Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Berlínskému starostovi zlomilo vaz nové…


Berlínskému starostovi zlomilo vaz nové… (Zveřejněno: 28.08.2014)

(iBoys.cz) Jeden z prvních vyoutovaných gay politiků v Německu, šedesátiletý starosta Berlína Klaus Wowereit oznámil, že odstupuje ze své funkce po 13 letech v úřadu.



Klaus Wowereit (60) byl úspěšný, oblíbený, nikdo neměl problém s jeho sexuální orientací a zdálo se, že jeho popularita je nezlomná. Pak ale přišly problémy, především s totálním fiaskem projektu nového hlavního berlínského letiště, pojmenovaném po bývalém zápodoněmeckém kancléři Willy Brandtovi. Pád vyvrcholil jeho předčasným odstoupením z funkce starosty, které oznámil v tomto týdnu. Ve funkci skončí k letošnímu 11. prosinci, tedy 2 roky před koncem svého mandátu.

 


Foto: www.klauswowereit.de

 

Klaus Wowereit byl v čele německé metropole od roku 2001, kdy poněkud překvapivě z pozice relativně neznámého politika německé sociální demokracie SPD vyhrál volby. Během volební kampaně se rozhodl zamezit možnému zneužití informací o jeho homosexualitě proti němu a otevřeně tehdy prohlásil: "Jsem gay a tak je to správně" (“Ich bin schwul und das ist auch gut so”). Od roku 1993 žije ve vztahu s neurochirurgem Jörnem Kubickim, v roce 2010 spolu uzavřeli registrované partnerství.

 

Berlínský starosta je známý tím, že se velmi rád ukazuje na veřejnosti, má rád publicitu a pravidelně se aktivně účastní velkých akcí, včetně berlínské gay pride CSD Berlin. I díky svým prezentačním a mediálním dovednostem si dokázal po celou dobu "vládnutí" Berlínu velkou popularitu mezi voliči. Nicméně s množícími se problémy, především s nedodržováním termínů či rozpočtů velkých projektů začal i oblíbený Wowereit cítit, že jeho hvězda hasne.

 

Vaz mu zlomil především projekt velkého berlínského letiště (Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt), které mělo být dle původních předpokladů otevřeno v roce 2010 a mělo nahradit současné 2 letiště - Tegel a Schönefeld. Termín otevření letiště se několikrát posouval a v současné době ani není přesný termín stanoven, protože si ho nikdo netroufne vyslovit. Odborníci odhadují, že k tomu pravděpodobně dojde až v letech 2016 či dokonce 2017. Také rozpočet na stavbu byl velmi výrazně překročen, původní zněl na 2,5 miliardy EUR, nyní se již počítá s tím, že se vyšplhá přes 5,7 miliardy EUR.

 

Klaus Wowereit ke svému odstoupení uvedl: "Toto rozhodnutí nebylo pro mě snadné. Objevovalo se v poslední době mnoho spekulací o mé práci starosty v tomto funkčním období. Musím přiznat, že se tato diskuse uskutečnila také v řadách naší strany (SPD). Odcházím dobrovolně a jsem hrdý na svůj přínos k pozitivnímu rozvoji tohoto města."




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
02.09.2014 19:14  
janner
to je vidět že je to čestný politik a bere odpovědnost na sebe a ne jako u nás ˇproč bych odstupoval ?ˇ že ukradl co se dalo no kvůli tomu se neodstupuje u nás ale v demokratických státech ano ale naše mafie je nad zákon
01.09.2014 14:14  
Tapka5
schaluji jeho identitu gayje pro neho velka uleva
28.08.2014 22:45  
Gabriel111
Tunel Blanka je kapitola sama o sobě, ale nové berlínské letiště jsou 3 Blanky dohromady. Tak je to správně a sunsun by si o tom měl nejdříve něco zjistit. To letiště je průser jaký němečtí inženýři ještě nezažili, protože to je o nich, nikoliv o politicích. Wowereit je v tom dost nevinně, ale přijal odpovědnost, A TO by se měli naši politici o něj učit.
28.08.2014 18:54  
sunsun
Mslim si ze by se panove z Nemecka meli jeste co ucit od tech sigru u nas. Tunel Blanka to jsou asi tak 3 nemecka letiste dohromady. A odstoupil nekdo ??