Němečtí sociální demokraté požadují legalizaci sňatků homosexuálů

Legalizaci sňatků homosexuálů stanovil jako podmínku německých sociálních demokratů pro vstup do koalice po zářijových parlamentních volbách šéf strany Martin Schulz. Prohlásil to na mimořádném sjezdu strany v Dortmundu. Podobný krok nedávno učinili i Zelení. Postup obou stran je mířený na konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která zatím manželství párů stejného pohlaví odmítá.

Úkolem sociálních demokratů je podle Schulze civilizovat síly, pro něž je hlavní maximalizace profitu bez jakýchkoliv ohledů.

„Nepodepíši žádnou koaliční smlouvu, v níž nebude zakotveno manželství pro všechny,“ prohlásil Schulz. Rodina podle kandidáta na kancléře není jen vztah otce, matky a dítěte, ale existuje tam, kde za sebe lidé přebírají zodpovědnost. K tomu podle něj patří i homosexuální páry.

Manželství párů stejného pohlaví podporuje většina Němců i politických stran. Favorit voleb do Spolkového sněmu konzervativní unie CDU/CSU se zatím staví proti.

Vzhledem k tomu, že CDU/CSU po volbách pravděpodobně bude muset hledat koaliční spojence na straně SPD, nebo Zelených, stane se zřejmě otázka homosexuálních sňatků předmětem koaličních vyjednávání.

Kritika kancléřky Merkelové

Schulz se ve svém asi 80minutovém projevu jasně vymezil vůči kancléřce Merkelové. Obvinil ji z toho, že v předchozích dvou parlamentních volbách zvítězila i díky tomu, že demobilizovala voliče. Cílené snižování volební účasti přitom Schulz označil za útok na demokracii.

Merkelovou kritizoval i za to, že podle něj CDU/CSU nemají žádný plán na reformu důchodového systému.

Jedenašedesátiletý politik přiblížil základní body programu, který odpoledne stranický sjezd jednohlasně schválil. Počítá mj. se snížením daňové zátěže pro nízko- a středněpříjmové skupiny, a naopak s jejím zvýšením pro bohaté. Svobodným lidem s ročním příjmem nad 76 200 eur (dva miliony korun) by daň z příjmu měla stoupnout ze 42 na 45 procent. 

Procházková: Zásadní věcí pro SPD je vzdělání zdarma (zdroj: ČT24)

Důraz chce SPD klást také na rodinnou nebo vzdělávací politiku. Strana mimo jiné požaduje, aby veškeré vzdělání od školky až po univerzitu bylo bezplatné. Chce také narovnání platů mužů a žen nebo snížení věku, od kterého je možné volit v celoněmeckých volbách, z 18 na 16 let. Vládní strana dále prosazuje výrazné navýšení investic do infrastruktury nebo změny v sociální oblasti.

SPD potřebovala znovu představit svůj program. Také potřebovala ukázat, že je jednotná, že stojí za svým kandidátem, že má sílu bojovat a nevzdává to, i když průzkumy ukazují, že šanci vyhrát má menší než CDU/CSU.
Bára Procházková
novinářka a politoložka

Sociální demokraté se v programu více než jindy věnují i oblasti vnitřní bezpečnosti, která bývá spíše doménou konzervativní unie. SPD požaduje zvýšení počtu policistů na spolkové i zemské úrovni o celkem 15 000. Volá také po nulové toleranci k islamistům nebo po tvrdším postupu vůči cizincům, kteří poruší německé zákony.

Schröder jako zvláštní host sjezdu

Sociálním demokratům se snažil nalít optimismus do žil zvláštní host sjezdu, bývalý kancléř Gerhard Schröder. Podle něho mohou v parlamentních volbách vyhrát, nesmí o sobě ale pochybovat a musí chtít moc. „Nic není rozhodnuté, ne novináři nebo lidé z agentur pro výzkum veřejného mínění rozhodují volby, ale voličky a voliči,“ řekl stovkám delegátů třiasedmdesátiletý politik, který stál v čele spolkové republiky v letech 1998 až 2005.

Připomněl právě volby z roku 2005, krátce před nimiž sociální demokraté zaostávali za konzervativní unií CDU/CSU o 23 procentních bodů. Přesto nakonec ztrátu prakticky kompletně stáhli a nakonec prohráli o jediný bod. „To, co šlo tehdy, je možné i dnes,“ prohlásil Schröder.

  • Sociální demokraté v průzkumech veřejného mínění na CDU/CSU ztrácejí 14 až 16 procentních bodů. I proto řada pozorovatelů hodnotila nedělní sjezd jako jednu z posledních šancí pro sociální demokraty, jak nedlouho před volbami nepříznivý trend zvrátit.