Rakousko umožní uzavřít manželství také párům stejného pohlaví

V Rakousku budou moci od roku 2019 uzavírat manželství i homosexuální páry. Zákony, které to dosud zakazovaly, označil ústavní soud za diskriminační. Nově také budou moct uzavírat registrovaná partnerství páry tvořené mužem a ženou.

Rakouský ústavní soud rozhodl, že současná právní úprava je v rozporu se zákazem diskriminace vyplývajícím z principu rovnosti občanů před zákonem. Stará ustanovení proto soud zrušil k 31. prosinci příštího roku a od 1. ledna 2019 budou moci homosexuálové uzavírat v Rakousku manželství.

Ústavní soud svým rozhodnutím zároveň otevřel cestu párům tvořeným mužem a ženou k uzavírání registrovaných partnerství. Této možnosti by s odkazem na manželství, které poskytuje větší práva, mohli zákonodárci ale ještě zamezit.

Registrované partnerství na hodnotu manželství nedosáhlo

Zákon o registrovaném partnerství schválili v Rakousku v roce 2009 a v platnosti je od roku 2010. Měl zamezit diskriminaci párů stejného pohlaví, registrované partnerství ale bylo ve srovnání s manželstvím vnímáno jako méně hodnotné.

„Rozlišování manželství a registrovaného partnerství není možné v současnosti zachovat, aniž by docházelo k diskriminaci stejnopohlavních párů. Rozdělení na dvě právní instituce vyjadřuje, že lidé sexuálně orientovaní na stejné pohlaví nejsou rovni heterosexuálním lidem,“ uvedl soud ke svému rozhodnutí.

Změnu odstartovala touha dvou žen uzavřít manželství

Věcí se soud zabýval na základě stížnosti dvou žen žijících v registrovaném partnerství, které se rozhodly uzavřít sňatek. Městská rada ve Vídni a následně i vídeňský správní soud jejich žádost zamítly, proto se pár obrátil na ústavní soud.

Předseda lidové strany (ÖVP) a pravděpodobný budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz se doposud stavěl k zavedení manželství pro páry stejného pohlaví odmítavě.

Od letošního října mohou homosexuální páry vstupovat do manželství také v Německu. Homosexuální manželství i adopci dětí páry stejného pohlaví legalizoval zákon, který německý parlament přijal nečekaně na konci června, když kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie Angela Merkelová rozhodla proti zákonu nehlasovat.

V Česku mohou homosexuálové uzavírat pouze registrované partnerství, a to od roku 2006.