Jsou všechny lesby ve filmu nebezpečné vražedkyně? Čím se liší pansexuálové od bisexuálů? A jaká je situace LGBTQ+ komunity v Africe? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte na diskuzích Mezipater v rámci Prague Pride. Ty začínají vždy v 19:00. Na ně pak každý den od 20:30 naváže projekce vybraného queer filmu. Akce probíhá od úterý 8. do pátku 11. 8. v prostoru Kampus Hybernská na adrese Hybernská 4. Vstup je zdarma. V případě dalších dotazů najdete většinu týmu na Grindru nebo Tinderu.

Mezipatra na Prague Pride mají i svou facebookovou událost. Dejte ostatním vědět, že se zúčastníte!


Tento rok jsme pro vás připravili:

Úterý 8. 8.

  • 19:00 – Pub quiz

  • 20:30 – Best of Shorts 20152016 (projekce)

Středa  9. 8.

  • 19:00 – Teplá Afrika (diskuze)

  • 20:30 – Rána (projekce)

Čtvrtek 10. 8.

  • 19:00 – Girls Just Wanna Have Fun (diskuze)

  • 20:30 – Moje léto lásky (projekce)

Pátek 11. 8.

  • 19:00 – Bez škatulek (diskuze)

  • 20:30 – Střed mého světa (projekce)

SideEventbig

 

Program po dnech:

ÚTERÝ 8. 8.

19:00 – Mezipatra: Pub quiz

Znáte odpověď i na ty nejzáludnější otázky v Taxíku? Přáli byste si, aby byl Aleš Háma na kluky? Vyjmenujete bez problémů všechny partnery Honzy Musila nebo desky Anety Langerové, a to klidně i o půlnoci? Tahle akce je přesně pro vás. Přijďte se pochlubit svými vědomostmi na queer edici hospodského kvízu. Zasoutěžit si můžete v týmech od dvou do pěti lidí. Ve hře jsou permanentky na listopadová Mezipatra, balíčky od firmy Lush, whiskey ze speciální edice Jameson Caskmates a voucher do kavárny Patra.

20:30 – Projekce: Best of Shorts 20152016 

Čím jiným začít než ohlédnutím za těmi nejvýraznějšími krátkými snímky z uplynulých dvou let festivalu? Americko-brazilský kraťas Tom v Americe připomene nejvýraznější osobnost gay kultury 20. století, provokativního Tom of Finland. Islandský Zápal pro hru, rozespalá komedie V páru či subtilní Mezi řečí naopak nakouknout do ženského světa. Zatímco trans identitu prozkoumá Můj přítel z Tel Avivu, žhavý kubánský film ALFA dokáže, že porno nemusí být nutně jen o sexu. A pro milovníky žánrů je připraven nejen horor Pyotr495, ale i nekonvenční animovaný film Nadržený mámy.

1 Shorty Tom of America


STŘEDA 9. 8.

19:00 – Svačina s diskuzí: Teplá Afrika 

Liší se vnímání africké LGBTQ+ komunity na Západě, od skutečnosti? Existuje rozdíl mezi pokrokovou JAR, oblíbenými turistickými destinacemi na severu či naopak konzervativními zeměmi v subsaharské Africe? Jakou roli hraje sexualita a gender v iniciačních rituálech a jak na ně nahlíží různá náboženství? O situaci tamější queer menšiny se dozvíte více v poutavé diskuzi s odborníky.

20:30 – Projekce: Rána (Inxeba)
John Trengove, Jižní Afrika / Německo / Nizozemsko / Francie, 2017, 88 minut

Xolani se jako každý rok vrací do hor, aby se podílel na přeměně mladých chlapců v muže. Tradiční iniciační rituál má tentokrát podstoupit mladík, který pochází z bohaté městské rodiny. Právě Xolani mu má pomoci projít velkou změnou a stává se jeho opatrovníkem. Jenže mladíkova identita zasahuje do Xolaniho života čím dál víc a připomíná mu, proč se každý rok do hor navrací. Není to jen kvůli tradici. Je tu někdo, kdo ho do horské vesnice táhne mnohem víc.

2 The Wound


ČTVRTEK 10. 8.

19:00 – Svačina s diskuzí: Girls Just Wanna Have Fun

Už od dob Základního instinktu a chladnokrevné vražedkyně Sharon Stone žijí filmoví diváci v domnění, že lesbám ani dalším queer postavám není na stříbrném plátně radno důvěřovat. Jsou lesbické hrdinky opravdu krvelačnější než zbytek populace, nebo jsou na vině pouze předsudky? Odpovědi na svoje otázky se dozvíte v diskuzi o nejčastějších negativních stereotypech, které se objevovaly v hollywoodských filmech z 80. a 90. let. Řeč přijde i na zásadní queer snímky, jejichž hrdinky se vydaly na svůdnou dráhu zločinu.

20:30 – Projekce: Moje léto lásky (My Summer of Love)
Pawel Pawlikowski, UK, 2004, 86 minut

Mona je uvězněná na anglickém venkově, kde žije se svým bratrem - napraveným hříšníkem, jenž po propuštění z vězení bezmezně věří v Boha. Jako možnost úniku se Moně zprvu jeví vztah z ženatým mužem, veškeré naděje se však s rozchodem rozplývají. Vše se náhle změní po seznámení se svéráznou Tamsin, jež letní realitu promění ve vzrušující dobrodružství. Žádné léto ale netrvá věčně...

3 My Summer of Love


PÁTEK 11. 8.

19:00 – Svačina s diskuzí: Bez škatulek

Bisexualita a pansexualita: někteří lidé je považují za módní výstřelky mileniálů nebo za fázi před „skutečným“ coming outem. Čím se liší pansexuálové od bisexuálů? A proč pořád ve společnosti panuje nesmyslný mýtus, že jsou to jen nenasytní nevěrníci? Přijďte si rozšířit obzory na diskuzi s odborníky před projekcí filmu. Tématem budou mimo jiné i proměny vnímání sexuality v historii a v různých kulturách.

20:30 – Projekce: Střed mého světa (Die Mitte der Welt)
Jakob M. Erwa, Německo / Rakousko, 2016, 115 minut

Po návratu z letního kurzu francouzštiny sedmnáctiletý Phil zjišťuje, že jeho rodné městečko zasáhla silná bouře. Otřes však neutrpěly jen perfektně upravené zahrádky – mezi jeho matkou Glass a sestrou Dianne panuje podivné dusno, kterému Phil neumí přijít na kloub. Aby unikl napjaté atmosféře, tráví zbytek léta s nejlepší kamarádkou Kat. Situace se ale komplikuje ve chvíli, kdy se zamiluje do nového spolužáka Nicholase.

Film uvádíme ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem.

4 Center of My World



FaLang translation system by Faboba