Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Polibek gayů v přímém přenosu aneb jak olympiáda bourá tabu

Sport

  12:04
PCHJONGČCHANG - Na svahu tentokrát na rozdíl od minulé olympiády v Soči nezazářil, přesto na sebe americký akrobatický lyžař Gus Kenworthy strhl pozornost celého světa. To když v přímém přenosu televize NBC políbil svého přítele.

Polibek mezi akrobatickým lyžařem Gusem Kenworthym a jeho přítelem. foto: Reuters

Jsem gay. Přijmete to, když jsem nejlepší na světě? ptá se freestylový mág

„Nevěděl jsem, že jsme byli v přímém přenosu, ale jsem rád, že to tak bylo,“ napsal šestadvacetiletý Kenworthy na Twitter poté, co v cíli kvalifikaci slopestylu políbil přímo před kamerami svého přítele, herce Matthewa Wilkase.

Jeden ze symbolických momentů letošních her byl na světě. Záběry hned obletěly svět a zaznamenaly obrovský ohlas v LGBT komunitě (lesby, gayové, bi a transsexuálové). „Přitom o co jde?“ ptá se s úsměvem Američan.

19.února 2018 v 04:06, příspěvek archivován: 20.února 2018 v 11:05

Didn't realize this moment was being filmed yesterday but I'm so happy that it was. My childhood self would never have dreamed of seeing a gay kiss on TV at the Olympics but for the first time ever a kid watching at home CAN! Love is love is love. https://t.co/8t0zHjgDg8

O hodně. Přiznání homosexuality stále není u amerických sportovců ničím samozřejmým a u freestylistů, jak přiznal sám Kenworthy, je situace ještě obtížnější. „Každý tu nosí kšiltovku RedBull, Monster nebo Rockstar, každý nosí tričko a džíny. Všichni řídí ta samá auta a poslouchají stejnou muziku, není tu prostor pro odlišnost,“ popsal Kenworthy prostředí svého sportu.

Jeho tzv. coming-out se odehrál v říjnu 2015, tedy v době, kdy měl Kenworthy už více než rok a půl doma olympijské stříbro ze Soči. Dnes přiznává, že svého tehdejšího přítele chtěl hned po závodě políbit už v Rusku, ale prý „ještě nebyl připravený“. Nyní sice ve finále slopestylu skončil až na posledním dvanáctém místě, za polibek se ale už nestyděl.

Minule stříbro, teď nic. A co má být?
Americký freestylový lyžař Gus Kenworthy.

Kenworthy je jednou z nejvýraznějších sportovních tváří LGBT komunity a pro CNN nyní uvedl, že doufá v povzbuzení dalších mladých sportovců, aby se za svou sexuální orientaci nestyděli. Na svém Twitteru jej podpořila i zpěvačka Britney Spears. 

17.února 2018 v 21:02, příspěvek archivován: 20.února 2018 v 11:57

So proud of #TeamUSA!! Hey @guskenworthy, gimme, gimme more on the slopes today!! #ItsGusBitch

„Jediný způsob, jak změnit vnímání, zlomit homofobii a zničit bariéry je reprezentovat, ukazovat vzory. A to já jako dítě určitě neměl,“ říká Kenworthy. „Rozhodně jsem v televizi neviděl dva mužské sportovce, jak se líbají. Kdyby ano, bylo by pro mě všechno jednodušší,“ přiznává fenomenální lyžař.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!