Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Prague Pride 2014 podpoří gaye a lesby…


Prague Pride 2014 podpoří gaye a lesby… (Zveřejněno: 18.06.2014)

(Prague Pride) Na rozdíly mezi Východem a Západem se zaměří 4. ročník festivalu Prague Pride s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou, který se uskuteční od 11. do 17. srpna v Praze.



Přestože Česká republika má ve srovnání ze západní Evropou v otázce LGBT práv ještě co dohánět, přeci jen jde o nejtolerantnější zemi bývalého socialistického bloku. Proto se organizátoři Prague Pride rozhodli v rámci letošního tématu podpořit gaye a lesby na východ od České republiky, kteří jsou dodnes vystaveni perzekuci ze strany státu i extrémistických složek společnosti.

 

„Na východ od nás lidé podobné festivaly jako Prague Pride mít nemohou. V Moskvě jsou průvody gayů a leseb zakázané až do roku 2112, v okolních státech jejich účastníci riskují útok policie nebo holých lebek,“ řekl předseda Prague Pride Czeslaw Walek. Proto se letošního průvodu Prague Pride budou moci na dálku účastnit všichni gayové a lesby, kteří se nemohou ve svých vlastních zemích svobodně projevovat.

 

Jak takové propojení vznikne?

 

Gayové a lesby z Východu se budou moci zapojit přes zabezpečenou webovou stránku www.LGBTavatars.cz, kde se zaregistrují a vytvoří vlastní účet. Spuštění webu je plánováno na začátek července. V zabezpečené zóně si k sobě uživatelé vyberou osobu, která se bude průvodu v Praze fyzicky účastnit. Tito „živí avataři“ pak budou z průvodu Prahou prostřednictvím jednoduché mobilní aplikace posílat zprávy, fotky a krátká videa svým východním protějškům. Účastníci z Ruska a z dalších netolerantních zemí budou mít možnost díky zabezpečeným stránkám odpovídat, posílat zprávy, získávat fotky míst, lidí, atmosféry…, jednoduše vidět Prague Pride očima svých avatarů. „Komunikace na webové stránce je samozřejmě dobře zabezpečena a nevyžaduje žádné osobní údaje, aby byla zajištěna bezpečnost našich východních účastníků,“ zdůraznil Czeslaw Walek. Ti, kdo nechtějí vstoupit do interakce s konkrétním avatarem, mohou sledovat veřejný obsah na webu.

 

Hlavní téma Prague Pride 2014 se odráží také ve festivalovém vizuálu ve stylu politických plakátů z 50. let. Tváře mu propůjčili předseda Prague Pride a jeho partner Willem van der Bas, kteří se v květnu vzali v Nizozemí, jež poskytuje rovnocenná práva manželským svazkům lidí stejných i různých pohlaví. V druhém plánu festivalového plakátu je tedy skryt příběh Czeslawa a Willema, jenž je skvělým příkladem komunikace mezi Západem a Východem.

 

Kampaň pro Prague Pride připravil kreativní tým reklamní agentury Geometry Global pod vedením Willa Rusta. Digitální část kampaně zajišťuje agentura Adikt Mobile.

 

Prague Pride 2014 bude opět týdnem plným kulturních i společenských akcí, debat a aktivit ve festivalové vesničce, která letos zakotví na břehu Vltavy v Containallu. Program festivalu zveřejníme v průběhu července na www.praguepride.com.