Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Diváckou cenu Mezipater si odnáší drama…


Diváckou cenu Mezipater si odnáší drama… (Zveřejněno: 21.11.2013)

Končí 14. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra. V následujících čtyřech dnech proběhnou projekce vybraných snímků v rámci Ozvěn Mezipater v Ostravě a Olomouci.



Dnešní projekcí oscarového snímku Kluci nepláčou ve znovuotevřeném brněnském kině Scala končí 14. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra. Více než sto hraných a dokumentárních celovečerních i krátkých filmů zhlédlo v Praze a v Brně za dva týdny bezmála 11 tisíc diváků. V následujících čtyřech dnech proběhnou projekce vybraných snímků v rámci Ozvěn Mezipater v Ostravě a Olomouci.

 

„Podařilo se nám v české premiéře a s velkým úspěchem představit letošního držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek režiséra Abdellatifa Kechiche Život Adèle. Neméně nadšené diváky jsme viděli na projekcích polského snímku Ve jménu… či dojemného amerického dramatu Každým dnem s Alanem Cummingem v hlavní roli. Díky maximální kvalitě programu a samozřejmě i nezaměnitelné festivalové atmosféře chceme být i v příštím roce hlavní kulturní událostí queer života v naší zemi,“ říká ředitel Mezipater Aleš Rumpel.

 

„Je příjemné slyšet od diváků, že se nám podařilo letošní téma „Pravdivé lži“ prozkoumat skrz naskrz. Můj programový tým zhlédl stovky filmů, aby vybral to nejlepší z evropské i americké nezávislé kinematografie. Vždy s napětím očekáváme, jak se náš vkus potká s diváckým přijetím. A zájem o letošní filmy je pro nás opravdu velkou satisfakcí,“ dodává programová ředitelka Mezipater Lucia Kajánková.

 

V hlavní soutěži celovečerních filmů se utkalo devět snímků. Hlavní porota ve složení zpěvačka, skladatelka a výtvarnice Vladivojna La Chia, romista a vizuální umělec Lukáš Houdek a novinář Cóilín O’Connor se rozhodla udělit zvláštní uznání dramatu Každým dnem režiséra Travise Finea a cenu pro nejlepší celovečerní hraný film švýcarskému snímku Rosie režiséra Marcela Gislera.

 

Právě zmíněný snímek Každým dnem bude dnes večer vyhlášen také nejoblíbenějším filmem pražského i brněnského festivalového publika a získá diváckou cenu.

 

Studentskou porotu letos tvořili Nela Knapová, Brittaney Nunnally a Marek Grajciar. Po zhlédnutí 75 krátkometrážních filmů udělili Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film švédskému snímku Svlékni mě režiséra Victora Lindgrena a čestné uznání polodokumentárnímu nizozemskému snímku Narovinu režiséra Daana Bola.

 

Mezi hlavní hosty 14. Queer filmového festivalu Mezipatra patřila režisérka kubánsko-amerického původu Anna Margarita Albelo, která osobně uvedla svůj úspěšný celovečerní debut Kdo se bojí Vagíny Wolfový? Německý dokumentarista Tim Linehard pak v Praze i Brně osobně představil pestrobarevný snímek One Zero One – Příběh Cybersissy & BayBjane. Slavnostnímu vyhlášení hlavní ceny 15. listopadu byl přítomen i švýcarský režisér a univerzitní pedagog Marcel Gisler, který převzal hlavní cenu festivalu za nejlepší film.

 

Autory letošních cen jsou výtvarníci Michaela Tomišková a Jakub Janďourek tvořící pod vlastní značkou DECHEM Studio.

 

www.mezipatra.cz

 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky