Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Vztahy gayů a leseb obětí slovenského…


Vztahy gayů a leseb obětí slovenského… (Zveřejněno: 07.03.2014)

Slovenský premiér a kandidát strany Smer - sociálna demokracia na prezidenta Robert Fico se shodl s předsedou KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) Jánem Figeľem na změnách Ústavy SR, které by kromě změn v institucionálních a právních otázkách ústavy zaváděly změnu v definici manželství “...jako jedinečného svazku jednoho muže a jedné ženy.” Návrh změn oznámil předseda Národní rady Slovenské republiky Pavol Paška (Smer-SD) v pátek 28. února a popsal je jako: „výsledek širokého politického dialogu, na kterém sa podíleli zejména Robert Fico (Smer-SD) a Ján Figeľ (KDH).”

 

Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) je znepokojena snahami o zneužití práv a postavení sexuálních menšin během politického boje před nadcházejícími prezidentskými volbami ze strany SMER a KDH. Politická dohoda, ke které politické strany dospěly, není výsledkem širokého politického dialogu, ale pouhým politickým obchodem mezi úzkým vedení dvou největších parlamentních stran, který téměř otevřeně nabízí podporu Roberta Fica ve volbách v případě neúspěchu kandidáta KDH Hrušovského (mimo jiné jeden z předkladatelů návrhu) výměnou za úzkou a diskriminační definici manželství ústavními předpisy. Načasování navrhovaných ústavních změn několik dní před volbami nám nedává možnost myslet si, že tomu tak není. Zúžení definice manželství založeného na výhradním svazku muže a ženy snímá z tohoto svazku dvou osob symbolickou podstatu založenou na vzájemné lásce a upírá těmto osobám právní jistotu poskytovanou státem v případě výchovy dětí a dalších životních situacích.

 

KDH odpovídá požadavkům ze strany nátlakových náboženských skupin, které nemají oporu v hlavě katolické církve papeži Františku I. ani mnohých světových i slovenských katolíků. Tyto skupiny se ve slovenské společnosti snaží otevřeně diskriminovat své vlastní spoluobčany. Ačkoli nemohou na Slovensku stejnopohlavní páry uzavřít ani dnes žádný formální svazek, má definování manželství jako svazku ženy a muže v Ústavě především negativní symbolický efekt, který společnosti otevřeně sděluje, že sexuální menšiny jsou občany druhé kategorie. Těmto občanům, především mladým lidem, pak často nezbývá než odcházet ze Slovenska do jiných tolerantnějších zemí jako je Česká republika a jiné státy EU ctící základní lidská práva.

 

PROUD považuje za nepřijatelné, aby se v období stupňujícího se násilí proti sexuálním menšinám po přijetí homofobních zákonů v nedemokratických zemích jako je Ruská federace, Nigérie, Indie nebo Uganda v rámci politické kampaně popírala lidská práva a zasévala nenávist vůči některým skupinám obyvatel. V momentech, kdy lidé trpí fyzickým násilím, šikanou a újmou na duševním zdraví pod patronací státu, se chtějí představitelé dvou největších slovenských politických stran přidat na stranu režimů, které jdou proti vývoji vyspělého demokratického světa. Na rozdíl od států jako Kanada, Brazílie, Argentina, Mexiko, Španělsko, Portugalsko, Velká Británie, Francie, Belgie, Nizozemí, Dánsko, Norsko, Švédsko, Jihoafrická republika, Nový Zéland, Uruguay, které manželské svazky osob stejného pohlaví uzákonily a plně uznávají. Přitom je Slovensko členem Evropské unie, a ta nedávno schválila zprávu proti diskriminaci na základě pohlaví nebo sexuální orientace, kterou by se všechny členské země měly řídit.

 

Zamýšlené ústavní změny vytvářejí jak právní, tak symbolickou překážku k tomu, aby byla v budoucnu přijata právní úpravu umožňující v principu jakýkoliv státem uznaný svazek dvou osob stejného pohlaví. Tím dává Slovensko a část jeho současných představitelů jasný signál, že osoby jiné jak heterosexuální identity považují za občany druhé kategorie, kteří nemají státem garantovanou právní ochranu. V důsledku tím slovenští politici zvětšují prostor pro diskriminaci především ze strany veřejných institucí, na které se v případě právní nejistoty nemohou stejnopohlavní páry obrátit. Zároveň posilují společenskou stigmatizaci partnerských vztahů osob stejného pohlaví. Toto nerespektuje nejen doporučení Evropské komise nebo Rady Evropy, ale přehlíží prostý fakt, že vztahy těchto osob jsou postavené na stejných hodnotách (vzájemná láska, opora, sdílení každodennosti, budování společné budoucnosti) jako vztah muže a ženy.

 

Tento krok obzvláště neblaze dopadne na páry, které již v současné době vychovávají, nebo se chystají vychovávat děti. Takovýmto rodinám toto svévolné politické rozhodnutí zvýší míru nejistoty, ve které žijí a která dopadne především na pohodový vývoj dětí samotných. V logice snahy zasazovat se o nejlepší zájem dítěte je naopak v zájmu státu uznat partnerství osob stejného pohlaví, a "posvětit" tak dětem stabilní a milující prostředí, které podle stovek dosavadních relevantních výzkumů, realizovaných někdy i desítky let, stejnopohlavní páry poskytují.

 

www.proudem.cz




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
12.03.2014 11:44  
Tomboy75
kocur v trube: prosím tě, a přeješ si vůbec, aby aspon u vás na slovensku byl schválen zákon o registrovaném partnerství? A nebo budeš velebit pány politiky, kteří se diskuse o právech gayů štítí? Bylo by trochu ostudou,, kdyby bylo slovensko tou poslední zemí v evropě, kde nejsou uznána práva homosexuálů.
12.03.2014 11:36  
Tomboy75
kocur v trube: já pracuji jako sociální pracovník a problematku homosexuality znám více než dobře, tak mi tu prosím nepodsouvej, že nemám dostatek informací. Již jsem se vyjadřoval, tak jen v krátkosti. je jasné, že těmi největšími homofoby jsou nakonec sami latentní homosexuálové. když nepomáhají osvětě gayů, tak ať aspoň mlčí, ano? Co se týče akcí typu Prague Pride? V ČR to má charakter týdenního kulturně společenského festivalu, kde se mimo jiné diskutuje o minoritě, kinofestivalu, věřících homosexuálech, prostě je to obšírné a tyto akce momo jiné mají také poukazovat na solidaritu těch, kteří jinde ve světě jsou za svojí odlišnost trestáni. proto je potřeba spolupracovat a BÝT PŘEDEVŠÍM VŮČI ZBYTKU SVĚTA SOLIDÁRNÍ, CHÁPEŠ? heterosexuálové si také každoročně dělají svůj karneval v Riu de Janeru, kterého se zúčastní přes miion lidí a je to prostě symbolika radosti, veselí, tak a´t si i LGBT pořádají své aktivity, které mají nějaký rozměr. Takže ano, popřej všem těm, kteří hájí nějaké ideály a hodnoty pro dobro všech. přeji převelikou míru respektu, tolerance a pochopení:-)
10.03.2014 23:04  
egisto
TOMBOY75: Sú tu ľudia, ktorý majú rozum, vážia si ľudí, ktorý bojujú za ich práva a robia svet lepší a krajší život pre nás všetkých Egoistov, Alibistov, si netreba všímať, treba ich nechať na vedľajšej koľaji, berú nám len život, energiu a mladosť Ďakujem že pomáhaš ľudom a všetkým vám ostatným gayom, ktorý si navzájom pomáhajú a vytvárajú pre nás lepší svet a lepší život, aby aj mi sme mali svoje práva a mohli slobodne žiť tak ako to cíti naše srdce a duša Ďakujem Vám všetkým a prajem Vám veľa láska a šťastia Ahojte Len v jednote je sila
10.03.2014 22:25  
kocur_v_trube
@Tomboy75 ako si prišiel na to,že som to vymyslel ja? Hmmm,super stávam sa filozof.Ďakujem.:-D Podľa čoho delíš ľudí na rozumných a hlupákov?Hádam len nie podľa toho,či súhlasia,alebo nesúhlasia s Pride pochodmi a podobnými vtákovinami?Čo keď ti teraz poviem,že poznám ľudí,čo s týmito aktivitami nesúhlasia a myslím si,že sú to hodnotní ľudia ochotní pomôcť???Čo myslíš,mám ich odsúdiť a zaradiť podľa teba do kategórie hlupákov len preto,že nesúhlasia s tým,ako sa chodia homosexuáli opičiť na námestia,pritom je každému nad slnko jasné,že tieto vzťahy dlhšie,ako pár rokov nevydržia..???Ale OK,presvedčíš ma a ja ti sľubujem,že všetkými desiatimi budem hlasovať za to,ak mi ukážeš hrob dvoch pánov na cintoríne...Potom im pôjdem na dušičky zapáliť aj sviečočku...:-) A keď mi ich neukážeš a nepresvedčíš ma o tom,že tento vzťah je doživotne,tak potom sa budem držať svojho názoru a ty svojho.Čo ty na to? Veď chceš svet gayov "udelat lepším" tak hor sa do toho! Zaiste,že umelci boli zvyčajne homosexuálmi,to ale neznamená,že treba teraz hádzať do skupiny hlupákov tých,ktorí sú na opačnej strane.Ja si totižto na rozdiel od teba vážim a rešpektujem každého človeka a každý názor ,aj ten tvoj,lebo si myslím,že to nerobíš úmyselne,ale preto,že máš len nedostatok informácií,ale to už ja ti v tomto nepomôžem.Zastavil si sa proste na nejakom stupni a ďalej je na tebe,či budeš skúmať veci aj do hĺbky,alebo istaneš len na povrchu...Každopádne-Veľký brat má z teba obrovskú radosť a s ľúbeznosťou jemu vlastnou pomocou oka pyramídy na teba hľadí... :-)) Držím ti päste,nech nám ten "gaykovský" život urobíš lepším a prijateľnejším... :-))
10.03.2014 18:48  
Tomboy75
egisto: společně uděláme náš obraz a svět lepším!:-)
10.03.2014 17:33  
egisto
TOMBOY75: SUPER SI TO NAPÍSAL, SOM RÁD, ŽE SÚ TU AJ GAYOVIA, KTORÝ SÚ NORMÁLNI. NECH JE NÁS KAŽDÝ DEŇ VIAC:) AHOJTE
10.03.2014 17:08  
Tomboy75
kocur v trube: prosím tě, jak jsi přišel na to, že se homosexuál stane za předpokladu, že strádal v dětství a tak podobně..moji oba rodiče byli výborní a měl jsem spokojené dětství a přesto jsem gay:-) a upřímně-neměnil bych. Homosexualita je geneticky podmíněná, a to, že se rodí určité procento homosexuálů má i svůj společenský i duchovní význam. Ale to by bylo na dlouhou diskusi:-) Já znám plno kamarádů, kteří jsou hetero, žijí s ženami a občas jim hrabe, když ženy vyvádí. Čert aby se v ženských někdy vyznal, proto námmi heteráci mnohdy v tomto ohledu závidí, že si kluk s klukem otevřeně a upřímně poví více a ten vztah může být i plnohodnotnější. Lidé dneska už mají plno odborných informací a na gaye či lesbu dnes nikdo zvláštně nehledí. Najdou se sice ještě pár lidí s předsudky, ale to je tím, že tito lidé mají spíš problém ve své hlavě, mají problém sami se sebou obecně. Takže žádné skuhrání. Někomu je dáno plodit a jinému tvořit. Ne náhodou je proto plno homosexuálů Bohem obdařeno tvořivé síly. Vždy´t těmi nejlepšími architekty světového umění byli homosexuálové. my se jako komunita musíme hrdě hlásit ke své identitě a ne si dávat pozor co děláme, aby nás většina neodsoudila. Lidé se dělí na rozumné a hlupáky. Jiné dělení lidí neznám:-)
09.03.2014 21:33  
kuklac2
pekne si to napisal "kocur_v_trube"
09.03.2014 10:35  
kocur_v_trube
@cerv je to vec názoru.
09.03.2014 10:34  
kocur_v_trube
@cerv
09.03.2014 09:27  
cerv
Co je v trube, bude pr otoh, kdo je v ní zalezlý, pravda. Ale moc daleko do sveta ní videt podle vseho není.
09.03.2014 09:01  
kocur_v_trube
Spomeniem tu ešte jeden zaujímavý názor,že homosexualita vzniká väčšinou tak,že daný jedinec trpí vo svojom detstve nedostatkom lásky od rodiča rovnakého pohlavia a túto potom hľadá v spojení s jedincom tiež rovnakého pohlavia.Súhlasím,lebo si myslím,že nie je podstatné,či tieto "zväzky",ktoré vydržia možno deň,či týždeň,by mali byť predmetom všeľudovej diskusie,kde zbytočne týmto dráždime homofóbne a zaujaté skupiny našich národov,tu by sa predovšetkým malo riešiť to,ako gayom a lesbám ponúknuť pomoc v tom,aby sa necítili osamelo,slovíčko osamelo by som podčiarkol,lebo veľa ľudí tu ,ale aj inde stretávam,že sú zranení a osamelí.Tu treba riešiť prijatie nás,ako takých,akí sme,každý sám sebe originál a nám nepomôže to,že si dáme štátom zaregistrovať vzťah,nám pomôže pochopenie,podpora a pomoc druhých ľudí tým,že sa nebudeme cítiť osamelo.Každý máme však rôznu náturu,plne rešpektujem,že niekto chce ísť na manifestáciu robiť niekomu cvičenú "opicu".OK,je to každého vec,len potom nech si tí dotyční skúsia položiť otázku,či je to pre gays minoritu skutočne potrebné a užitočné a či týmto nerobia našej komunite medvediu službu tým,že na nás už skutočne ľudia budú pozerať "z boku".My sa musíme snažiť získať si na svoju stranu priateľov z radov hetero iným spôsobom ,ako šaškovaním po uliciach,ako som minule spomenul ,za sorosovské prachy a prachy "istej" elity-kto sa zaujímate o politiku,viete,o ktorej skupine píšem,takže je na vás,aby ste si zvážili,či sa týmto ľuďom dáme zneužívať a či chcete naše trápenia riešiť týmto spôsobom.Ja teda určite nie a každému želám,aby k tomuto poznaniu došiel a bude veľmi prekvapený.Nech sa vám všetkým darí,pozdravujem vás!
08.03.2014 16:51  
cerv
Cím výs takový politik sedí, tím spís tohle pro nej platí.
08.03.2014 16:49  
cerv
99% politikú o zádnou spolecnost nejde, jde jim o to, udrzovat na ohýnku témata, co budou zamestnávat lidské mozky a tím jim umozní setrvat na jejich vyhrátých dobre placených místeckách.
08.03.2014 15:58  
janoxyx
úplně souhlasím s "kocourem v trubě". Politici nás, gayov, zneužívajú a provokujú nás k veškerým sňatkum. Politikum nejde o nás, jenom o rozklad spoločnosti a nástup iné, nové civilizace (mozna budhistickej, mozna moslimskej, mozna ateistickej...)
08.03.2014 13:55  
kocur_v_trube
...lebo ako si z 90-tych rokov pamätám,predtým,ako sa mali schváliť registrované partnerstvá aj v ČR sa hovorilo o tom,že v žiadnom prípade to nebude spojené s adopciou detí.Dnes sa už hovorí o adopcii detí homosexuálmi,ktorí majú psychické problémy sami so sebou,aspoň čo som pozna ltu,tak väčšina,no a na druhej strane stojí juvenilná justícia,ktorá neprávaom svojim matkám deti odoberá a dáva ich do opatery kde-komu.To je správne???Veď ľudia trošku sledujte dianie okolo seba,to ,čo sa vo svete deje a majte rozum otvorený,nie životom idete s klapkami na očiach s viditeľnosťou a naplnením akurát tak svojho sexuálneho chtíča!Nedajme sa zmanipulovať,lebo po registrovaných partnerstvách už túžia pedofili,pomaly nekrofili a kto ešte..???Rozmýšľajte!Demoralizovaní ľudia sú ľahšie pre elitu manipulovateľní!!!Toľko môj odkaz.Všetko dobré a nedajte sa zlomiť,či vyprovokovať.
08.03.2014 13:46  
kocur_v_trube
Homosexuálne zväzky???Celkom tomu nerozumiem,prečo chcú určité skupiny uzákoniť "manželstvo " muža s mužom.Kvôli čomu?Veď agyovia nie sú schopní pri sebe vydržať niekedy ani deň ,či týždeň a každý "účastník" takéhoto "vzťahu",má ďalších 10 kámošov a pootvorené zadné vrátka.Ja osobne som nikdy takzv. trvalý vzťah nezažil,hoci z mojej strany bol vždy úprimný záujem ostať v zväzku "až kým nás smrť nerozdelí".Z takéhoto postoja som už dávno vyrástol pripomínajúc si to,ako sa k tejto veci stavajú isté "celebrity",ktoré sa tvária,že žijú šťastne v harmonickom a úplnom zväzku,kde mladší milenec má o niekoľko desiatok rokov menej,pričom ten starší podľa jeho vyjadrenia ani neočakáva,že by mu mohol byť prípadne v starobe oporou a vedel by sa prípadne o neho v ťažkostiach a chorobe postarať,či ho nebodaj doopatrovať.O celom tomto humbuku registrovaných partnestiev si myslím len jedno,že gay komunita bola zneužitá na presadenie mocenských ambícií určitých politických zoskupení v snahe o rozklad a demoralizáciu spoločnosti a úplné podriadenie sa jednému svetovému "náboženstvu,jednej mene a jednej vláde a kto toto nevidí,resp.dovidí si len na špičku svojho nosa,tak naďalej bude podporovať a chodiť na Pride pochody sponzorované sorosovskými prachmi .A kto chce spolu žiť,môže aj teraz.V tichosti a bez humbuku.
08.03.2014 07:35  
cerv
