Registrované partnerství: ženy dohánějí muže

Dvojice stejného pohlaví se u nás můžou registrovat už víc než 11 let. Loni se za tu dobu poprvé výrazně snížil rozdíl mezi počtem mužských a ženských párů, které ho uzavřely. Nejvíc registrací pak proběhlo ve Středních Čechách a na Jižní Moravě.

registrovane_partnerstvi.jpg

Celkem 171 českých párů uzavřelo registrované partnerství v druhé polovině roku 2017. Z toho bylo 91 dvojic mužských a 80 ženských – dámy tak výrazně snížily náskok, který oproti nim pánové mají už od chvíle, kdy u nás zákon o registrovaném partnerství vstoupil v platnost. Informovala o tom Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

Gay a lesbické páry se u nás registrují od července roku 2006. Během prvních měsíců byl o vstup do partnerství pochopitelně největší zájem – a možná překvapivě to bylo hlavně ze strany mužů. Ještě v tom samém roce si na matrikách řeklo symbolické „ano“ 177 mužských a 58 ženských párů. Některé z nich ostatně na tuto možnost čekaly desítky let.

Od té doby mužské páry vždy převažovaly, k první opatrné změně trendu došlo po červnu roku 2016. Tehdy Ústavní soud zrušil zákaz adopce dětí registrovanými partnery; hned v následujícím pololetí uzavřelo registrované partnerství celých 78 ženských párů. Výrazný rozdíl mezi počtem mužských a ženských párů však zůstal zachován.

Střední Čechy vedou, rozvodů je málo

V druhé polovině loňského roku přál registracím hlavně Středočeský kraj, kde jich proběhlo 21, a kraj Jihomoravský, kde se registrovalo celkem 19 párů. Nejméně partnerství se pak uzavřelo v Pardubickém kraji a na Vysočině.

Celkem u nás od roku 2006 vzniklo 2 818 registrovaných partnerství, o zrušení přitom za tu dobu požádalo pouhých 401 párů. Míra rozpadu tak činí 14,23 procent, což je výrazně menší číslo než to, které charakterizuje rozvodovost heterosexuálních manželství. Ta například v roce 2016 podle údaje Českého statistického úřadu činila 45 procent.

registrovane_partnerstvi_graf.jpg

Je čas na manželství pro všechny

„Je evidentní, že i gayové a lesby zastávají konzervativní hodnoty a že celá řada z nich chce vytvářet trvalé a stabilní sňatky,“ komentuje to Jan Fiala z PROUDu. „Registrované partnerství proto uzavírají, i když se zatím jedná spíše o symbolickou záležitost. Většina LGBT lidí v Česku by samozřejmě uvítala, kdyby mohli vstupovat do klasického manželství se všemi právy a povinnostmi, které k němu patří.“

Bohužel u nás zatím mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím existuje celá řada rozdílů. Partneři po sobě například nemůžou brát pozůstalostní důchod a nevzniká jim společné jmění. Nevýhodám čelí také jejich děti. V případě, že se vztah rozpadne, nemají automaticky nárok na to, aby se vídaly s druhým rodičem, a dokonce ani na výživné.

Čím dál více zemí se přitom právě od registrovaného partnerství a dalších druhů občanských svazků posouvá směrem k manželství pro všechny. Jen loni ho přijala pětice států včetně Německa nebo Austrálie. V blízké době se k nim jen v samotné Jižní Americe možná přidá celých šestnáct zemí najednou.

Taky věříte, že už je čas, aby Česko srovnalo krok se světem? Pomoci tomu může každý z nás. Třeba tím, že podepíše petici, která žádá o uzákonění manželství pro všechny. Do 1. máje máme v plánu nasbírat 50 000 podpisů, které pak předložíme Poslanecké sněmovně. Přidejte i ten svůj – je to snadné!

 

Foto: Pexels.com, PROUD

PODPOŘTE NÁS

Bez vás se neobejdeme

 

Návrh senátora Hraby a senátorky Chalánkové zhorší situaci a omezí práva stejnopohlavním párům, ale i všem lidem v Česku

Senátor Zdeněk Hraba a senátorka Jitka Chalánková předložili při projednávání novely o partnerství na Ústavně-právním výboru Senátu pozměňovací návrhy, které by výrazně zhoršily Sněmovnou schválený návrh partnerství a situaci stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Mimo to by schválení takových zákonných úprav omezilo také práva heterosexuálním lidem. Shrnutí těchto návrhů přinášíme v právní analýze.

Napsali jsme do Senátu: Děti v rodinách s dvěma mámami nebo táty potřebují společná práva rodičů

Práva gay a lesbických párů a rodin s dětmi se tento týden opět vrací do Parlamentu ČR. Tak jako v Poslanecká sněmovně, i v Senátu se musí k návrhu zákona – tentokrát tedy ne k manželství pro všechny páry, ale k novele o partnerství – nejprve vyjádřit několik senátních výborů. I proto jsme napsali všem senátorům a senátorkám zprávu, především z důvodu ochrany dětí v rodinách s dvěma mámami nebo dvěma táty, ale i proto, že desetitisíce gay a lesbických párů schváleným mezikrokem získají některá nová důležitá práva, je potřeba zvážit další postup v legislativním procesu.

Analýza: Co čeká novelu o partnerství v Senátu?

Novelu o partnerství čeká 17. dubna projednávání v Senátu. Bohužel Sněmovna navzdory přání většiny společnosti přijala pouze další legislativní mezikrok. Ten nepřináší rovnoprávnost, ale poskytne větší právní a sociální jistoty tisícům stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Přijetí partnerství, jak je v tuto chvíli schváleno Sněmovnou, ale neznamená konec našeho úsilí na cestě za manželstvím pro všechny páry. Přinášíme analýzu, co současná situace pro stejnopohlavní páry a jejich rodiny s dětmi v naší zemi znamená a jaký další vývoj může přijít.

Otázky a odpovědi k novele o partnerství

Hlasování Sněmovny ve 3. čtení o manželství pro všechny páry přineslo řadu zklamání a smutku, ale také některé dobré zprávy, které se týkají hlavně rodin dvou matek nebo dvou otců s dětmi. Přinášíme odpovědi na vaše nejčastější otázky. Tento návrh zákona zatím schválila Sněmovna. V Senátu se může ještě změnit. Finálním krokem v legislativním procesu je podpis prezidenta republiky.

Aby Vám o manželství nic neuniklo

PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.
PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.