Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

Duhové KOŠICE 2013 - Aktivisté prošli…


Duhové KOŠICE 2013 - Aktivisté prošli… (Zveřejněno: 07.10.2013)

Zorganizovat pochod na východě Slovenska je samo o sobě dost odvážná myšlenka. Repotáž + FOTO od Lea.



V sobotu 28.září 2013 ale nastal průlomový moment a v metropoli východu v Košicích se poprvé v 15.00 uskutečnil gay pochod s názvem Duhové Košice 2013. Cílem téhle akce bylo upozornit veřejnost na to, že lidé s jinou sexuální orientaci žijí i mimo hlavního města Slovenska. Pochod v Košicích byl zorganizován jen týden po Duhovém Pride v Bratislavě. Tedy v čase, kdy ještě doznívá mediální zájem o Pride.

 

Již půl hodiny před začátkem pochodu podium při Dolní bráně, kde měl oficiálně začít pochod Duhové Košice, obsadili neonacisté. Vystoupili na podium a roztáhli transparent „smrt sexuální deviaci“. Asi čtyřicet mladíků obsadilo oficiální prostor na pride a nechtěli odejít. V čase, když už akce měla začít, se tak strhla potyčka o prostor. Policisté zatkli jednoho z neonacistů a začali vyjednávat – když neonacisté nebudu bránit pochodu, tak propustí zatčeného.


Organizátoři mohli jen těžko začít s projevy, protože odpůrci, mezi kterými byly i křesťanští fanatici, hlasitým pískáním a výkřiky bránili v projevu. Po dohodách s policií nakonec pochod začal. Městem se ale ozývaly hesla jako: „za tradiční rodinu“ nebo „rodina je muž a žena“ a atmosféra připomínala spíš kampaň ultranacionalistické strany v Rusku.

 

Kuriózní je, že mezi fanatiky je objevil i starý pán zřejmě české národnosti, který pod podiem hlásal: „Ukradli jste symbol duhy. Duha byla od pradávna symbolem všech kultur a homosexuálové ji ukradli jenom pro sebe.“ Jeho vystupování vyvolalo spíš zábavu v napjaté situaci.

 

Do oficiálního průvodu se zapojilo asi 40 účastníků, kteří za asistence městské a státní policie a soukromých bezpečnostních služeb prošli centrem města Košice od Dolní brány po Náměstí maratónu. Konec průvodu byl u podniku Tabačka, kde byla afterparty. Učastníci se museli po pochodu zamknout v prostorech Tabačky a čekat dokud odpůrci neodejdou.

 

Ředitel pochodu Róbert Furiel na závěr pro televizi JOJ uvedl, že akci hodnotí jako úspěch. Je to první ročník akce a tak se komplikace pochopitelně očekávali. Podařilo se projít centrem Košic a to je důležité. Na prvním ročníku pochodu v Bratislavě taky byla moc zlá situace a v dalších letech se to zlepšilo. Na konzervativním východě, kde lidé ještě svým zaostalým uvažováním a ovlivnění náboženským dogmatem nejsou schopni pochopit jinou lásku než heterosexuální, je třeba změnu v uvažování lidi o homosexualitě.
 

Leo (adidasko999)

 

 

 

 

 

 

 