@janoxyx: Ze takové znás, OK, budiz jim to práno, kdyz v tom nacházejí své stestí. To ale neznamená, ze jiní nemohou své stestí videt jinde, ze chtejí mít v~´ic práv, ze chtejí podporu od státu, protozr i oni cítí, jak by to mel vlastne cítit kazdý, ze stát jsme my. A my jsme vetsina uz jen tím, ze jsme príslusníci mensiny, protoze stát pozústává z bezpoctu mensin - jednolitá vetsina v nem neexistuje.
08.03.2014 07:20  
cerv
„výsledek širokého politického dialogu, na kterém sa podíleli zejména Robert Fico (Smer-SD) a Ján Figeľ (KDH).” - ti jsou zábavní. Nápadne to pripomíná ugandského prezidenta Museveniho, který se zas odvolává na konzultace s „lékařskými experty“, kteří tvrdí, že homosexualita je sociálně podmíněné chování. Vskutku siroký dialog, kdyz ho vedou 2 politici; znamená nejspís, otvírali pri nem svoje díry ve spodní cásti hlavy velmi do siroka. *** @Tomboy75: Fico není ani gay, ani nejaký prítel gayú, je jenom politik jak vystrizený z ucebnice. Ani v oblati LGBT-problematiky není zdaleka první, kdo otácí své postoje jak korouhvicka podle toho, jak se to hodí cílúm jeho osobní kariéry. Dosud se mu dobre politizovalo u sociálních demokratú, kdyz mu cernoprdelníci nabídnou lepsí podmínky, bez velkých okolkú se pújde prát za ne - universal soldier.
08.03.2014 05:54  
MacMac44
v Ustave sa pise aj o tom, ze Slovensko sa nezaklada na ziadnom nabozenstve, ale kazdy den vidime opak... je to klamstvo tak ako cela politika... moj nazor je, ze si mozu kludne uzakonit "manzelstvo", a potom nam schvalit "registrovane partnerstvo", ide len o to, ako sa vec nazyva. Horsie je, ako sa pisalo v clanku, ze to vysiela negativne emocie vacsinovemu obyvatelstvu, ktore tieto pojmy nerozlisuje :(
07.03.2014 21:43  
gadgo
to by sa na slovensku nesmela do všetkého montovať svätá matka cirkev
07.03.2014 18:39  
Tomboy75
egisto: napsal jsi to moc hezky. Ale já mám takový pocit, že Slováci jsou oproti Čechům víc horkokrevnější, bojovnější a proto si myslím, že by komunita na Slovensku měla být hlasitější. Zaráží mě ale postoj Fica, který je reprezentantem sociální demokracie a tyto strany všude ve světě naopak homosexuálům pomohli v jejich snažení o plnoprávnost a uznání ve společnosti. Doba homosexuálům přeje. Myslím, ale že i na Slovensku již existuje při vládě nějaký výbor pro sexuální menšiny-sice ne uplně to pravé, ale náznak malý tu přeci jen je. Osobně si myslím, že rovnoprávnost homosexuálů na Slovensku je jen otázkou času. Slovensko přeci nebude chtít bý tou poslední zemí, kde bude alespoň registrované partnerství. Česká republika by Slovákům mohla v mnohém pomoci, respektive organizace hájící práva gayů a leseb. Podle mě by se měli aktivizovat i sexuální menšiny na Slovensku. Je to běh na dlouhé tratě, ale společnými silami a neúnavnou prací pro myšlenku věřím, že na Slovensku se to jednoho dne také povede. Je třeba také chodit k volbám a volit strany, které výslovně podporují práva LGBT. Držím palce!
07.03.2014 16:08  
egisto
