Jsem homosexuál a věřím v Boha. Jak žít s vírou, když mě církev nechce? Pusťte si audiodokument

7. únor 2018

Jirka je zřejmě jediným bývalým římskokatolickým farářem v Česku, který vstoupil do registrovaného partnerství s jiným mužem. Tom, jeho partner, se od něj nechal pokřtít. Spolu chodí na zakázané mše, ale třeba i do průvodu na Prague Pride. V dokumentu uslyšíte o tom, jak se oběma daří bořit předsudky o víře a homosexuálech, ale taky o tom, jak žijí a jakými zkouškami prochází jejich víra.

„Každý z nich je jiný,“ popisuje autorka dokumentu Kateřina Havránková. „Toma znám deset let a je to revolucionář a aktivista. Projevuje se to v jeho přístupu k církvi, na kterou je kvůli jejímu přístupu k sexuálním menšinám naštvaný. Jirka je smířlivější. Je přesvědčený o tom, že netolerance církve ke gayům, lesbám nebo translidem už nebude trvat dlouho.“

Tom a Jirka s autorkou audiodokumentu Kateřinou Havránkovou

Jsou spolu tři a půl roku. Kromě toho, že společně podnikají, vzali si za svůj i další cíl. Pomáhat lidem s menšinovou sexuální orientací z konzervativního věřícího prostředí. „Lidé, kteří dospívají a uvědomí si, že jsou homosexuálové a kolem nich je jen konzervativní společnost, jsou velmi zranitelní,“ zdůrazňuje Tom. Jirka přidává vlastní zkušenost: „Například od mého kamaráda z podhůří Vysočiny, kterého znám od malička, se  rodina odvrátila. Jenom proto, že je gay.“

Celý rozhovor s Kateřinou Havránkovou a Jirkou a Tomem, protagonisty jejího audiodokumentu, si poslechněte zde:

Kluci založili osobní webovou stránku Primakluci.cz, kde popsali svůj příběh. V sekci Pro tebe jsou pak kontakty, na které se můžou zájemci o radu nebo pomoc obracet.

Kateřina Havránková je redaktorkou a editorkou v redakci zpravodajství Českého rozhlasu Praha a střední Čechy. Dokument „Pro tebe – Jak žít s vírou, když tě církev nechce?“ je její prvotinou.

Autorka: Kateřina Havránková
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Radim Dlesk

Spustit audio