Australané řekli ano homosexuálním sňatkům, vláda chce zákon změnit do Vánoc

Australané se v nezávazném plebiscitu vyslovili pro to, aby země umožnila homosexuálům uzavírat manželství. Pro hlasovalo skoro 62 procent zúčastněných voličů. K plebiscitu přišlo 12,7 milionu Australanů, tedy 78,5 procenta oprávněných voličů, informovala BBC. V Sydney se sešly k oslavě výsledku tisíce lidí, slavilo se také v Melbourne.

Podle australského statistického úřadu zvítězili příznivci homosexuálních sňatků ve všech státech a teritoriích rozlehlé Austrálie. Deník Australian Herald napsal, že v případě schválení patřičného zákona se Austrálie stane 26. zemí, která zlegalizuje sňatky osob stejného pohlaví.

„(Australané) hlasovali pro férovost, pro závazek, pro lásku. A nyní je na nás, zákonodárcích, abychom se s tím vypořádali v parlamentu. Australané nás pověřili a tu práci je třeba udělat letos, před Vánocemi. K tomu se musíme zavázat,“ řekl premiér Malcolm Turnbull po vyhlášení výsledků.

Senátor z jeho Liberální strany Austrálie Dean Smith už předložil návrh zákona na legalizaci homosexuálních sňatků. Očekává se, že konzervativní poslanci se budou snažit do textu prosadit aspoň nějaká omezení, například umožnit soukromým sňatkovým agenturám odmítnout homosexuální páry. S tím souhlasí také komunita muslimů a konzervativních křesťanů.

Lidé vyšli do ulic oslavit výsledek

Na mohutnou oslavu v Sydney přišel i výkonný ředitel australské letecké společnosti Qantas Alan Joyce, který se ke své homosexuální orientaci otevřeně hlásí. Řekl, že je to úžasný výsledek, a vyzval premiéra, aby rychle prosazoval zákon.

Olympionik Ian Thorpe, který se ke své orientaci přihlásil před třemi lety, byl v Sydney také a novinářům přiznal, že měl strach, jak hlasování dopadne. „Ten výsledek je velmi důležitý pro mnoho lidí v této zemi. Znamená to, že city, které chováte k nějaké osobě, jsou rovnocenné, ať je to kdokoli,“ prohlásil. 

  • - Dvě desítky zemí umožňují sňatky osob stejného pohlaví. Většina z nich rovněž umožňuje adopci dětí homosexuálními páry. Jako poslední se pro legalizaci sňatků homosexuálů i adopce vyslovilo Německo.
  • - I v jiných zemích mohou homosexuálové uzavírat sňatky, ale jen v jejich částech, například v některých státech Mexika. Další země umožňují registrované partnerství osob stejného pohlaví. První z nich se v roce 1989 stalo Dánsko, ČR uzákonila registrovaném partnerství v červenci 2006.
  • - Jako první umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko. Od té doby uzákonilo homosexuální sňatky dalších 12 zemí Evropy: Belgie, Španělsko, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francie, Británie (s výjimkou Severního Irska), Lucembursko, Irsko (po referendu) a Finsko.
  • - Mimo Evropu sňatky osob stejného pohlaví na celostátní úrovni umožňuje Argentina (v roce 2010 jako první latinskoamerická země), Brazílie, JAR (v roce 2006 jako první země Afriky), Kanada, Kolumbie, Nový Zéland a Uruguay.
  • - Ve Spojených státech rozhodl o právu uzavírat sňatky mezi homosexuály Nejvyšší soud v červnu 2015. Do té doby sňatky osob stejného pohlaví umožňovalo 36 amerických států. Po verdiktu nejvyšší soudní instance musí od jejich zákazů upustit i zbylých 14 států na jihu a jihozápadě USA. Rozhodnutí soudu se však netýká indiánských rezervací.
  • - V Mexiku, kde mohou osoby stejného pohlaví uzavírat sňatky zatím jen v některých státech, loni navrhl prezident Enrique Peňa Nieto uzákonění svazků osob stejného pohlaví, proti návrhu se vyslovil například papež František a v zemi se konaly na protest i masové demonstrace.
  • - Letos v květnu podpořil manželství párů stejného pohlaví ústavní soud na Tchaj-wanu, který by se tak stal první zemí Asie, kde by byly sňatky osob stejného pohlaví legalizovány.
  • - Slovinsko naopak v roce 2015 odmítlo uzákonění sňatků homosexuálů v referendu.
Vydáno pod