Ahojte priatelia Dovoľte mi v prvom rade, poďakovať českým priateľom, za ich prácu a pomoc pri riešení otázok týkajúcich sa homosexuálov na Slovensku. Je to veľká pocta, keď bratia Česi pomáhajú Slovákom, ďakujem Vám, veľmi si to vážim a držím Vám palce aby ste boli v Česku šťastný a mali vytvorené podmienky na plnohodnotný život. Bohužiaľ na Slovensku to tak nie je, ale je to chyba Slovákov, že nevedia bojovať za svoje práva a miesto toho sa robia heterákmi, hanbia sa sami za seba, strácajú mladosť, život, energiu a ešte ju berú slušným a serióznym ľudom, ktorý na Slovensku, žijú svoj život a myslia aj na svojich bratov gayov. Držím palce všetkým gayom na Slovensku, ktorý sa za seba nehanbia, bojujú za seba, za nás všetkých, aby Vám to vydržalo Slováci, ďakujem A teraz reakcia na príspevok............od gaya zo Slovenska, pod nickom janoxyx: za to že budeš mať 50 rokov, nedokázal si bojovať za svoje šťastie, mal si strach, keď si cítil lásku a nedokazal bojovať za svoje šťastie, žiť šťastný život v registrovanom partnerstve ako plnohodnotný člen spoločnosti či na Slovensku alebo v Česku a inom štáte vo Svete, je tvoj problém!!!!!:) Za to že si nevážiš priateľov, ktorý bojujú aj za tvoj život a pomáhajú gayom, zlepšiť ich každodenný život na tejto zemi, ukázať spoločnosti, že aj my sme normálny ľudia, ktorý si zaslúžia mať nielen svoje povinnosti ale aj svoje práva, ukázať im že sme normálny ľudia, veľakrát ich susedovci, priatelia, kolegovia, rodina a že žijeme slušným životom. Tvoja neznalosť, prečo vznikol gay pride, kde, za akých okolností, je veľmi smutné a zarážajúce a neúcta človekovi, ktorý obetoval život za nás všetkých a na základe čoho sa medzinárodne začala riešiť otázka homosexuality ako nie choroby ale normálneho, zdravého jedinca vo Svete. Pretože je to vec genetiky, prírody, duše. Mal by si si uvedomiť, že lepšie sa ti nežije, preto že ty si ticho a sa skrývaš a hanbíš sa za svoju orientáciu, ale preto........že ostatný nie sú ticho, bojujú za naše práva a vytvárajú každý deň, lepšie podmienky pre nás....preto sa nám ľahšie žije na tejto zemi a začíname mať postupne aj svoje práva vytvorené na medzinárodnej úrovni!!!!! TICHO V SPOLOČNOSTI, ZAPIERANIE SVOJEJ IDENTITY,VYTVÁRA DOBRE PROSTREDIE, PRE extrémistov a presadenie ich homofóbnej politiky ako u Hitlera, nemyslíš???? !!!!!!! PRAJEM VÁM PEKNÝ DEŇ A DRŽIM NÁM VŠETKYM PALCE, ABY NÁS BOLO VIAC A NAVZÁJOM SME SA OCHRAŇOVALI A POMÁHALI SI.
07.03.2014 12:08  
janoxyx
že zasiali nenávisť voči nám, gayum? Ja si myslím, že tú nenávisť vočí nám zasievame my sami, keď naletíme niektorým politikom a pod ich vplyvom provokujeme spoločnosť našimi nezmyselnými Pridmi (pochodmi) a postulátmi uzákoniť to, čo nemá zmysel. Poznám dosť gayov, ktorí majú podobný názor a nikdy v živote by nešli na Pride a ani by sa "nesobášili", aby nevyvolávali nenávisť spoločnosti. Žijú si diskrétne spolu, pomáhajú si aj v starobe a chorobe bez toho, aby k tomu potrebovali nejaké uznanie štátom.
07.03.2014 12:01  
janoxyx
které nemají oporu v hlavě katolické církve papeži Františku I- ja si myslím, že majú oporu, stačí si prečítať Katechizmus katolíckej cirkvi
07.03.2014 11:59  
XXQ98
to ze manzelstvo existovalo davno pred krestanstvom a uzasnou katolickou cirkvou samozrejme nikoho netrapi...
07.03.2014 07:52  
poter
a preco by sme mali zit v paru jak nejake bukvice v trojke stvorke pätke se to tahne lip,a ked to takto budeme prevadzkovat tak budu radi za dvojku a uzakonia aj registrovane partnerstvo aby mohli susedia konecne po nociach spat
06.03.2014 23:32  
vili
...aby im to došlo ...t.j. politikom aj novinárom , asi by im bolo potrebné navrhnúť, že rovnako by mali v svojej kampani riešiť, že aký majú veľký žaluď, a či budú podporovať, aby žena pri sexe bola vždy hore- pretože tak je to pre "tradičného" muža pohodlnejšie ... a môže pri tom pozerať televízor.