Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský zákon proti gayům ničí dětem životy, varují ochránci lidských práv

  12:47
Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) v prosinci vyzvala Kreml, aby zrušil zákon, kterým zakázal takzvanou „gay propagandu“. Nařízení od roku 2013 v Rusku zakazuje veškeré šíření informací související s homosexualitou. Podle Moskvy zákon chrání děti a mladistvé. Podle HRW však vyhláška vytvořila pro mládež s jinou než heterosexuální orientací „peklo na zemi“.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  František Vlček, MAFRA

Přijatý zákon znemožňuje šíření informací, které by mohly v dětech vzbudit zájem o vztahy s lidmi stejného pohlaví nebo odpor k tradičním rodinným hodnotám. Zákon taktéž zakazuje jakékoliv veřejné projevy a hlášení se k homosexuální komunitě, čímž umožňuje pronásledování gay aktivistů. 

LGBT

LGBT je zkratka, která označuje nejen lesby a gaye, ale rovněž bisexuály a transsexuály. Někdy sem bývají zařazováni i intersexuálové.

Podle HRW Rusko v praxi zakazuje jakékoliv zmínky o LGBT, ať už jde o média, internet, školní výuku, nebo dokonce soukromé psychologické poradenství. Ve svém prosincovém výzkumu organizace varuje, že po zavedení zákona v ruské společnosti zintenzivnily předsudky a nenávist vůči LGBT komunitě.

„Znám sexuologa, který svým homosexuálním klientům říká, že by se měli odstěhovat do Evropy, nebo že jejich děti by měly být vyhoštěny na Sibiř,“ uvedla psycholožka Antonina P. v rozhovoru pro HRW. „Jeden z mých klientů nikdy nevychází po setmění z domu. Bojí se, že by se nevrátil,“ popsala práci s LGBT mládeží další z ruských psycholožek.

Kontroverzní zákon již odsoudil Výbor OSN pro práva dítěte, Rada Evropy, a také Evropský soud pro lidská práva. Ten v červnu minulého roku odmítl vyhlášku jako „diskriminační a nesloužící jakémukoliv legitimnímu veřejnému zájmu“. Zákon podle něj navíc „významně přispívá ke stigmatizaci LGBT komunity, šíření předsudků a podporuje homofobii.“

Proti verdiktu se ohradilo ruské ministerstvo spravedlnosti. Podle něj se o diskriminaci nejedná, jelikož vyhláška nezakazuje homosexualitu jako takovou, ani ji oficiálně neodsuzuje. „Zákon zakazující propagandu netradičních sexuálních vztahů nezletilým nijak nepopírá mezinárodní standardy, je zaměřený na ochranu morálky a zdraví dětí,“ uvedlo ministerstvo v reakci na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva.

Útisk ve školách

Podle Kyla Knihta z HRW se však po pěti letech fungování zákona ukazuje, že vyhláška způsobuje opačný efekt. Na jejím základě Rusko mimo jiné zablokovalo všechny informační a psychoterapeutické internetové stránky pro děti mládež a omezilo také práci psychologů s mladistvými. „Podle důkazů, které jsme nasbírali, zákon ve skutečnosti zničil několika dětem život,“ uvedl Knight pro deník RFE/RL.

V Rusku schválili zákon proti gayům. Na líbající se Rusky létala vejce

Svědectví školáků, která v Rusku sesbírali pracovníci HRW, jsou plná zkušeností se šikanou a předsudky. Děti s jinou než heterosexuální orientací jsou stále častěji vystaveny útisku, posměchu i násilí, varuje HRW. „Takové lidi by měl někdo zabít, nejsou hodni toho žít,“ slýchávala ve škole například sedmnáctiletá Nora. 

Na základě svědectví diskriminace často začíná u učitelů. Někteří vyučující o homosexualitě mluví jako o psychologické nemoci určené k léčbě, jiní jako o anomálii, která je proti přírodě, další své studenty zesměšňují. Podle HRW je takové chování učitelů ve školách možné právě díky kontroverznímu zákonu.

„Můj učitel geografie mě před třídou označil za perverta a hříčku přírody,“ popsal jeden ze studentů. „Jeden z učitelů si ze mě dělal legraci před celou třídou, ostatní učitelé na mě naléhali, že potřebuji psychiatra. Spolužáci mi pak začali říkat přezdívkami,“ popsala šestnáctiletá Kristina

Když se pomoc trestá

Dětští psychologové varují, že újmu zákon neznemožňuje pouze vytvářením nepřátelského prostředí, ale také odebíráním profesionální pomoci. „Dětem, které mají problém s vlastní sexualitou a zároveň musí čelit nevraživosti svého okolí, zákon znemožnil najít poradenství,“ uvedl specialista na práva dětí Michael Garcia Bochenek v rozhovoru pro HRW. 

Zákon proti gayům rozdmýchává v Rusku násilí, aktivisté bijí na poplach

„Mít terapeutická sezení s teenagery je v Rusku pololegální. Pokud dítě potřebuje konzultace, musíme rodiče zahrnout do procesu, pracovat pouze s dítětem je pro nás riskantní,“ uvedl ruský psycholog Anton O. pro HRW. Pro mnohé děti je ale něco takového nemožné. Homofobní rodiče jsou totiž jedním z nejzásadnějších problémů, které mladiství homosexuálové řeší.

Zda psychologové řeší s dětmi LGBT problematiku ruská policie aktivně zjišťuje. Část odborníků popsala, že je na ruské sociální síti VKontakte kontaktují policisté vydávající se za teenagery, jiní psychologové v ordinacích preventivně zakrývají knihy s LGBT tematikou.  

„Do našeho centra přišli policisté v utajení a snažili se zjistit, jestli se naši psychologové nesetkávají s nezletilými. Poté nám sdělili, že dostali anonymní tip,“ uvedla psycholožka Anna K pro HRW. Psychologům hrozí za konzultace o LGBT vysoké pokuty.

Méně informací, více HIV pozitivních

V květnu 2018 Rusko kvůli zákonu o „gay propagandě“ zrušilo webovou stránku ParniPlus, která poskytovala informace o šíření viru HIV mezi homosexuály. Rusko je přitom v současnosti uprostřed epidemie HIV/AIDS, již v roce 2016 se tam evidoval milion nakažených lidí. Smutný milník připadl na teprve šestadvacetiletou ženu.

V Čečensku nejsou žádní gayové, proto nemohou být utlačovaní, tvrdí úřady

Odborníci se shodují, že za strmým růstem počtu nakažených stojí absence sexuální výchovy v ruských školách. K mladým se nemají jak dostat informace o sexuálně přenosných chorobách a bezpečném pohlavním styku. Jen v první polovině roku 2017 tak zemřelo na nevyléčitelný virus 14 631 Rusů. 

Nejdramatičtější nárůst počtu nakažených zaznamenali ruští epidemiologové v posledních letech mezi homosexuálními muži. Trend přičítají právě zavedení zákona o propagandě v roce 2013 a následnému úbytku veřejně dostupných informací.

V Sovětském Rusku byla homosexualita zločinem, gaye stát trestal pěti lety v gulagu za „sodomii.“ K lesbám byl zákon mírnější, často je ale posílal do na nucenou psychiatrickou hospitalizaci. Ačkoliv byla homosexualita legalizovaná s rozpadem Sovětského svazu, nový zákon navazuje na dlouho upevňované stigma LGBT komunity v ruské společnosti. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...