Známe férové poslankyně a poslance!

Křesla v Poslanecké sněmovně jsou obsazená. Zasedne v nich 82 poslankyň a poslanců, kteří v našem předvolebním průzkumu podpořili manželství pro všechny nebo možnost přiosvojení. Dostali se do Sněmovny i “vaši” féroví politici?

Údaje jsou platné k 21. říjnu 2017. S poslanci a poslankyněmi stále jednáme a pomalu, ale jistě přibývají.

placky.jpg

Férové kandidátky a kandidáty jsme hledali v jedenácti stranách, které se v červnovém průzkumu agentury MEDIAN dostaly nad dvě procenta hlasů. Férové političky a politiky jsme nevybírali od oka ani podle sympatií, ale podle předem daných kritérií, která se týkala pouze jejich vztahu ke dvěma LGBT tématům – manželství pro všechny a přiosvojení.

Jak jsme je našli?

Férovou kandidátkou nebo kandidátem se stal každý, kdo v naší anketě podpořil manželství pro všechny nebo možnost přiosvojení dítěte registrovaným partnerem či partnerkou. Zařadili jsme i ty, co v únoru hlasovali pro zařazení novely zákona o přiosvojení na program schůze Sněmovny, a ty, co aktivně podpořili kampaň Různé rodiny, stejná práva.

Podrobněji rozepsanou metodiku najdete zde.

Níže najdete seznam 82 férových poslankyň a poslanců seřazený podle jednotlivých stran. Ostatní z 200 poslanců nám na naše dotazy neodpověděli (113) a několik málo z nich (5) se nám nepodařilo kontaktovat. Další zajímavé výsledky a analýzy zveřejníme již brzy.

Férové poslankyně a poslanci


ANO (38/78)

Andrej Babiš
Margita Balaštíková
Stanislav Berkovec
Jiří Bláha
Richard Brabec
Jaroslav Bžoch
Klára Dostálová
Jaroslav Faltýnek
Eva Fialová
Stanislav Fridrich
Josef Hájek
Jiří Hlavatý
Adam Kalous
David Kasal
Martin Kolovratník
Roman Kubíček
Jaroslav Kytýr
Radka Maxová
Marek Novák
Ladislav Okleštěk
Jana Pastuchová
Robert Pelikán
Jaroslava Pokorná Jermanová
David Pražák
Věra Procházková
Karel Rais
Miloslava Rutová
Pavel Růžička
Jan Řehounek
Martin Stropnický
Jiří Strýček
Karla Šlechtová
Karel Tureček
Dan Ťok
Radek Vondráček
Ivo Vondrák
Rostislav Vyzula
Radek Zlesák


ODS (1/25)

Jana Černochová


Piráti (18/22)

Dana Balcarová
Lukáš Bartoň
František Elfmark
Radek Holomčík
Martin Jiránek
Lukáš Kolářík
František Kopřiva
Lenka Kozlová
Jan Lipavský
Tomáš Martínek
Jakub Michálek
Mikuláš Peksa
Vojtěch Pikal
Ondřej Polanský
Jan Pošvář
Ondřej Profant
Olga Richterová
Tomáš Vymazal


SPD (0/22)


KSČM (5/15)

Jiří Dolejš
Leo Luzar
Vladimír Koníček
Pavel Kováčik
Miloslava Vostrá

 

ČSSD (10/15)

Jiří Běhounek
Jan Birke
Petr Dolínek
Alena Gajdůšková
Jan Hamáček
Jan Chvojka
Bohuslav Sobotka
Kateřina Valachová
Ondřej Veselý
Lubomír Zaorálek

 

KDU-ČSL (1/10)

Marek Výborný

 

TOP 09 (4/7)

Dominik Feri
Markéta Pekarová Adamová
Karel Schwarzenberg
František Vácha


STAN (5/6)

Jan Farský
Petr Gazdík
Věra Kovářová
Jana Krutáková
Vít Rakušan

 

Foto: Josef Rabara

PODPOŘTE NÁS

Bez vás se neobejdeme

 

Návrh senátora Hraby a senátorky Chalánkové zhorší situaci a omezí práva stejnopohlavním párům, ale i všem lidem v Česku

Senátor Zdeněk Hraba a senátorka Jitka Chalánková předložili při projednávání novely o partnerství na Ústavně-právním výboru Senátu pozměňovací návrhy, které by výrazně zhoršily Sněmovnou schválený návrh partnerství a situaci stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Mimo to by schválení takových zákonných úprav omezilo také práva heterosexuálním lidem. Shrnutí těchto návrhů přinášíme v právní analýze.

Napsali jsme do Senátu: Děti v rodinách s dvěma mámami nebo táty potřebují společná práva rodičů

Práva gay a lesbických párů a rodin s dětmi se tento týden opět vrací do Parlamentu ČR. Tak jako v Poslanecká sněmovně, i v Senátu se musí k návrhu zákona – tentokrát tedy ne k manželství pro všechny páry, ale k novele o partnerství – nejprve vyjádřit několik senátních výborů. I proto jsme napsali všem senátorům a senátorkám zprávu, především z důvodu ochrany dětí v rodinách s dvěma mámami nebo dvěma táty, ale i proto, že desetitisíce gay a lesbických párů schváleným mezikrokem získají některá nová důležitá práva, je potřeba zvážit další postup v legislativním procesu.

Analýza: Co čeká novelu o partnerství v Senátu?

Novelu o partnerství čeká 17. dubna projednávání v Senátu. Bohužel Sněmovna navzdory přání většiny společnosti přijala pouze další legislativní mezikrok. Ten nepřináší rovnoprávnost, ale poskytne větší právní a sociální jistoty tisícům stejnopohlavních párů a rodin s dětmi. Přijetí partnerství, jak je v tuto chvíli schváleno Sněmovnou, ale neznamená konec našeho úsilí na cestě za manželstvím pro všechny páry. Přinášíme analýzu, co současná situace pro stejnopohlavní páry a jejich rodiny s dětmi v naší zemi znamená a jaký další vývoj může přijít.

Otázky a odpovědi k novele o partnerství

Hlasování Sněmovny ve 3. čtení o manželství pro všechny páry přineslo řadu zklamání a smutku, ale také některé dobré zprávy, které se týkají hlavně rodin dvou matek nebo dvou otců s dětmi. Přinášíme odpovědi na vaše nejčastější otázky. Tento návrh zákona zatím schválila Sněmovna. V Senátu se může ještě změnit. Finálním krokem v legislativním procesu je podpis prezidenta republiky.

Aby Vám o manželství nic neuniklo

PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.
PODPOŘTE NAŠI CESTU ZA MANŽELSTVÍM PRO VŠECHNY.