Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

„Teplé“ ceny bePROUD: Jednu si odnese…


„Teplé“ ceny bePROUD: Jednu si odnese… (Zveřejněno: 12.05.2014)

(bePROUD) Letošní udílení cen bePROUD za přínos LGBT komunitě se kvapem blíží a je na čase zveřejnit nominované a první vítěze. Jsou mezi nimi herci, spisovatelé i politici.



Činy a osobnosti budou oceněni 16. května v pražském klubu Mecca v rámci slavnostního večera. Jedinečnou atmosféru pomohou zajistit moderátoři Ester Kočičková a Jakub Žáček pod taktovkou režiséra Sergeje Butka. O hudební doprovod se postarají zpěvačky Klára Vytisková a Tereza Černochová.

 

Jde sice už o třetí ročník ceremoniálu bePROUD, ale cen bude letos uděleno pět. První z nich je Cena bePROUD 2013 za celoživotní přínos, kterou předá ombudsmanka Anna Šabatová. Žena, která se dlouhodobě zabývá ochranou lidských práv, a která je pro tuto roli nepochybně tou pravou osobou. Vítězové v této kategorii jsou hned dva. Lékařka, psychoterapeutka a bývalá řeholnice Dagmar Křížková, která spoluzakládala organizaci pro věřící gaye a lesby Logos. Jako druhý bude posmrtně oceněn farář Jiří Štorek, který s Dagmar Křížkovou spolupracoval a jako jeden z mála duchovních již od 90. let otevřel dveře své farnosti skupině věřících gayů a lesbických žen.

 

V hlavní kategorii večera Počin roku je pořádně těsno. Rozhoduje se mezi pěti nominovanými z velmi různorodých oblastí. Odborná kniha „Miluji tvory svého pohlaví“ kolektivu autorů/ek mapující oblasti v dějinách a současnosti homosexuality u nás se zde setkává s loňským předložením novely Zákona o registrovaném partnerství skupinou dvaceti poslanců a poslankyň, dále bylo z veřejných nominací Radou PROUDu vybráno mezi nominované vystoupení gay páru v reality show Výměna manželek, duhové nasvícením americké ambasády během festivalu Prague Pride (spolu s pozitivními mediálními výstupy zástupců a zástupkyň ambasády), nebo cenu může získat regionální událost oslavující heterosexuální hodnoty párového společenského tance „Queer Ball“ v Brně.

 

Jasno je již u Mediální ceny bePROUD 2013. Tu získá herec Igor Chmela za ztvárnění policisty Dalibora, procházejícího coming-outem v seriálu TV Prima „Cesty domů II“. Porota vysoce cení jeho nestereotypní zobrazení homosexuality, které navíc tematizuje to, že i policisté či muži 40+ mohou být gayové a že se nejedná o nic zavrženíhodného.

 

Protože PROUD cítí, že o LGBT lidech se toho u nás prohlašuje stále hodně, rozhodl se udělit i anticenu osobně či sdružení, které svým vystupováním či aktivitami šíří homofobii a transfobii. Velmi symbolicky v předvečer Mezinárodního dne proti homofobii a transfobii tak Duhovou cenu protiPROUD 2013 dostane za své dlouhodobé homofobní, negativní stereotypy rozšiřující a odborně nepodložené výroky Jeroným Klimeš, teolog a poradenský psycholog. Doufáme, že touto cestou najde cestu k dialogu a přehodnocení svých názorů, a věříme, že mu duhová cena prohřeje náruč i rozzáří obydlí.

 

Poslední cena bePROUD je připravena pro Zaměstnavatele roku. Tím se stane firma, které je vůči svým LGBT zaměstnacům a zaměstnankyním přátelská a vstřícná. Pro získání ceny musely firmy vyplnit a zaslat dotazník, který vyhodnocují tři odborné hodnotitelky.

 

Který zaměstnavatel si ocenění zaslouží, stejně tak jako vítěze ostatních kategorií, se dozvíte 16. května od 20 hodin v klubu Mecca. Vstupenky (za 300 korun) je možno objednávat na beproud@proudem.cz. Výtěžek ze vstupenek poputuje na aktivity PROUDu.

 

Bližší informace k této akci naleznete na www.beproud.cz
 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky