Reportáž Petra Vavroušky ze Zaostřeno je ve finále Novinářské ceny

8. duben 2014

Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška bojuje o cenu veřejnosti v soutěži Novinářská cena 2013. Jeho reportáž pro pořad Zaostřeno o odporu Polska k registrovanému partnerství totiž přesvědčila českou část poroty a ta ho spolu s dalšími nominovala do finálové desítky prací.

Ta bude bojovat v online hlasování veřejnosti v Česku i na Slovensku o cenu zvláštní Česko-slovenské ceny veřejnosti, která oceňuje příspěvek s největším společenským dopadem nebo zásadním přispěním k posílení práv občanů. Reportáž Petra Vavroušky porota vybrala mezi 5 českých zástupců ze 400 žurnalistických příspěvků od téměř 280 autorů.

Pět českých a pět slovenských prací bude o cenu bojovat v online hlasování bojovat od pondělí 7. dubna až do 16. dubna.

Petr Vavrouška v reportáži pro pořad Zaostřeno Českého rozhlasu Plus, která přesvědčila porotu, popisuje těžkosti homosexuálních párů v Polsku. To se zatím ani nepřiblížilo přijetí zákona o registrovaném partnerství.

S lidmi v homosexuálním svazku se tak nepočítá v dědickém řízení, v nemocnicích jim neposkytnou informace, nemůžou organizovat pohřeb svého partnera.

Navíc v zaměstnání cítí gayové a lesby zřetelnou diskriminaci. Až dvacet procent homosexuálů v Polsku je každý rok vystaveno nějakému násilnému chování.

Novinářská cena 2013 ocení nejlepší práce loňského roku v deseti žánrových kategoriích tištěné, audiovizuální a online žurnalistiky. O každé kategorii rozhodují samostatné poroty složené z uznávaných osobností z médií, ale i neziskového, akademického a kulturního sektoru.

Gayové (ilustrační foto)

Mezi letošními porotci je tak například slovenský sociolog Martin Bútora, vědkyně Helena Illnerová, korespondent BBC Rob Cameron i reportér Tom Nicholson, který odhalil korupční kauzu Gorila na Slovensku.

autor: dog
Spustit audio