parafrází hesla „Není důležité zvítězit, ale zorganizovat to!“ skončil sice jeho tým na posledním místě, ale homosexuální hráči z Anglie, Francie, Německa a Slovenska odjížděli se skvělými sportovními i společenskými zážitky.



V sobotu 8. března 2009 se ve velké sportovní hale ČVUT na Julisce uskutečnilo fotbalové klání gay-týmů z pěti zemí. Společným úsilím studentského klubu Galibi, za finančního přispění z grantové soutěže ČVUT, a sportovců volně sdružených kolem platformy GaySport.cz se podařilo vedle samotného fotbalového turnaje zajistit i zajímavý doprovodný program obsahující např. závěrečný ceremoniál předávání medailí a pohárů v příjemném prostředí klubu Friends se zábavním programem, na kterém se podíleli sami hráči pražských týmů, nebo společný nedělní brunch a návštěvu Chemistry Gallery – galerie propagující mladé české umělce a umělkyně. Záštitu nad celou akcí převzal prorektor ČVUT Jaroslav Kuba, který v sobotu ráno provedl – slovně a slavnostně – výkop turnaje.


Šest týmů: české FC Galibi Praha a Friends Prague, slovenský Slovakia Mix Team, angličtí London Titans, zástupci z Německa Vorspiel Berlin a francouzský tým FC Lutece Paris se utkalo nejprve ve dvou skupinách hraných na 2x 12 minut v sestavě 5+1 a poté v semifinále a bojích o páté, třetí a první místo na 2x 15 minut. Na regulérnost zápasů dohlížela čtveřice profesionálních rozhodčích (tři z Anglie a jeden z Německa), které nominovala Mezinárodní gay a lesbická fotbalová federace (IGLFA). Své ambice již od začátku projevoval dobře připravený tým London Titans, který s přehledem vyhrál svou skupinu a v prodloužení semifinále zdolal Vorspiel Berlin 3:2. Ovšem ve finále nestačil na dobře kombinující a rozehrané Čechy z týmu Friends Prague, který tak potvrdil své rostoucí kvality, které již na letním gay a lesbickém mistrovství světa ve fotbale 2008 v Londýně přetavil ve vynikající umístění na 5. -8. místě z 23 týmů. Třetí místo nakonec získali Berlíňané, čtvrtí skončil FC Lutece Paris a v zápase o páté místo přestřílel Slovakia Mix Team mužstvo Galibi Praha.


„Skvělý turnaj, skvěle zorganizovaný a opravdu jsem si dobře zahrál. Jsem dost unavený,“ řekl po zápasech Chris, kapitán londýnského týmu, „škoda, že jsme nevyhráli, ale určitě přijedeme příště, jestli bude turnaj znovu.“ Na krk mu pak ještě ten večer na závěrečné GalibiCup Party pověsil prorektor Kuba stříbrnou medaili, předal diplom a byla veškerá únava ta tam. Kvalitní organizaci, vynikající atmosféru jak zápasů, sobotní diskotéky v klubu Friends, tak Prahy (ač trochu zamžené) pochvaloval i Paul Miller, předseda sekce rozhodčích a zároveň tajemník IGLFA. A co na to hlavní organizátor z Galibi, místopředseda Martin Pavel? „Mám super pocit, klaplo to skvěle. A to tohle byla naše první akce.“
 

Sport opět potvrdil, že nezná hranic – jak těch geografických, tak ani těch genderových a sexuálních. Gayové z různých míst Evropy potvrdili, že fotbal umí hrát a umí mu fandit. ČVUT ukázalo, že sport a tolerance jdou ruku v ruce, přispívají k diverzitě a lze jimi oslovovat mladé lidi. Akce jako byl GalibiCup 2009 přispívají k mezinárodní výměně a vytvářejí pro všechny studenty ČVUT, ať jsou jakkoliv menšinoví či většinoví, tolerantní a přátelské prostředí, na němž se mohou sami podílet.

 

Tisková zpráva – ČVUT – GalibiCup 2009

 

Zdeněk Sloboda
spoluorganizátor GaySport.cz pro ČVUT