Komentář může přidat jen přihlášený uživatel…
08.10.2013 17:42  
zviratko
Ale že ti křehcí kluci co jsou na fotkám mají odvahu... :) Palec nahoru :)
08.10.2013 16:05  
BussterX
Přerd lety jsem viděl v televizi záběry z prvního vějného vystoupení gaykomunity ze stínu tady v česku, přesněji bylo to v Brně. Na náměstí svobody pstávala skupinka cca 50 lesbiček a gayů, v okolních uličká byly zaparkovány desítky policejních aut a především tam byl celkem početný dav křesťanských aktivistů a neonacistů takříkajíc "ruku v ruce".... Křestané měli sebou i malé děti, a ty potom mohli vidět jak jejich rozběsnění tatíci vrhají plechovky od coly a piva na tu skupinku 50 gayů... Po zahájení průvodu to pokračovalo a zasahovala celkem umírněně i policie.. Když jsem viděl záběry z letošní pride v Praze a mluvil o tom s přímým účastníkem, jsem rád že tyto akce jsou, ačkoliv je mně jasné že zástupy chlapů oblečených v kožených postrojích, tangách nebo v provokativních ženských kostýmem v "hetero" veřejnosti vzbudí negativní emoce... Ale o to jde, vystoupit ze stínu, jsem za ty akce rád, a jsem rád že žiju v zemi kde se gaům na ulici neřežou penisy (ano to jsem viděl na vlastní oči na videu amatérském z muslimské země). Otázka: kolik z těch protestujících agresivních křesťanů nebo neonacistů má doma potkáme na profilu bez fotky a doma bude s tatíkem nadávat na "buzeranty"? :)...
07.10.2013 22:07  
svkpeter
CHRUSTO10 , ano podotko si to spravne ma to byť o hudbe o zabave a nie o tom , čo stvaraju na Slovensku ...
07.10.2013 22:03  
CHRUSTO10
som gay,ale podobne akcie podporujem,ale nenavstevujem,pred rokom som sa zucastnil Zurichpride 2012 a bol som sokovany organizatormi a aj ludmi vo Svajciarsku,bolo to uplne ine ako na Slovensku,teda aspon z reportazi o nasom pride,tam sa zucastnilo pride 18000 ludi a bavili sa na turbinaplatze,tam bol hlavny stage camery,program,stanky z jedlom napojmi a nejakymi suvenyrmi,virivky atd,velmi dobre zorganizovane,je pravda ze tam to robia uz 17 rokov ale Svajciarsko je pekna krajina
07.10.2013 21:42  
letec
Nácci dotoho!!:-))
07.10.2013 20:46  
Lingtren
tou poslednou vetou o zaostalom mysleni na vychode to ten somarik, co napisal clanok uplne zaklincoval, tu sa urcite musim zastat vychodu, minimalne kosic, hoci ako bratislavcan do nich s radostou rypem, toto je vsak celkom mimo. kosice su aj vzdy boli vcelku liberalne.
07.10.2013 13:33  
LEVAPP
Je to hnus a hned tak to lepsi nebude,kdyz na nas gaye utoci ta fasisticka luza,je to smutny,ale fasisti utoci na vsechno. Mnohem vic mi vadi chovani pambickaru,kteri na jedne strane maji plnou hubu tzv." bozi lasky" a pritom dupou po vsech kteri tu jejich hloupou viru v nic nezdili.
07.10.2013 12:16  
Painbreaker
Jen se nedejte tam na Slovensku a ukažte jim, co je to Duha! :P
07.10.2013 10:31  
Wulfer
Akože musím povedať pár veci k tomu, ono to má byť festival a to na naše pomery by sa to malo podobať aspoň na Pohodu, Rockfest a podobne, nie len postavanie na námestí. Zoberme si príklad z i ných prideov. Prečo to nespraviť v lete nepozvať kapely, mať program a akcie, avšak to sa nemôže udiať bez toho aby tam bolo málo ľudí ktorý neprišli lebo majú "dôvody", lebo potom pre koho to bude, a preto pride je taký aký je. Plus, ako vďaka polícii prebehol pride v poriadku? Však nejaký 40 ročný či koľko krížikov ma do hrobu stále vybehoval na pódium a bojkotoval to, a polícia sa len otáčala proti homosexuálom. Povedzte mi ktorý gay vlastne vybehol na pódium keď mali nejakú akciu iný ... kto im rušil ich akcie? Ako aj ja možem zahrať zo seba debila na prvého mája, alebo keď bol ten pochod za život kľudne som mohol tiež urobiť debila zo seba a rozhadzovať kondómy alebo niečo, a dopadol by som horšie ako ten starúch. Ako tu ide o mentalitu ako písali tí podo mnou, to slovensko naše dosiaľ tvrdo spí, a nezobudí sa ani za pána matky... a ohľadom mentality východu. Tu to je o tom mať pole a traktor že by si susedovi mohol helfnúť zvyšok ho nezaujíma. Ja som ešte z ďalekého severovýchodu takže to poznám v ešte horšej variante. Asi fakt nezostáva nič iné len vypadnúť preč a nechať to tu dodôchodkovať. Koniec koncov tu to je len aj tak o konzume z EU, a sme len tam kvôli podzemným vodám. Nič viac. A toto nie je názor ale zákulisné info.
07.10.2013 10:03  
inteligentni_lvicek
Jestli bude pochod příští rok a budu mít čas, tak bych klidně šel. Ale nevím, jestli by o mě stáli, přeci jen bych kvůli svému zaměření mohl být snadný terč pro demagogy. Chtělo by to nějakou známou uznávanou osobnost a nějaké ty heteráky, aby se některým lidem trochu rozbilo to myšlení ve stylu "my versus oni".
07.10.2013 09:56  
OnyxCoast
tyhle "akce" jsou fuj, nechapu tohle exhibovani, nestydim se za to co jsem ale to neznamena ze se musim vystavovat na nejakym priblblym "pruvodu hrdosti". Ale jsme svobodna zeme a delat si muzete co chcete, nikoho neodsuzuju. Poku vas to bavi a nejakym zpusobem naplnuje je to jen vase vec.
07.10.2013 09:46  
pitulik
obaja mate nazor stedoveky,,, musim sa za Vas hanbit,,,, fujjjjj
07.10.2013 09:24  
pasiv_KE
takéto akcie nepodporujem ani ja ... myšlienka nie je zlá ale forma prezentácie je scestná ... nikto nemôže očakávať akceptáciu takého niečoho zo strany väčšinovej spoločnosti ... a ešte jedna poznámka k autorovi komentáru, ktorý si mohol odpustiť poznámku o zaostalom uvažovaní ľudí žijúcich na východnom Slovensku... osobne ma to uráža a ak niekto očakáva toleranciu zo strany iných mal by ísť príkladom ...
07.10.2013 01:35  
svkpeter
som gay, no nepodporujem Pride , teda nie ten na Slovensku, ma to byť o zabave a nie o nejakych prejavoch, a ťahani penazí z vrecka ludí ! možno sa to raz zmení, SLOVENSKO je konzervatívne a najblížších 10 rokov bude .... len toľko som chcel :/