Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poradnu pro gaye a lesby odstartovala sebevražda, pomáhá i matka oběti

  19:00
Poradna Sbarvouven.cz radí lidem s menšinovou sexuální orientací, jak ustát coming out. Za dva roky fungování již pomohla skoro dvěma tisícům klientů. Projekt odstartovala sebevražda čtrnáctiletého Filipa, který nechtěl žít v homofobní společnosti.

V poradně pracuje dvacet mentorů, kteří si sami prošli coming outem nebo mají zkušenost s problémy, s nimiž se na poradnu lidé obracejí. Na jejich komunikaci s klienty dohlížejí tři psychologové. Ti posuzují, zda mentoři, kteří jsou vyškoleni, radí klientům správně.

Jedním z mentorů je osmadvacetiletý manažer projektu Oldřich Kundera z Brna, který za dva roky odpověděl už na šest tisíc zpráv.

Manažer a mentor projektu Sbarvouven Oldřich Kundera

„Klient, který nás vyhledá, si nejdřív založí anonymní profil, kde vyplní svoje pohlaví a přibližný věk. Pak si vybere ze seznamu mentorů, kteří jsou uvedeni na webu, a s ním komunikuje přes chat. Máme pravidlo, že mentor musí odpovědět do 24 hodin na každou zprávu, a nedoporučujeme, aby se mentoři s klienty setkávali nebo si s nimi vyměňovali čísla. Poradna má za všech okolností představovat bezpečné anonymní prostředí,“ vysvětlil iDNES.cz Kundera.

On sám si prošel coming outem, když mu bylo osmnáct. „Už asi od první třídy jsem věděl, že se mi líbí kluci. Pojem gay jsem neznal, věděl jsem jen, že je se mnou něco jinak a hodně let jsem si to nechtěl přiznat, potlačoval jsem to v sobě. Do osmnácti jsem s tím bojoval,“ uvedl.

V té době k němu do třídy propadl starší spolužák, který byl také gay a nebál se o tom mluvit. „To, že jsem viděl kluka, který je úplně normální, není na něm nic zvláštního, jen je prostě gay, nastartovalo i můj coming out. Konečně jsem i já akceptoval, že jsem gay. Pak jsem si našel přítele, který nebyl z Brna. Jednou za mnou přijel na víkend, který jsme strávili společně. Když pak odjel, moje matka se mě na rovinu zeptala, jak to se mnou je. Takže jsem jí to vysvětlil a jí to bylo skoro jedno. Takže u mě měl coming out hladký průběh,“ popsal Kundera. 

Následně se zapojil do brněnského projektu, v rámci kterého jezdí mladí gayové na tábor, na kterém se baví o své orientaci a zkušenostech s coming outem. V Brně a Praze také organizuje ples Queer Ball. „No a pak jsem se dozvěděl o poradně Sbarvouven.cz a začal radit klukům a holkám, kteří potřebují podpořit,“ dodal.  

Ne každý má však odvahu o své orientaci promluvit. Poradnu odstartovala smrt čtrnáctiletého gaye Filipa, který v roce 2014 spáchal sebevraždu, protože měl pocit, že žije v homofobní společnosti, která by jeho situaci nepřijala. Lidé, kteří každoročně organizují festival Prague Pride, se o jeho příběhu doslechli a v roce 2015 poradnu rozjeli.  

Po smrti syna pomáhá jiným lidem

Filipova matka Svatava Havlíčková pracuje jako zdravotní sestra. Po synově smrti začala pracovat v poradně Sbarvouven.cz jako mentorka. Nejčastěji radí mladým homosexuálům, ale i starším mužům, kteří mají před coming outem. 

„Často se na mě obrací kluci, kteří pochází z věřících rodin, u těch bývá s odlišnou sexuální orientací největší problém. Mají strach, jak jejich orientaci přijme rodina, navíc jsou sami věřící a mají velký problém s tím, jak církev tuto problematiku vnímá. Snadno kvůli tomu získají pocit, že oni jsou ti ‚špatní‘, že tady nemají co dělat, a to byl i příklad našeho Filipa,“ uvedla Havlíčková.  

O tom, že věřící lidé s homosexuální orientací to nemají jednoduché, se přesvědčil i další mentor Jan Cemper. Pochází z vesnice, ve které byla většina obyvatel katolického vyznání. „Lidé na vesnici nepřijímali jinou orientaci než heterosexuální a dávali to najevo. Slýchal jsem různé poznámky, třeba proč si nenajdu holku a podobně,“ říká.

Podle něj jsou v současné církvi dva proudy - konzervativnější a liberálnější, který homosexuální orientaci toleruje. „Situace se zlepšila s příchodem papeže Františka, který řekl, že nebude nikoho soudit. Pak jsou lidé kolem kardinála Dominika Duky, kteří by se nejradši zakonzervovali ve středověku,“ míní. 

„Bible podle mě vykládá nějaký příběh, který se stal a měli bychom si z něj vzít nějaké ponaučení, ale neměl by se vztahovat na současnost,“ dodává. Mladí lidé podle něj častěji inklinují k protestantským církvím, které jsou k odlišným sexuálním orientacím otevřenější.

„Ptali se, proč to udělal, když se gayové mají dobře“

Lidé jsou sice k problematice LGBT tolerantní, ale jen do doby, než se začne týkat jich samotných, míní Havlíčková. „Když Filip zemřel, nikdo nechápal, proč to udělal. Všichni říkali, že gayové se u nás mají dobře, mají práva, nikdo je neutiskuje. Jenže když se ocitnete v situaci, kdy se vás to začne týkat, vidíte, že to tak není,“ uvádí Havlíčková. 

Mladší lidé se podle ní často bojí toho, co se stane, když o své orientaci promluví. Mají strach, že je rodiče vyhodí z domu, což se prý často i stane. Havlíčková proto své klienty dopředu připravuje na to, jak asi rodiče zareagují. Radí jim, že matce a otci mají dát čas novou skutečnost vstřebat a přijmout. „Klienti se mi někdy zpětně ozvou s tím, jak to u nich doma dopadlo. Většině z nich se po coming outu uleví,“ říká.

Na otázku, co jí dává sílu, aby po tom, co prožila, radila jiným lidem, odpoví bez váhání: „Aby se už nikdy nestalo to, co se stalo našemu Filipovi.“ 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  10:38

Aktualizujeme Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Více obsahu v moderním vzhledu. Portál iDNES.cz se čtenářům představuje v novém

16. dubna 2024  10:16

Zpravodajský portál iDNES.cz po několika letech nabídne novou podobu. Zjednodušuje strukturu,...

Žádná pacientka si nestěžovala, hájily před soudem kolegyně Cimického

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  10:03

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05,  aktualizováno  9:39

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...