Infoservis » Zajímavosti z gay světa »

CZECH MADE MAN - premiéra již tento…


CZECH MADE MAN - premiéra již tento… (Zveřejněno: 01.04.2011)

Černá komedie režiséra Tomáše Řehořka s podtitulem "S poctivosti leda pojdeš!" vtrhne do českých kin 28. dubna. Na co se můžete těšit?

 
 



Příběh sleduje jednu nečítankovou kariéru. Od otloukánka z chudé rodiny alkoholika, ke králi internetových domén. Nemožné je možné, padají normy, konvence, pravidla. Už jako kluk pochopí, že spolehnout se musí jedině sám na sebe. „Totáčem“ 80. let kličkuje nepříliš vzorově a přelomový listopad prožije rovněž nezvykle - mezi blázny v léčebně.
Po revoluci už to jede, ba letí. Nahoru, ale i dolů. Do Německa a zpátky. Na Pankrác a zpátky. Do Číny a zpátky. Vše je tak snadné, až je to k smíchu (ale i tzv. „vo hubu“). Může za ten rozlet chytrost nebo vychytralost? Z netušených a nekonečných možností internetu vyroste ve finále virtuální blahobyt. Hrdina má všechno, dokonce plánuje hodně netradiční rodinu… Vypadá to na happyend, ten se ovšem stylově zvrtne.

 

Czech made man je mezi převahou líbivých, tzv. „hodných“ domácích komedií jedním z mála představitelů drsné školy. A také jedním z mála neobvyklých pohledů na uplynulých dvacet let české svobody v otevřené Evropě, potažmo světě. Originální příběh vznikl na základě vyprávění současného českého multimilionáře, který za svým cílem došel nikoliv přes tunely, zakázky a neprůhledné vazby, ale velmi svéráznou cestou „švejkovského“ selfmademana.

 

Přípravy filmu byly velmi rychlé.

 

V létě 2010 zavolal producent Jiří Jurtin několika svým kolegům -Františkovi Fialovi, Otovi Klempířovi, Daně Volákové a Michaele Flenerové, že se s nimi chce potkat. Na schůzce jim sdělil, že se potkal s jistým byznysmanem, který má tak zajímavý život, že by stálo za úvahu ho natočit. Míša navrhla, aby režii dělal Tomáš Řehořek, byla s ním rychlá schůzka a už vše jelo, ba letělo …Další oslovení tvůrci – scénáristé a dramaturg se pustili do práce. Rychle připravit scénář, rychle sestavit štáb, rychle domluvit herce, zajistit techniku a kolace a začít točit. Na celkovou přípravu filmu a jeho natáčení, která se běžně pohybuje kolem 8 – 16 měsíců, měl úzký tým lidí kolem producenta jen 3 měsíce.

 

Tomáš Řehořek se před nedávnem podílel na vzniku snímku Piko. A teď natočil film s názvem Czech made man? Režisér sám říká, že ho zaujal především námět a žánr. "Pohybuje se na pomezí černé komedie a zároveň dramatu. To není snadné - musíte ve filmu zachovat určitou dávku reality, jinak se z něj stane fraška. Je o žižkovském zlodějíčku, který se složitou, strastiplnou i komickou cestou vypracoval na multimilionáře. Nabyté bohatství mu ale nepřinese takovou spokojenost, jakou si na začátku představoval. Je sice velmi bohatý, ale v podstatě bez práce, což je komický závěr jeho osudů," vysvětlil. Při volbě výsledné podoby filmu se Řehořek inspiroval akčním stylem gangsterek britského režiséra Guye Ritchieho Sbal prachy a vypadni. Co víc by si mohl režisér přát?

 

Premiéra: 28. 4. 2011
Monopol: FALCON a.s., do 26. 4. 2013, SUP (1:2,35), 82 min, Dolby Digital
Přístupnost: mládeži přístupné od 15 let
Žánr: černá komedie
Producent: Jiří Jurtin
Režie: Tomáš Řehořek
Scénář: Milan Bukovecký, Oto Klempíř, Jiří Hubáček
Kamera: Antonio Riestra
Výtvarník: Oleg Petrov
Kostýmní výtvarník: Sasha Isar
Hudba: Kája Mařík
Střih: Pavel Hrdlička
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Hrají: Jan Budař, Kateřina Brožová, Martin Písařík, Milan Šteindler, Pedja Bjelac, Zdeněk Srstka, Ester Kočičková, Antonín Duchoslav, Jana Krausová, Petr Čtvrtníček, Veronika Hong, Tomáš Matonoha, Norbert Lichý aj.


 

 

 

Partneři filmu: