Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

50. narozeniny oslaví Earvin "Magic"…


50. narozeniny oslaví Earvin "Magic"… (Zveřejněno: 12.08.2009)

V pátek 14.8. oslaví své 50. narozeniny kdysi velmi úspěšný basketbalový hráč americké ligy NBA, později aktivista v boji proti HIV/AIDS, američan Earvin "Magic" Johnson. Tento hvězdný hráč 80. let teamu Los Angeles Lakers byl jednou z prvních světově známých osobností, která veřejně přiznala, že je HIV pozitivní a aktivně se zapojila do kampaně proti HIV.



Earvin "Magic" Johnson se narodil před 50. lety, přesně 14.8.1959 a proslavil se v 80. letech jako basketbalový hráč známého teamu Los Angeles Lakers v americké nejvyšší lize NBA. Během svého působení v teamu v letech 1979 - 1991 si 5x na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je zvítězit s teamem v NBA (1980, 1982, 1985, 1987 a 1988), 3x byl vyhodnocen jako nejužitečnější hráč sezony (1987, 1989 a 1990) a 3x vyhodnocen jako neužitečnější hráč finále NBA (1980, 1982 a 1987). Nečekaný obrat v jeho kariéře však nastal v roce 1991.

 

7.11.1991 na tiskové konferenci ohlásila hvězda LA Lakers Earvin "Magic" Johnson, že u něj byl při předsezoním testování zjištěn pozitivní test na virus HIV. Earvin "Magic" Johnson zároveď veřejně informoval, že test na přítomnost viru HIV absolvovala i jeho manželka a ona i v té době ještě nenarozené dítě měli test s negativním výsledkem. Basketbalista zároveň oznámil okamžité ukončení sportovní kariéry. V roce 1992 byl i přes toto ukončení kariéry nominován fanoušky do NBA All-Star Game (utkání hvězd), ve kterém poté zazářil jako nejužitečnější hráč zápasu. Proti jeho hře však vystoupilo několik jiných hráčů NBA, kteří se obávali možnosti přenosu HIV viru při osobním kontaktu na hřišti. Vyvrcholením jeho kariéry byla účast na Olympijských hrách v Barceloně 1992, kde s "týmem snů" USA získal zlatou medaili. Poté se již zapojil do basketbalového sportu jen sporadicky, v sezoně 1993-1994 na pozici trenéra LA Lakers a v sezoně následující pak opět jako hráč. Po tomto posledním comebacku již opravdu definitivně ukončil kariéru profesionálního hráče basketbalu.

 

V zápětí po zveřejnění informace o svém nakažení virem HIV založil Earvin "Magic" Johnson organizaci Magic Johnson Foundation, jejíž cílem je pomoc v boji proti HIV. Hlavním deklarovaným cílem jeho snažení je zvýšení podvědomí a informovanosti o viru HIV pro zlepšení prevence a také omezení diskriminace lidí postižených virem HIV. V roce 1992 se stal členem národní komise pro AIDS v USA, avšak po osmi měsících z této komise vystoupil s přesvědčením, že tato komise vyvíjí nedostatečné aktivity. V roce 1999 byl Earvin Johnson hlavním mluvčím na konferenci OSN (UN) u příležitosti dne boje proti AIDS.

 

Pro oddálení propuknutí nemoci AIDS užívá Earvin "Magic" Johnson denní kombinaci léků od společností GlaxoSmithKline a Abbott Laboratories. Také se zapojil do propagace léků od firmy GlaxoSmithKline a je partnerem Abbott Laboratories v boji proti AIDS v afro-americké komunitě.