Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Piráti chtějí pro gaye sňatky i adopce dětí. Pro je i bývalý lidovec

Autor: vei - 
16. prosince 2017
11:59

Je tu další pokus. Piráti chtějí v Poslanecké sněmovně znovu vzkřísit návrh na uzákonění sňatků homosexuálů včetně jejich práva na adopci dětí. Do nového pokusu se aktivně zapojila i manželka šéfa pirátů Ivana Bartoše, nebo bývalý lidovec Adam Komenda, který přešel k Pirátům právě kvůli této problematice. 

„Je to zákon, který by měla mít liberální země ve své legislativě dávno. Sňatky jsou v ČR chápány stále jako něco, co má až duchovní náboj, ale sňatky se konají i na městských úřadech, oddávají městští zastupitelé,“ řekl Právu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Jeho manželka, pražská zastupitelka a členka pirátské strany Lydie Bartošová, už navíc podle deníku jednala s představiteli gay a lesbických organizací.

Video  Samotný gay může adoptovat děti, registrovaný ne: Hloupost, říká aktivista Hromada  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Sňatky homosexuálů mají podle Pirátů zrovnoprávnit jejich postavení ve společnosti a být stejné jako společné manželství heterosexuálních párů. Do dnes se přitom gayové a lesby mohou jen registrovat, což přináší řadu úskalí. Heterosexuální manželé tak mají mnohem více práv – mají například nárok na společné jmění.

Vedle změny registrovaného partnerství na manželství chtějí Piráti dát možnost gay párům také právo adoptovat děti. „Nejzásadnější problém je, a to se snad všichni shodnou, umísťování dětí do ústavů sociální péče. Rodina homosexuálů je lepší než ústavní péče,“ řekl Právu Bartoš.

Zákon vzniká pod taktovkou Bartošovy manželky

Podle šéfa Pirátů totiž neexistují žádné důkazy o tom, že by výchova dítěte dvěma rodiči stejného pohlaví měla na jeho vývoj nějaký negativní vliv.  „Já si myslím, že bychom takovou otázku měli mít v centrální Evropě, v zemi, která se tváří, že je liberální, už desítky let vyřešenou,“ je přesvědčený Bartoš.

Ústavní soud v roce 2016 rozhodl, že i sezdaným homosexuálům náleží právo adoptovat děti. Toto právo má ale pouze jeden z partnerů, ne celý pár.

Kvůli novému návrhu se Bartošová před pár dny setkala také s Lucií Zachariášovou z platformy Jsme fér, kterou zaštiťuje Koalice pro manželství (Amnesty International, Logos, Mezipatra, Prague Pride a PROUD). Ta v současnosti sbírá padesát tisíc podpisů na petice za uzákonění sňatků homosexuálů.

„Připravují návrh zákona o manželství homosexuálních párů a hledají pro něj budoucí podporu. Mohou pro nás zorganizovat workshop, besedu,“ informovala po schůzce své spolustraníky Bartošová v evidenci lobbistických kontaktů, kterou cituje Právo.

O svatbách homosexuálních párů by měli Piráti diskutovat také ne svém celorepublikovém fóru, které plánují na 6. a 7. ledna v Brně. Zúčastnit by se mohl podle Bartošové také organizátor Prague Pride Czeslaw Welek.

Kvůli homosexuálům od lidovců k Pirátům

K Pirátům od lidovců právě kvůli rozdílnému pohledu na manželství odešel i Adam Komenda, který chce být u přípravy nového zákona. „V budoucnu s Koalicí pro manželství plánuji konzultovat přípravu novely zákona o manželství, tak aby zahrnoval i stejnopohlavní páry,“ uvedl Komenda v pirátské evidenci. Podle Práva hodlá navíc jednat také s bývalou ministryní pro lidská práva Džamilou Stehlíkovou (dříve Zelení nyní Les, neúspěšná kandidátka do Poslanecké sněmovny na kandidátce TOP 09) o právech homosexuálů adoptovat děti.

Piráti jsou proti sexuální diskriminaci i ve svém programu: „Piráti se zasazují za svobodné sebeurčení pohlavní a sexuální identity. Zrušíme povinnost uvádět pohlaví v úředních dokumentech, kde to není pro vyřízení věci podstatné. Zasazujeme se o mezinárodní dekriminalizaci homosexuality.“

Sněmovna zatím není jednotná

S návrhem Pirátů nemá problém například předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. I on je pro to, aby se pro podobné návrhy hledala podpora napříč sněmovnou. „Myslím, že když už jsme řekli „a“ a uzákonili jsme možnost registrovaného partnerství, neměli bychom se zastavit na půli cesty,“ řekl listu Chvojka.

Změnám v zákoně by se podle iniciativy Koalice pro manželství nebránilo ani hnutí ANO. Naopak striktně proti jsou lidovci, ODS, TOP 09 a SPD.

Sňatky homosexuálů jsou v Evropě stále rozšířenější. Před pár dny dal tuto možnost gayům a lesbám rakouský ústavní soud – do manželství by měli mít možnost vstoupit od roku 2019. Letos v létě přijal těsně před volbami tento zákon také německý parlament.

České homosexuální páry mohou uzavírat registrované partnerství od roku 2006. Do svazku za tu dobu vstoupilo 2510 dvojic. 

Video se připravuje ...
Další videa