Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

ART FOR LIFE pomáhá: Lůžkové oddělení…


ART FOR LIFE pomáhá: Lůžkové oddělení… (Zveřejněno: 11.06.2014)

(ArtForLife) ART FOR LIFE díky grantu MAC AIDS FOUND realizovalo projekt proměny lůžkového oddělení AIDS centra.



Při první návštěvě se člověk vyděsil. Prostředí lůžkového oddělení AIDS centra na Bulovce se za poslední téměř dvě desítky let skoro nezměnilo. Sami znáte situaci v českém zdravotnictví – na nic nejsou peníze. Ač je personál milý s vysoce profesionálním přístupem, ač je péče komplexní, tak atmosféra nevlídného místa, kde pacient musí po nějakou dobu pobývat, mu na elánu do života moc nepřidá. Chladné chodby, odosobněné pokoje, sterilní ústavní vybavení, v pološeru uvadající květiny a omlácený nábytek. K traumatu z toho, že člověk trpí závažnou nemocí a komplikovanému zdravotnímu stavu se většinou přidají deprese a sklíčenost.

kuchyňka pro pacienty před a po proměně

 

Nápad byl jednoduchý. ART FOR LIFE se vyjadřuje prostřednictvím umění. Jde o pocit, o zlepšení prostoru kolem nás. Organizace se tedy ujala úkolu zlepšení lůžkového oddělení AIDS centra v nemocnici Na Bulovce. A šlo to rychle, několik návštěv, prohlídka místností a chodeb, okamžité nápady změn, tvůrčí diskuze a během krátké doby výsledek.

vybavení pokojů před a po proměně

 

ART FOR LIFE díky grantu MAC AIDS FUND zrealizovalo zkvalitnění prostředí interiéru celého oddělení. Co se změnilo? Nový nábytek na pokojích, lampičky na čtení, nová kuchyňská linka, příjemný koutek pro odpočinek a návštěvy, nové záclony a květiny, informační systém a úložné prostory, vše v příjemných, sladěných barvách. ART FOR LIFE zajistilo také Wi-Fi připojení, pacienti tak mohou být v kontaktu s rodinou a přáteli i po dobu hospitalizace. Interiér oddělení doplňují zarámované fotografie, které vytvořili členové ART FOR LIFE: Eugenio Percossi a Josef Čechota.

 

koutek pro návštěvy před a po proměně

 

ART FOR LIFE navíc plánuje s novým partnerem projektu KARE DESIGN / kare-design.com/ proměnu ordinace psychologa. Snad nikdo z nás nemá zálibu v navštěvování lékařů a nemocnic. Obavy a nepříjemné pocity se ale dají snadno umenšit, pokud psycholog svého pacienta uvítá v přívětivě zařízené místnosti. Malá – velká změna! Teď se nemocní mohou v útulném koutku se svou návštěvou posadit do nových barevných sedaček, v pokoji si ke čtení rozsvítit lampičku namísto ostré zářivky, uložit věci do nových čistých skříněk a vnímat celý prostor jako přívětivější pro pobyt a pro život. A právě takový je smysl práce ART FOR LIFE – umění pro život (ať jsme kdekoli).

 

jeden z osmi proměněných pokojů

 

Proměnou lůžkového oddělení AIDS centra v nemocnici Na Bulovce aktivity ART FOR LIFE nekončí.
Organizace ART FOR LIFE vás zve do své tradiční výtvarné dílny v rámci Jarmarqu na letošním Prague Pride, v neděli 17.8.2014.
11. – 17.8.2014, Praha
www.praguepride.cz

V listopadu chystá ART FOR LIFE aukční výstavu umění v Karlín studios a představí kalendář s 12 fotografiemi českých osobností od našich předních fotografů a výtvarně pojatý diář s názvem PARADISE 2015.

 

Přijďte podpořit umění pro život.
Více na:
www.artforlife.cz
www.facebook.com/artforlife.cz
 

společné prostory po proměně

 

společné prostory po proměně