Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Výstava o teplém umění se stěhuje!


Výstava o teplém umění se stěhuje! (Zveřejněno: 17.02.2009)

Výstava Homosexualita a umění 1800-2000 se stěhuje! Stěhuje se jak její místo, tak termín. Výstava se představí zájemcům až od 1. do 17. dubna 2009, zato v prostorách mnohem vstřícnějších než byly původní Jinonice. Výstavu můžete navštívit v předvelikonočním čase ve Studentském klubu v Celetné 20 (Filozoická fakulta UK v Praze).



Výstava představí vlivy a souvislosti homoerotiky a kultury a umění v posledních dvou stoletích. Celkem šestnáct panelů ukáže projevy homosexuality v dějinách obrazu, fotografie a filmu. Jde o vůbec první výstavu v ČR podobného zaměření a vůbec první výstavu v Evropě, která se uceleně věnuje homoerotice ve fotografii.

 

Výstava je unikátní nejen u nás, ale i ve středoevropském okolí, proto by výstava měla putovat nejen do českých měst, jako je Brno, České Budějovice a Ostrava, ale také do zahraničí – Bratislava, Berlín a Lublaň.

 

Na výstavě pracoval kurátorský tým tří teoretiků a historiků umění: Ladislav Zikmund, Jana Teichmanová a Kristýna Ciprová.


Již do premiéry výstavy v Praze na Filozofické fakultě v Celetné ulici bude vydán také katalog výstavy, kde se objeví všechny texty a výběr obrazového materiálu.


Vše o výstavě najdete na webových stránkách projektu www.homosexualita.obrazar.com.
 

Výstava byla pro rok 2009 zaštítěna ministryní pro lidská práva MUDr. Džamilou Stehlíkovou.
 

Kontakty: Ladislav Zikmund, chief editor Obrazar.com