Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Mezipatra nejsou jen filmy, doprovodný…


Mezipatra nejsou jen filmy, doprovodný… (Zveřejněno: 01.11.2013)

Diskuse o životě queer lidí v Rusku, přednáška hvězdy gender studies Lisy Duggan i debata s hvězdou Youtube Janem Zelenkou.



Mezipatra se nezaměřují jen na kinematografii.

 

Záběr letošních Mezipater je tak široký, že v jednom týdnu přivítá profesorku z New York University Lisu Duggan i hvězdy českých internetových show Jana Zelenku a Lukáše Rejmona. I tak by se dal charakterizovat doprovodný program 14. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra, který proběhne v Praze od 7. do 15. listopadu a v Brně od 13. do 20. listopadu. Doprovodný program doplňuje filmovou nabídku a úzce se vztahuje k tématu festivalu Pravdivé lži.

 

Hlavní hvězdou našeho off-programu bude profesorka New York University Lisa Duggan, která se proslavila tím, že jako první použila slovo heteronormativita. Duggan navíc pojí dlouholetá spolupráce s Univerzitou Karlovou. Nejsprávnější definici termínu heteronormativita, přednášku na téma genderu i historie sexualit si mohou zájemci vyslechnout 11. listopadu od 15.45 hodin v malém sále kina Světozor.

 

Zmíněné hvězdy internetových video blogů a videí Zelenku a Rejmona přivítají moderátoři pořadu Kvér Rádia Wave Bára Šichanová a Josef Rabara, kteří se na ně podívají jinou optikou než bulvár. Konfrontace Youtube celebrit s názvem World Wide Queer je naplánovaná na neděli 10. listopadu v Galerii Langhans v pražské Vodičkově ulici. Začátek je ve 14 hodin, od 10 hodin organizátoři zvou na brunch. Právě forma prezentace queer lidí na síti je jedním z velkých témat letošního ročníku. Festivalovou znělku tvoří záběry z videí ukrajinského gay bloggera a performera Sergeje Dudnika, ve filmovém programu potom zaujme fascinující příběh videobloggera Chrise Crockera Me @the ZOO, který se celosvětově proslavil videem Leave Britney Alone!

 

Největší zájem ovšem organizátoři očekávají o debatu na téma pozice LGBT lidí v současném putinovském Rusku (v pátek 9. listopadu v 16 hodin v Galerii Langhans). Diskuse bez servítek nastolí otázky jako: Co pro člověka znamená být gayem či lesbou v zemi, která přijala zákon zakazující propagaci homosexuality, kde se přepisují dějiny a ze známých ruských homosexuálů se stávají naoko spořádaní heterosexuálové? Jak se v Rusku daří LGBT aktivismu, když v Moskvě zakázali Pride na dalších sto let? Jaké jsou vyhlídky do budoucna a jak se tento kontroverzní přístup projeví na nadcházejících olympijských hrách v Soči? Moderátoři z rádia Wave vyzpovídají ruského designéra Romana Bayguzova, vedoucího ruské redakce Českého rozhlasu Radia Praha Libora Kukala a vedoucího východoevropských projektů Člověka v tísni Rostislava Valvodu.

 

Největší party letošního ročníku proběhne v sobotu 9. listopadu od 21 hodin v Paláci Illusion. Dají si na ní sraz všechny identity, které se v Praze i přilehlém okolí vyskytují. Velkolepou akci v unikátních prostorech doplní záznam performance kanadské elektro královny Peaches s názvem Peaches Does Herself. Vstupné vyjde na 120 korun. Na party je pro účastníky zdarma připraven welcome drink whisky Jameson, partnera festivalu. Právě po performerce Peaches je pojmenovaná jedna z dokumentárních sekcí letošního ročníku a téma Peaches otevře i hudební publicista Pavel Klusák v diskuzi Queer Me on the Stage v pátek 8. listopadu v 16 hodin v Langhansu ve Vodičkově ulici.

 

Kompletní doprovodný program s termíny všech diskusí, přednášek a večírků naleznete na www.mezipatra.cz.
 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
   …zatím žádné příspěvky