Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Poppers může zabít? V jistých případech…


Poppers může zabít? V jistých případech… (Zveřejněno: 11.11.2013)

Státní ústav pro kontrolu léčiv důrazně varuje před užívání oblíbeného přípravku "poppers"!



Poppers je poměrně v hojné míře používán v gay komunitě za účelem většího uvolnění či umocnění vzrušení při sexu. Ale zřejmě jen malá část jeho uživatelů si uvědomuje, jaká rizika jeho "čichání" s sebou přináší. Přitom jeho užívání může přímo či nepřímo ohrožovat zdraví osob, které s ním přijdou do styku.

 

Před přímými riziky pro zdraví uživatelů varuje tisková zpráva Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který sice nemá tuto oblast pod sebou, avšak považuje za důležité toto varování vydat. Vychází přitom ze zprávy kanadské vládní agentury "Health Canada", která vydala důrazné varování před užíváním tohoto produktu.

 

Citace SÚKL "Označení POPPERS se používá pro nitrity a nitráty (včetně isobutyl nitritu, butyl nitritu a amylnitritu), tj. těkavé látky, které se pro dosažení požadovaného účinku čichají.

Isobutylnitrit, tedy jedna z látek obsažených v POPPERS, byla v minulosti uvedena na Seznamu závazně klasifikovaných nebezpečných látek, ve vyhlášce č. 232/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků."

 

Ve zprávě agentury "Health Canada" se konkrétně píše o vysokém riziku především pro osoby, které prodělaly v minulosti zranění hlavy, krvácení do hlavy či onemocnění srdce a také osoby užívající léky například na poruchy erekce, migrény, vysoký krevní tlak či léky s vysokým obsahem Aspirinu. Dále pak poppers znamená vysoké riziko i pro uživatele drog. Nicméně zdravotní problémy může poppers způsobit i osobám mimo uvedené rizikové skupiny, především v případě častého užívání a/nebo užívání vysokých dávek.

 

A jaká jsou ta výše zmíněná nepřímá rizika? Užití poppersu ve většině případů více či méně navozuje pocit uvolnění a zvyšuje u mužů sexuální touhu a prožitky. Bohužel v mnoha případech také zároveň potlačuje "zábrany" a jedinci pod vlivem této omamné látky se snadněji uchylují k rizikovějším formám sexuálních praktik a nechráněnému sexu. Tím samozřejmě rapidně stoupá riziko přenosu pohlavních nemocí, včetně viru HIV!

-jk-