V Dejvickém divadle objevují lék proti AIDS

Dejvické divadlo objevuje Eleganci molekuly (zdroj: ČT24)

Objevy chemika Antonína Holého pomohly k léčbě AIDS i hepatitidy typu B. K poctě tohoto českého vědce napsal Petr Zelenka novou hru. Eleganci molekuly uvádí Dejvické divadlo v premiéře 7. dubna. Muži s vizí a odvahou riskovat se na jevišti této scény stanou Martin Myšička, Ivan Trojan a Pavel Šimčík.

Ústav organické chemie a biochemie stojí jen tři sta metrů od Dejvického divadla. Režisér i herci několikrát navštívili tamní laboratoř a setkali se i s někdejšími kolegy Antonína Holého.

Při psaní hry o tomto chemikovi se Petr Zelenka držel faktů, chemickým vzrocům se ale raději vyhnul. „Z chemie jsem propadal, je to tedy částečná rehabilitace všem profesorkám, můžu jim tím splatit všechnu tu hrůzu,“ přiznává jeden z herců Ivan Trojan. 

Holého geniálního objevy by skončily v šuplíku jeho pracovního stolu, kdyby ve správný okamžik nepotkal chemika Johna Martina, jehož hraje právě Trojan, a biologa Erika De Clercqa (toho představuje Pavel Šimčík). Holý získal jejich důvěru a především miliony dolarů na testování vzorků látek.

Elegance molekuly
Zdroj: Dejvické divadlo/Hynek Glos

„Je to i příběh půjčování obrovských peněz, založení firmy a spousty důležitých a riskantních rozhodnutí,“ podotýká autor i režisér hry Petr Zelenka. „Je to hra o lidech, jejich osudech a tom, jak bojují, aby udělali něco, co změní svět,“ dodává Ivan Trojan.  

Antonín Holý zemřel 16. července 2012 v den svého dalšího velkého životního úspěchu, kdy americký úřad pro kontrolu léčiv schválil jeho přípravek jako vůbec první lék pro snížení rizika nákazou virem HIV. Přestože za svůj život získal řadu cen, Nobelovy se nedočkal.