004.cz

Mezi gayi v Africe je HIV desetkrát víc než mezi heterosexuály

Londýn 20. července (ČTK) - Mezi gayi v některých afrických zemích je mužů nakažených HIV desetkrát víc než je tomu u mužů heterosexuálních. Vyplývá to z výzkumu Oxfordské univerzity, o kterém dnes informoval britský zpravodajský server BBC.

Podle výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny ve zdravotnickém časopise Lancet, jsou příčinou vysokého podílu gayů nakažených virem HIV společenské předsudky a jejich izolace ve společnosti. To vede k rizikovému sexuálnímu chování, jako je prostituce nebo udržování více sexuálních vztahů najednou. Riziku jsou vystaveny i ženy, se kterými mnoho nakažených gayů také udržuje sexuální vztahy.

Podle OSN je na světě virem HIV, který způsobuje AIDS (syndrom získaného selhání imunity), nakaženo 33 milionů lidí, z toho dvě třetiny žijí v subsaharské Africe.

Muži skrývají svou sexuální orientaci a zakládají rodiny, přitom stále mají pohlavní styk s muži, řekl obhájce práv gayů George Kanuma, který působí ve středoafrickém státu Burundi. "Mnoho z nich ví, že se mohou nakazit HIV stykem s ženou, ale neví, že nákazu riskují i při styku s muži," dodal.

Společenská nesnášenlivost vůči homosexuálům se podle vedoucího výzkumu Adriana Smithe objevuje ve všech společenských vrstvách. "Proto je tak neuvěřitelně těžké se k této skupině dostat," řekl. Nutné je podle něj vzdělávat pracovníky, kteří jsou s komunitou homosexuálů v kontaktu.

Boj proti AIDS vyžaduje také léčbu nemocí lidské duše, jako jsou předsudky, diskriminace a stigmata, řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun při červnovém rokování Valného shromáždění OSN, kde se hodnotil pokrok v boji proti AIDS.

V ČR, kde se virus HIV testuje od poloviny 80. let, se celkem nakazilo 1257 lidí, z toho 272 lidí onemocnělo AIDS. Vyplývá to ze statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Více než polovina lidí (55 procent) se nakazila homosexuálními nebo bisexuálními pohlavními styky. Podle některých odborníků je nakažených daleko více, neboť část infikovaných o viru ve svém těle neví.

Mezi gayi v Africe je HIV desetkrát víc než mezi heterosexuály - komentáře

Komentář ze dne: 23. 07. 2009 22:27:56     Reagovat
Autor: Terka - neregistrovaný
Titulek: Tomu bych mo neduverovala
Tahle zprava od BBC bude mit negativne-propagacni ucel. Bude ucelova. V Africe je napriklad znasilnovani beznou veci. A nekde jinde jsem cetla, ze probehl vyzkum ktery prokazal, ze v Africe nejvic siri virus HIV prave promiskuitni otcove vyhledavajici pro sex jine zeny - prostitutky, nebo kvuli tomu ze ty zeny znasilnuji. Sexualni nasili je v Africe problemem. A to nejen na sve manzelky ale i na deti kdyz jsou jejich zeny tehotne. Tohle bude jadro problemu. Mnoho mladych homosexualnich muzu se take uchyluje k heterosexualnimu styku se zenou kvuli netoleranci v techto koncinach. A odtamtud by se to mohlo dostavat i ke gayum, kdyz ten danny muz ma potom sex s muzem.
Prilepovani problemu HIV na gaye je ucelova zalezitost a tenhle clanek nema vubec zadnou hodnotu.

Komentář ze dne: 28. 07. 2009 09:03:44     Reagovat
Autor: gibbering.folk (email) - neregistrovaný
Titulek: Re: Tomu bych mo neduverovala
Bohuzel je to pravda... informace vytrzena z kontextu.

pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |