Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi britského gay aktivistu, chodil po městě s transparentem

– Moskva

Ruská policie ve čtvrtek v Moskvě zadržela Petera Tatchella, veterána britského hnutí za práva homosexuálů. Oznámila to agentura Reuters. Aktivista britského hnutí LGBT byl první den světového fotbalového šampionátu zadržen za údajně nezákonný protest.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Aktivista Peter Tatchell před zadržením v Moskvě

Článek

Brit, který podniká protesty po celém světě, byl zadržen na Rudém náměstí. V ruce držel transparent s nápisem "Putin nebrání mučení gayů v Čečensku". Ve středu Tatchell v článku pro list Guardian napsal, že do Ruska nejede kvůli fotbalu, ale proto, že nechce prezidentu Vladimiru Putinovi dovolit, aby se díky mistrovství světa proslavil.

Policisté Tatchellovi sdělili, že jeho počínání je nezákonné a varovali ho, že může být zatčen. Po dlouhém vyjednávání ho odvezli v policejním voze na služebnu, kde byl obviněn z porušování veřejného pořádku a propuštěn. Hrozí mu pokuta nebo trest nucených prací po dobu až 40 hodin.

Moskva pod palbou kritiky

Ze severokavkazského Čečenska, řízeného s mlčenlivým souhlasem Moskvy podle islámského práva, se během loňského a letošního roku ozývaly protesty proti krutému mučení gayů. Loni bylo v Čečensku vystaveno údajně represím 114 lidí, které z autonomní republiky musela odvézt skupina Ruská LGBT síť monitorující dodržování lidských práv v zemi. Velká většina z nich se vystěhovala do ciziny.

Skandál kolem pronásledování gayů přesáhl ruské hranice, Moskva se ocitla pod palbou kritiky několika mezinárodních organizací. Loni na kauzu upozornili ruského prezidenta Vladimira Putina francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle ruských médií ve čtvrtek centrum Moskvy zaplnily davy zahraničních fotbalových fanoušků. V moskevské skupině fotbalového mistrovství se kromě Ruska utkají týmy ze Saúdské Arábie, Egypta a Uruguaye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám