Anatol Svahilec: A ty už jsi podepsal?

Přední český slamer nosí v batohu petici za manželství pro gay a lesbické páry a podpisů sebral už stovky. „Moje ego mi každou chvíli našeptává: do toho, je potřeba doplnit tenhle arch,“ vysvětluje muž, který se stal „chodícím petičním místem“.

anatol_svahilec_01.jpg

Když mu bylo devatenáct, sbíral jako student podpisy pod petici na podporu prezidentské kandidatury Vladimíra Franze. I  dnes chodí po světě s petičním archem v  batohu – podporuje kampaň za manželství pro všechny Jsme fér, jejímž cílem bylo sesbírat 50 tisíc podpisů do 1. května 2018.

Anatol Svahilec je přední český slamer, tedy člověk, který vystupuje podobně jako stand-up komici, ale místo vtipů si vymýšlí poezii. A pro kampaň Jsme fér se nyní stal chodícím petičním místem. Petičních míst Jsme fér je v celém Česku kolem osmdesátky, obvykle v  kavárnách, v  kinech nebo v  klubech. Spravují je dobrovolníci, kteří do kampaně investují svůj čas a energii, pořádají doprovodné akce, organizují setkání, na nichž lidem vysvětlují rozdíly mezi právy registrovaných partnerů a manželů.

Každé „férové místo“ je svým způsobem unikátní. Anatol Svahilec tvoří mobilní místo, petiční hlásnou troubu. Je slamerem, který končí svá vystoupení otázkou: A už jsi podepsal?

Potetovaný blázen

„Před pěti lety jsme měli na gymnáziu v Plzni cíl nasbírat 50 tisíc podpisů, aby Vladimír Franz mohl kandidovat. Tehdy mi to připadalo jako strašně velké číslo. Nakonec jsme jich ale získali ještě mnohem víc,“ popisuje Anatol.

Každé ráno s kamarády stavěl na ulici petiční stánek. „Denně za námi chodili lidé a ptali se, proč bychom měli mít za prezidenta toho strašlivě potetovaného antikrista, toho pomalovaného blázna. Nakonec jsme zjistili, že jim vlastně nejde ani tak o to, kdo bude prezidentem, že si spíš chtějí jen popovídat, jak jde život.“

Jsme fér si vybral k podpoře i proto, že cílový počet podpisů je stejný. „Došlo mi, jak moc mohu kampani prospět jako heterosexuál: mezi heterosexuály je spousta lidí, kteří jsou otevření a bez jakýchkoli pochybností manželství pro všechny podpoří. Sami ze své vůle nebo ve své sociální bublině by se ale k petici nedostali,“ vysvětluje.

Padesát tisíc připadá někomu jako moc, Svahilec se ale tím číslem nenechává odradit: „Jestli je lidí, kteří mohou podepsat petici, zhruba stejně jako těch, kteří mohou volit, dostaneme číslo sedm a půl milionu. Padesát tisíc ze sedmi a půl milionu, to je přece strašně málo!“

Sbírat lze kdekoliv

Petici nabízí Anatol na slamerských akcích i v těch nejzapadlejších městech Čech a  Moravy, v  hospodách kamarádům. Reakce jsou prý veskrze pozitivní. „Je to asi i tím, že na slam poetry chodí publikum bez předsudků, takže jsem se zatím nesetkal s vyloženě odmítavými reakcemi. A docela dost z těch, kteří podepsali, vlastně ani nevědělo, jak velké rozdíly mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím jsou,“ vysvětluje Svahilec.

Díky peticím poznal úžasnou partu lidí, pochopil, jak v praxi funguje petiční zákon, prošel spoustou sociálních interakcí, které ho obzvlášť baví. „Samolibě si říkám: potřebujeme 50 tisíc podpisů, kdybych jich nasbíral pět set, je jedno procento zásluh moje,“ směje se slamer.

Opravdu dosáhneme na metu padesáti tisíc podpisů? Vypadá to nadějně! Od prvního máje sčítáme jako diví – pokud u sebe ještě máte podepsané archy, prosíme vás o jejich zaslání na adresu:

Koalice za manželství
Štěpánská 45
110 00 Praha 1

Děkujeme!


anatol_svahilec_02.jpg
Podpisy Anatol sbíral i na akci Férový Valentýn na pražské Národní třídě. A dokonce ve stylovém kostýmu.

 


Foto: Johana Němečková

PODPOŘTE NÁS

Bez vás se neobejdeme

 

Návrh senátora Hraby a senátorky Chalánkové zhorší situaci a omezí práva stejnopohlavním párům, ale i všem lidem v Česku

Senátor Zdeněk Hraba a senátorka Jitka Chalánková předložili při projednávání novely o partnerství na Ústavně-právním výboru Senátu pozměňovací návrhy, které by výrazně zhoršily Sněmovnou schválený návrh partnerství a situaci stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Mimo to by schválení takových zákonných úprav omezilo také práva heterosexuálním lidem. Shrnutí těchto návrhů přinášíme v právní analýze.

Napsali jsme do Senátu: Děti v rodinách s dvěma mámami nebo táty potřebují společná práva rodičů

Práva gay a lesbických párů a rodin s dětmi se tento týden opět vrací do Parlamentu ČR. Tak jako v Poslanecká sněmovně, i v Senátu se musí k návrhu zákona – tentokrát tedy ne k manželství pro všechny páry, ale k novele o partnerství – nejprve vyjádřit několik senátních výborů. I proto jsme napsali všem senátorům a senátorkám zprávu, především z důvodu ochrany dětí v rodinách s dvěma mámami nebo dvěma táty, ale i proto, že desetitisíce gay a lesbických párů schváleným mezikrokem získají některá nová důležitá práva, je potřeba zvážit další postup v legislativním procesu.

Analýza: Co čeká novelu o partnerství v Senátu?

Novelu o partnerství čeká 17. dubna projednávání v Senátu. Bohužel Sněmovna navzdory přání většiny společnosti přijala pouze další legislativní mezikrok. Ten nepřináší rovnoprávnost, ale poskytne větší právní a sociální jistoty tisícům stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Přijetí partnerství, jak je v tuto chvíli schváleno Sněmovnou, ale neznamená konec našeho úsilí na cestě za manželstvím pro všechny páry. Přinášíme analýzu, co současná situace pro stejnopohlavní páry a jejich rodiny s dětmi v naší zemi znamená a jaký další vývoj může přijít.

Otázky a odpovědi k novele o partnerství

Hlasování Sněmovny ve 3. čtení o manželství pro všechny páry přineslo řadu zklamání a smutku, ale také některé dobré zprávy, které se týkají hlavně rodin dvou matek nebo dvou otců s dětmi. Přinášíme odpovědi na vaše nejčastější otázky. Tento návrh zákona zatím schválila Sněmovna. V Senátu se může ještě změnit. Finálním krokem v legislativním procesu je podpis prezidenta republiky.

Aby Vám o manželství nic neuniklo

PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.
PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.