Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Výsledky slinných testů na HIV z…


Výsledky slinných testů na HIV z… (Zveřejněno: 26.10.2009)

Tento týden jsme obdrželi výsledky slinných testů na HIV z terénní studie Sialon, která probíhala v našich pražských gay klubech převážně na jaře toho roku. Byly při ní získány vzorky od 418 mužů, z nichž devět (tedy 2%) v době jejich poskytnutí vědělo o své HIV pozitivitě. Většina vzorků (celkem 377) byla jednoznačně HIV negativních. To znamená 90%. U 31 vzorků byl výsledek nejasný. U deseti vzorků byla reakce pozitivní. Nejasná a dokonce ani pozitivní reakce na slinný test ještě neznamená jednoznačnou HIV pozitivitu, ale je vhodné takový výsledek překontrolovat standardním HIV testem z krve. Bohužel nejsou k dispozici ještě výsledky vyšetření na syphilis, které lze očekávat až začátkem příštího roku.
Potvrdil se tedy předpokládaný odhad, že 2-3% českých gayů je HIV pozitivních. Potěšující je zjištění, že není mnoho mužů, kteří sice žijí s HIV, ale o své nákaze nevědí (ve Slovinsku to bylo například ještě jednou tolik).
Zájemci o převzetí výsledků mohou od 26.10. kontaktovat přímo dr. Procházku na tel.č. 22496 8248, nejlépe v poledních hodinách všedního dne.

 

MUDr. Ivo Procházka
MUDr. Džamila Stehlíková