Celý minulý týden se v Praze konal festival Prague Pride na podporu sexuálních menšin, jehož nejviditelnější část byl průvod z Václaváku na Letnou. Festival, který stále vadí značné části Čechů, se letos stal zatím svým nejúspěšnějším ročníkem. Pojďme si zodpovědět pár otázek, proč a za co vlastně LGBT komunita a její příznivci bojují.

Kde a proč vznikly gay pochody?

Homosexuálové byli po více jak tisíc let utlačování, ne-li dokonce zabíjeni za svoji orientaci. Samozřejmě se homofobní nálady, způsobené rozsahem křesťanství a jiných náboženství, přelili do všech pater společnosti a vyskytovali se i v minulém století. To byla ještě doba, kdy byla homosexualita pokládaná za nemoc, se kterou se musí bojovat. LGBT komunita se tak potají scházela v barech, hospodách a klubech, které pro ně byli jakýmsi utočištěm, kde můžou být sami sebou. Policie je ale i tak hodně a někdy i brutálně obtěžovala, až jednou, když přišla v roce 1969 policejní razie do hospody Stonewall Inn v New Yorku se gayové nenechali a začala tak třídenní revoluce, která zapříčinila první moderní hnutí za práva homosexuálů následovaná gay pochody, které měly upozorňovat na potlačování práv sexuálních menšin.

Proč se gay pochody stále konají?

Gay pochody jsou v západním světě (UK, USA, Nizozemsko atd.) považovány za symbol a oslavu otevřenosti společnosti, na které se chodí dívat celá města. Političtí lídři a firmy se předbíhají, kdo a jakou Pride podpoří víc a bezpečnostní složky jsou součástí pochodů ne z povinnosti, ale aby zajistili symbolickou ochranu nad zúčastněnými lidmi. Podniky vyvěsí duhové vlajky a celé město slaví jako na Nový rok. Je tu ještě jeden důvod, proč se gay pochody konají, a tím je upozorňování na práva sexuálních menšin v jiných státech, kde jim hrozí i smrt. Dejme za příklad Rusko, kde je zákon zakazující jakoukoliv propagaci homosexuality nebo Ugandu, kde hrozí homosexuálům doživotní ve vězení. Policejní orgány samozřejmě zbití nebo občasné zabití homosexuálů neřeší, jelikož to pro ně nejsou plnohodnotní lidé.

Jaká je situace k sexuálním menšinám v České republice?

Jakákoliv zmínka o gayích doprovází u nás už známá věta “Já jsem tolerantní. Mně osobně gayové nevadí, ale…” A za “ale” většinou následuje “…ať se gayové nelíbají na ulici, nedrží se za ruce nebo se vlastně radši ani neukazují na veřejnosti.” Jo, to je přesně ta tolerantnost, o které Češi mluví. Pokud někdo chce něco namítat, tak si stačí například přečíst diskuze pod jakýmkoliv článkem o gayích na iDnes.cz, kde se objevují i slova jako postižení, exhibicionisti, úchylové atd. Prague Pride by samozřejmě hned zakázali. Stále nechápu, co lidem tak vadí, že se jeden den v roce projde duhový průvod Prahou, kde se tisíce lidí dobře baví se svými přáteli i rodinami. Letos dokonce v čele s pražskou primátorkou Andreou Krnáčovou nebo moderátorkou Ester Janečkovou, jejíž synovec spáchal minulý rok sebevraždu z důvodu homofobie, kterou slýchal v kostele od faráře.

Proč LGBT komunita usiluje o manželství, když už má registrované partnerství?

Letos nejvyšší soud odsouhlasil stejnopohlavní manželství ve všech státech USA, v Irsku pro stejnopohlavní manželství hlasovalo v referendu přes 60 % obyvatel, ve Velké Británie zákon podepsala i královna Alžběta II. a vláda Francie manželství osob stejných pohlaví odsouhlasila i přes početné demonstrace. Tyhle a ještě další země tímto krokem dovršili cestu za zrovnoprávnění práv LGBT osob. U nás si ale stále hodně lidí myslí, že registrované partnerství homosexuálům stačí, tak ať se ani nepokouší o manželství. Je to jednoduchý říct, ale už jen z právního hlediska registrované partnerství nemá výhody manželství, ke kterému například patří společné jmění. A navíc jak by heterosexuálním lidem ublížilo, kdyby se mohli homosexuálové brát? Nijak. 🙂

Měli by se povolit adopce dětí stejnopohlavními páry?

Tohle je už poněkud těžší otázka. Hodně odpůrců se odvolává na psychiku dětí, že by trpěli kvůli společnosti, která by dotyčným dětem stále předhazovala, že mají dva otce nebo dvě matky. Tím se zas vracíme na začátek, kde jsem mluvil o tolerantnosti české společnosti vůči homosexuálům, která je stále nízká. I tak si ale naše společnost pokládá celou tuhle otázku špatně. Hodně odpůrců se ptá: “Co je pro dítě lepší: stejnopohlavní pár nebo žena a muž?” Správně by ale otázka měla znít “Co je pro dítě lepší: dětský domov nebo stejnopohlavní pár, který by dítěti nabídl domov?”

Chtěl bych ještě dodat, že letošní ročník Prague Pride (který mimochodem podpořila i samotná královna pop music Madonna) byl plný usmívajích se a super lidí, kteří dokázali udělat skvělou atmosféru a vám čtenářům doporučuju se jít příští rok podívat taky. Přece jen v záplavě všemožných demostrací proti imigrantům, Zemanovi a dalším je fajn, když se lidé baví a oslavují život a svobodu, kterou v Česku mají. A to je přece taky důležité ne? 🙂

Podělte se s námi v komentářích na Facebooku o vaše názory.

Podpoříte nás?

“Alternativní sonda do hlubin české kultury.” Jak už náš slogan napovídá, snažíme se být magazínem, který přináší čtenářům alternativní pohled na život kolem nás. Už od roku 2014 fungujeme jako nezávislý projekt několika autorů a přinášíme reportáže ze špinavých a divokých hlubin undergroundu, natáčíme a informujeme o subkulturách, zajímavých projektech, akcích a osobnostech, nebo jen píšeme články vlastním stylem. Jedeme zkrátka autorskou tvorbu, kterou nyní můžeš podpořit. Odvděčíme se ti pravidelným přísunem kvalitního obsahu, zahrnujícího originální články, videa a podcasty. Přispěním i nepatrné částky nám vyjádříte podporu, která nás motivuje do další tvorby. Každé takové podpory si nesmírně vážíme a předem z celého srdce děkujeme!

Podpořit