Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Vítězem Mezipater je švýcarské drama…


Vítězem Mezipater je švýcarské drama… (Zveřejněno: 15.11.2013)

Porota hlavní cenu udělila švýcarskému snímku Rosie. Ocenění převezme v kině Lucerna režisér filmu Marcel Gisler.



Na dnešním slavnostním zakončení pražské části 14. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra udělí porota hlavní cenu švýcarskému snímku Rosie. Ocenění převezme v kině Lucerna režisér filmu Marcel Gisler.

 

Pro 53letého Gislera, který je docentem na Německé filmové a televizní akademii v Berlíně, je Rosie prvním celovečerním snímkem po čtrnácti letech tvůrčí odmlky. Vítězný film promítne festival dnes od 20.30 v kině Světozor. Na programu brněnské části je 17. listopadu od 18.00 v kině Scala.

 

Rosie získala diváckou cenu za nejlepší hraný film na festivalu gay a lesbických filmů Pink Apple v Curychu a představitelka hlavní roli Sibylle Brunner Švýcarskou filmovou cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Film je také nominován na Evropské filmové ceny, které budou uděleny 7. prosince v Berlíně. Film, který měl premiéru letos v lednu, již viděli diváci na festivalech v Los Angeles, Moskvě a Soluni.

Švýcarské drama vybrala tříčlenná hlavní porota Mezipater ve složení Vladivojna La Chia, Lukáš Houdek a Cóilín O’Connor z devíti snímků Hlavní soutěže celovečerních filmů. Dnes večer budou zveřejněny také ceny studentské poroty za nejlepší krátký film. Divácká cena festivalu bude udělena na zakončení brněnské části 20. listopadu.

 

Autory letošních cen jsou výtvarníci Michaela Tomišková a Jakub Janďourek tvořící pod vlastní značkou DECHEM Studio.

 

Kompletní informace o festivalu na www.mezipatra.cz.

 

Anotace filmu Rosie v katalogu QFF Mezipatra:

 

Čtyřicetiletý spisovatel Lorenz prochází tvůrčí krizí a ani osvědčené sbírání inspirace v berlínských darkroomech nepomáhá. Zabrat mu dává i neutěšený osobní život. Jednoho dne je ale konfrontovaný s nutnou péčí o svou matku, poťouchlou důchodkyní Rosie, kterou život ve společnosti vína a cigaret dovedl až k mrtvici. Po příjezdu na švýcarský venkov Lorenz ale místo schlíplé stařenky najde velice živelnou dámu v letech, která se ze všech sil snaží překonávat zákazy lékařů a s humorem sobě vlastním terorizuje okolí. I když není úplně zřejmé, kdo se stará o koho, matka se synem se postupně sbližují. Rosiin stav se zlepšuje a i Lorenz získává novou chuť do života, zvláště za pomoci svého mladého fanouška, který se shodou okolností objevil ve vsi. Ale stejně jako je těžké překonat závislost na alkoholu nebo depresi, je těžké žít život plný lží – a těch kolem sebe Rosie dokázala vytvořit opravdu hodně.

 

• Švýcarsko / 2013
• 106 min / DCP
• Režie: Marcel Gisler
• Scénář: Marcel Gisler, Rudolf Nadler
• Obsazení: Sibylle Brunner, Fabian Krüger, Jusith Hofmann, Sebastian Ledesma
• Film Republic

 

 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
19.11.2013 21:13  
Movin
Je už utorok večer /19.11.20013/ a na stránke www.mezipatra.cz ešte stále nie je zverejnený program pre Olomouc na piatok 22, sobotu 23 a nedeľu 24.11.2013. Mám si podať žiadosť? Alebo sa to zrušilo? :(
16.11.2013 12:06  
rbbrcz
...zaslouženě! :)