Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

C. Walek: "Umím se postavit proti…


C. Walek: "Umím se postavit proti… (Zveřejněno: 21.10.2013)

Rozhovor s Czeslawem Walkem, kandidátem za Stranu zelených do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.



Jak ses dostal ke Straně zelených, proč kandiduješ právě za ni?
Stranu zelených jsem volil vždy, protože její program nejvíc souzní s mým viděním světa. Kromě toho je to jediná strana, která otevřeně podporuje změnu zákonů tak, aby lesby a gayové měli u nás opravdu rovné šance. A je to asi jediná strana, která se nebála dát vyoutovaného gaye na svoji kandidátku tak vysoko. Jiné strany mají své gaye velmi hezky schované ve skříni.


Jak bys stručně vystihl své cíle v politice?
Vyrovnávání šancí. Chci, abychom žili ve společnosti, která přestane znevýhodňovat lidi jenom za to, kým jsou. To je i cílem Prague Pride a vůbec celé mé dosavadní práce. Kdyby se mi tedy podařilo do sněmovny dostat, budu usilovat o změnu občanského zákoníku. Manželství i registrované partnerství má být pro všechny, bez ohledu na sexuální orientaci. Budu se také snažit, abychom všichni brali za stejnou práci stejný plat. A budu podporovat domácí hospicovou péči, která by měla být pokrytá ze zdravotního pojištění. Mimo to jsem se zavázal k rekonstrukci státu, tedy k předložení několika konkrétních zákonů, které zprůhlední naši veřejnou správu.

Jsi známý svojí aktivitou v Prague Pride - co považuješ za nejdůležitější v oblasti LGBT legislativy v ČR?
Jednoznačně otevření manželství a registrovaného partnerství pro všechny. Hrozně mi vadí, že v oblasti svazků si nejsme rovni se zbytkem společnosti. Když jde o občanské povinnosti, nikdo se na sexuální orientaci nedívá a všichni platí stejně. Když jde ale o státem přiznané privilegium (jak to jednou nazval Ladislav Jakl), tam nás najednou rozdělují dle sexuální orientace. Tam už je pro nás jen registrované partnerství s omezenými právy. Změna by navíc vyřešila všechny parciální změny kolem adopcí, majetkových práv atd., kterých se domáhají také aktivisté z Proudu.


Věříš, že je to reálné v následujícím volebním období dosáhnout?
Ona to je v podstatě jednoduchá změna v zákoně. Otázka je, zda k tomu bude politická vůle. Věřím, že ano, a pak je tato změna do čtyř let jistě realizovatelná.




V roce 2012 jsi obdržel od amerického velvyslanectví v ČR cenu Alice G. Masaryk. Co pro tebe toto ocenění znamenalo?
Kromě velké pocty to byl také impuls pro další práci. Zajímavé je, že jsem dostal i dost negativní reakce. Prý mi taková cena nepatří, že jsem mladé tele, které si ocenění nezaslouží. Samozřejmě existuje mnoho cen, které se dávají lidem na konci jejich kariéry, jako ocenění za celoživotní práci, a je to dobře. Ale i mladší ročníky potřebují jednou za čas slyšet: Heleď, to ,co děláš, je důležitý, jen tak dál. Je to velmi motivační a pomůže to nastartovat k dalším, někdy i větším věcem.


Dost horkým tématem je romská problematika, jaký "lék" na soužití s Romy máš ty?
Nemám žádný univerzální lék, na to jsem přestal věřit asi po půl roce práce v romské kanceláři na Úřadu vlády. Každá lokalita je jiná, proto je nutný individuální přístup. Druhá věc: neexistuje nějaká expresní záchranka. Prostě do této situace se naše republika dostávala minimálně 40 let. Nemůžeme tedy očekávat, že se to změní za rok. Zatřetí: nelze to brát jako romský problém, je to český problém, a tedy i náš přístup musí řešit rozvoj celé lokální komunity, tedy Romů i neromských obyvatel. Jen tak může být řešení udržitelné dlouhodobě.


Na závěr zkus prosím stručně vzkázat čtenářům, proč by měli volit právě Tebe a Stranu zelených.
Umím se postavit proti proudu a nezlomit se. To už jsem myslím dokázal. A Strana zelených je jediná, která garantuje změnit zákony ve prospěch leseb, gayů a transgender osob. Žádná jiná strana to v programu nemá.

 

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně zdaru!
 

 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
23.10.2013 20:18  
adam78
Jen tak mimochodem, je tento článek placená inzerce nebo si tady jsou někteří rovnější? Když jsem si sem dal na jednu svoji fotku logo mně blízkého volebního uskupení, tak mi ji okamžitě smázli...
23.10.2013 17:20  
Tomboy75
Ahoj vademecum:-) naprosto souhlasím, ikdyž je pravdou, že všude ve světě to byli převážně levicové a liberální strany, které zrovnoprávnily homosexuály s heterosexuálama ve všech směrech. Já jsem levičák, ale podporuji SZ pro její rozkročení od středu doleva, tím, že zvítězila koncepce O. Lišky nad Bursíkem. Zelní jsou vůbec tahounem lidskoprávní roviny a postmateriální prostor je nesmírně důležitý. Takže držím palečky:-)
23.10.2013 16:12  
vade_mecum
kromě toho, že jsem člen Strany zelených, je budu volit hlavně proto, protože je jedno, jestli budou mít zelení ve sněmovně 5 nebo 50 křesel, ale u zelených mám jako u jediných jistotu, že všichni jejich poslanci zvednou jednohlasně ruku pro adopce a pro možnost, aby mohli gayové otevřeně darovat krev... to neudělá žádná jiná strana v ČR a to bez ohledu, jesli je pravicová nebo levicová
23.10.2013 12:07  
CAR
...jseš šikula a doufám, že to dokážeš :-)
23.10.2013 08:35  
Tomboy75
Co je to za nesmysl? Zelení a ekoteroristé? Co je to za blábol! Tohle přesně říká o zelených kikina-Klaus. A ty "terx" bys měl vážit slova a držet aspoň v tomto s gay komunitou! Zelení jsou znatelnými obhájcí gay práv a mají jako jedni z nejlepších programů pro lidi vůbec. Nechápu, jak tu může být někdo fanda kikiny _Klause...
22.10.2013 20:09  
w.i.l.d
Jsem zelený a jdu volit zelené... sice zakroužkuju někoho jiného, ale fandím vám jako celku....
22.10.2013 19:46  
jenda73
Moc pěkné foto, sluší Ti to. 😉
22.10.2013 19:03  
dannytheroo
volit tě nebudu. ne proto, že by se mě nelíbili tvoje názory, ale proto, že zelení jsou moc malá strana na to, aby se dostali do parlamentu. a pokud ano, máš moji podporu. jsem víc napravo no
22.10.2013 18:54  
terx
zelené ekoteroristy nikdy! Měli by uhradit škody které tu napáchali po celé zemi.
22.10.2013 14:43  
JWPNR
Czeslawa omrzely sponzorske dary, chtel by pristup do zahrady?
22.10.2013 14:18  
mikino_ov
Jak může dotyčný nevyzrálec psát,že romská otázka je český problém? Kdo tady způsobuje problémy? Češi nebo Romové? Už z tohoto pohledu tento rádoby zelený poliutik by se měl zamyslet zda patří do politiky,nebo ne. Takové nevyzrálé a nzkušené politiky radši ne!
22.10.2013 09:05  
Tomboy75
V praze zelení podporu budou mít slušnou, odhady jim tam přisuzují kolem 8% podpory. Je otázkou, zda se přes 5% dostanou i ve všech krajích. je dobře, že zelení rozkročili šířejí k hodnotám, než jen úzkoprse hájit zájmy ekologie, byť je to taktéž klíčová otázka kvality našeho života. Pokud ze zelení začnou více otevřeně hlásit k levici tak, jako to dělají i zelení jinde ve světě, pak mají šanci. Jinak držím palce:-) Tomáš
21.10.2013 23:22  
sfinga2
snad dostaneš dost hlasů.